Τα τσουρέκια του Παναγιώτη Παπαδάκη είναι τα πιο αφράτα Πασχαλινά τσουρέκια με ίνες χωρίς μίξερ και είναι επαγγελματική συνταγή. Ο Παναγιώτης Παπαδάκης και το Κανάλι του, μας έχουν λύσει πολλές φορές τα χέρια.
- αλεύρι για τσουρέκια 100 γρ
- μαγιά 50 γρ νωπή
- ζαχαρη 1 κτσ
- νερό 150 γρ
Υλικά
Ο Παναγιώτης Παπαδάκης μέσα από την εκπομπή του Live Kitchen στο Youtube μοιράζεται μαζί μας απλές συνταγές που κάθε νοικοκυρά και κάθε νοικοκύρης μπορεί να τις κάνει ακόμη κι αν μερικοί από εμάς είμαστε αρχάριοι στην κουζίνα.
Το Πάσχα λοιπόν πλησιάζει και μπορεί να διανύουμε ακόμη την περίοδο της νηστείας, όμως θέλουμε σίγουρα να μάθουμε συνταγές για τα φετινά πασχαλινά τσουρέκια και κουλουράκια. Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας μία συνταγή επαγγελματική για πασχαλινά τσουρέκια με ίνες που δεν χρειάζονται μίξερ και μοσχοβολάνε.
Η μυρωδιά τους και η γεύση τους δεν μπορούν να εξηγηθούν με λόγια. Πρέπει να τα δοκιμάσετε. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής για τα τσουρέκια του Παναγιώτη Παπαδάκη :
INGREDIENTS
100 g bread flour
50 g fresh yeast
1 tbsp sugar
150 g water
——————————–
680 g bread flour
280 g sugar
150 g water
2 medium eggs
130 g melted butter
2 g mastic
1 tsp mahlab
1/2 cardamom
1/2 tsp salt
Zest from 1 orange
1 vanilla
————————————-
1 egg
Sesame
—————————————
25×30 cm
—————————————-
3 pieces
GERMAN
ZUTATEN
100 g Brotmehl
50 g frische Hefe
1 EL Zucker
150 g Wasser
——————————–
680 g Brotmehl
280 g Zucker
150 g Wasser
2 mittelgroße Eier
130 g geschmolzene Butter
2 g Mastix
1 TL Mahlab
1/2 Kardamom
1/2 TL Salz
Schale von 1 Orange
1 Vanille
————————————-
1 Ei
Sesam
—————————————
25×30 cm
—————————————-
3 Stück
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολάκι ξεκινάμε να φτιάξουμε το προζύμι.
Ρίχνουμε το νερό , τις νωπές μαγιές, την ζάχαρη και το αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην έχει σβόλους το μείγμα.
Κάνουμε στόφα τον φούρνο (τον ανοίγουμε στους 100 c στις αντιστάσεις για 1 λεπτό στην συνέχεια τον κλείνουμε κοιτάμε να μην καίει η σχάρα )και βάζουμε μέσα το προζύμι να φουσκώσει(περίπου15-20 λεπτά).
Όσο φουσκώνει το προζύμι συνεχίζουμε με τα μυρωδικά.
Σε έναν πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα(4 δάκρυα),το κακουλέ, το μαχλέπι ,την βανιλίνη, το αλάτι και την μισή ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάμε πολύ καλά. Αφού γίνουν σκόνη τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα αυγά, το νερό , το ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Δείτε ακόμα Τσουρέκια με κεφίρ από το Live Kitchen (βίντεο)
Προσθέτουμε το προζύμι εφόσον έχει ενεργοποιηθεί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Παίρνουμε το αλεύρι για τσουρέκι και το προσθέτουμε σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά.
Μόλις ρίξουμε το αλεύρι και έχουμε μια εύπλαστη ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά με δόσεις κάθε φόρα το λιωμένο βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)ζυμώνοντας να απορροφάει κάθε φορά η ζύμη το βούτυρο.
Αφού το ρίξουμε όλο πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και την βάζουμε να ξεκουραστεί κάνοντας τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι μέχρι να διπλασιαστεί. Μόλις διπλασιαστεί μετράμε και κόβουμε το ζυμάρι σε 9 μπαλάκια των 185 γρ,
Δείτε ακόμα Τσουρέκια χωρίς ζάχαρη και χωρίς αυγά ιδανικά για παιδιά
Τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να μην ξεραθούν και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 10 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά ανοίγουμε σε φυτίλια ένα ένα τα μπαλάκια και πλάθουμε σε πλεξούδα με 3 φυτίλια κάθε φορά το κάθε τσουρέκι.
Βάζουμε στριμωχτά και τα 3 τσουρέκια σε ένα πυρέξ 25χ30 εκ. με λαδόκολλα να διαχωρίζει το ένα δίπλα στο άλλο. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
Αφού φουσκώσουν πολύ καλά τα αλείφουμε με ένα αυγό και πασπαλίζουμε σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά στους 170 c.( Να προσθέσω οτι μπορεί να αλλάξει ο χρόνος ψησίματος ανάλογα με το φούρνο σας)
Δείτε ακόμα Συνταγή για τα πιο εύκολα αφράτα τσουρέκια για αρχάριες
Μόλις ψηθούν τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.
Τα Πασχαλινά μας τσουρέκια είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε γεμάτα ίνες και τόσο αφράτα και γευστικά που θα είναι τα καλύτερα τσουρέκια που έχετε φτιάξει ποτέ σας. Καλή σας επιτυχία και καλές γιορτές!!!
Tips για τα τσουρέκια του Παναγιώτη Παπαδάκη
25χ30 εκ. ήταν το ταψί που χρησιμοποιήθηκε και βγαίνουν 3 τσουρέκια.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr