Συνταγή για αφράτα τυροπιτάκια κοτσιδάκια, που μοιάζουν με κουλουράκια από την Γκόλφω Νικολού, με σπιτική ζύμη και φέτα για το σχολικό κολατσιό ή το παιδικό πάρτι.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 350 γραμμάρια
- αυγα 1
- Γάλα φρέσκο 170 ml χλιαρό
- ζαχαρη 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 3 γραμμάρια
- ξερή μαγιά 6 γραμμάρια
- βουτυρο 40 γραμμάρια μαλακό
Υλικά
- φέτα 350-400 γραμμάρια περίπου θρυμματισμένη
Για τη γέμιση
- κρόκους αυγού 1-2
- Γάλα φρέσκο 1-2 κουταλιές της σούπας
Για το άλειμμα
Back to school 2024: Τα καλύτερα τυροπιτάκια κουρού χωρίς αυγά
Οφείλω να ομολογήσω πως πρώτη φορά βλέπω τυροπιτάκια, να μοιάζουν τόσο πολύ εμφανισιακά με τα κουλουράκια που έφτιαχνε παλιά η γιαγιά μου. Σπιτικά, αφράτα τυροπιτάκια με σπιτική ζύμη και φέτα από την αγαπημένη μας Γκόλφω Νικολού που είναι άπαιχτα σε γεύση και εμφάνιση και με απλά μαμαδίστικα υλικά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα τυροπιτάκια κοτσιδάκια της Γκόλφως:
Εκτέλεση για τα τυροπιτάκια κοτσιδάκια της Γκόλφως
Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ ή στο μπολ το χλιαρό (όχι πολύ ζεστό) φρέσκο γάλα, το αυγό χτυπημένο, το βούτυρο, την ζάχαρη, την ξερή μαγιά και ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι και χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια ή έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ.
Την βάζουμε σε ένα μπολ σκεπασμένη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1μιση ώρα. Την μεταφέρουμε σε μία επιφάνεια με σιλικόνη ή μία επιφάνεια αντικολλητική.
Συνταγές για σχολείο 2024: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Ανοίγουμε την ζύμη σε τετράγωνο φύλλο με έναν πλάστη, όχι πολύ λεπτό. Κόβουμε το φύλλο στη μέση και έπειτα σε λωρίδες με πάχος ώστε να χωράει μέσα η γέμιση και να κλείνει.
Ανοίγουμε την κάθε λωρίδα με τον πλάστη λίγο και βάζουμε στο μισό την θρυμματισμένη φέτα. Στο άλλο μισό κάνουμε 3 χαρακιές – λωρίδες. Κλείνουμε αρχικά από τα πλάγια και τις λωρίδες στην άκρη τις πλέκουμε σε πλεξούδα και βάζουμε την πλεξούδα στην πάνω πλευρά στο τυροπιτάκι, όπως θα δούμε στο βίντεο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος σκεπασμένα για περίπου 1 ώρα. Έπειτα ανακατεύουμε τον κρόκο με το γάλα φρέσκο και τα αλείφουμε. Ψήνουμε για 20 λεπτά, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Tips για τα τυροπιτάκια κοτσιδάκια της Γκόλφως
Μπορούμε να ρίξουμε το μισό χτυπημένο αυγό στη ζύμη και να κρατήσουμε το άλλο μισό για το άλειμμα.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr