Συνταγή για χωριάτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο που μένει τραγανό για μέρες και όλα τα μυστικά της παραδοσιακής τυρόπιτας για το σχολικό κολατσιό, την παραλία ή το κολατσιό στη δουλειά.
Από τη φίλη μας Μαρίνα- Αλέξης.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700 γραμμάρια
- αλατι 2 κουταλάκια του γλυκού
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- ξύδι 2 κουταλάκια του γλυκού
- ελαιολαδο 2μιση φλιτζανάκια του ελληνικού καφέ
- νερό 1μιση ποτήρι του νερού χλιαρό
Υλικά
- φέτα 400 γραμμάρια
- κεφαλοτύρι 100 γραμμάρια τριμμένο
- πιπέρι Κατά βούληση
- αυγα 1
- Γιαούρτι στραγγιστό 1 κουταλιά της σούπας
Για τη γέμιση
- ελαιολαδο 1 ποτηράκι περίπου
Για το άλειμμα
- νισεστέ Λίγο
Για το άνοιγμα των φύλλων
Τυρόπιτα με μπεσαμέλ και φύλλο κουρού
Μία τυρόπιτα εκτός από μία νόστιμη και χορταστική επιλογή είναι και ένα εύκολο φαγητό όσων αφορά το κολατσιό. Μπορείς να την βάλεις σε τάπερ και να την πάρεις μαζί σου από το σχολείο και την δουλειά, μέχρι τη παραλία και το πικνίκ. Κι αν ψάχνατε συνταγή για χωριάτικη τυρόπιτα εμείς σας έχουμε την καλύτερα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη τυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο:
Εκτέλεση για τη τυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο
Αρχικά σε μία λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι, το ελαιόλαδο και λίγο λίγο το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας παράλληλα. Σταματάμε να προσθέτουμε νερό όταν πάρουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 30 λεπτά και έπειτα την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο και τοποθετούμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο. Με τα πρώτα 6 μπαλάκια και με τη βοήθεια του νισεστέ, ανοίγουμε το κάτω φύλλο της πίτας, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Μόνο το τελευταίο φύλλο δε λαδώνουμε.
Τοποθετούμε το φύλλο στο ταψί με τις άκρες του να προεξέχουν. Έπειτα ανακατεύουμε την θρυμματισμένη φέτα και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε το αυγό με το στραγγιστό γιαούρτι.
Τυρινή εβδομάδα: Αφράτα τυροπιτάκια
Προσθέτουμε το μείγμα με τη φέτα στο ταψί και από πάνω περιχύνουμε τη γέμιση με το μείγμα του αυγού. Ανοίγουμε και τα άλλα 6 φυλλαράκια με τον τρόπο που ανοίξαμε τα πρώτα και τα κάνουμε ένα μεγάλο φύλλο που το βάζουμε για να κλείσουμε τη πίτα.
Κόβουμε το ζυμάρι που προεξέχει και το στρώνουμε γύρω γύρω από τη πίτα. Λαδώνουμε τη πίτα, τη χαράζουμε και την ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα στις αντιστάσεις.
Tips για τη τυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο
Αντί για τριμμένο κεφαλοτύρι μπορούμε να βάλουμε τριμμένο γκούντα. Μπορούμε να αλείψουμε τα φύλλα και με ηλιέλαιο ή λιωμένο βούτυρο.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια