Η καλύτερη συνταγή για Παραδοσιακά Χανιώτικα Καλιτσούνια φούρνου ή καλτσούνια, που που θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Είναι πραγματικά μία υπέροχη συνταγή για καλτσούνια, με ανθότυρο και μυζήθρα.
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- αυγα 2
- αλατι 1 κουταλάκι γλυκού
- γάλα 1 ποτήρι χλιαρό
- γιαουρτι 1 κεσεδάκι
- βουτυρο 1 φλιτζάνι λιωμένο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
Υλικά
Δείτε ακόμα Ρολάκια ζύμης γεμιστά με τυρί
Τα καλτσούνια είναι πολύ ωραία και για κολατσιό ή ορεκτικό με το φαγητό μας. Είναι μία πεντανόστιμη συνταγή για καλτσούνια φούρνου. Μπορείτε να τα απολαύσετε όλο τον χρόνο αφού είναι υγιεινά και σίγουρα πολύ νόστιμα. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής για Καλιτσούνια φούρνου παρακάτω:
Εκτέλεση για την ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε την ξηρή μαγιά, τα αυγά, το αλάτι, το γάλα, το γιαούρτι, το βούτυρο, το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά για να φτιάξουμε το ζυμαράκι μας. Αφού φτιάξουμε την ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Εκτέλεση για την γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε την μυζήθρα, το ανθότυρο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε την γέμιση στην άκρη.
Εκτέλεση για τα Καλιτσούνια φούρνου
Βάζουμε την μηχανή στο τραπέζι και παίρνουμε ζύμη και ξεκινάμε το άνοιγμα των φύλλων. Πρώτα το περνάμε από το ένα για δύο φορές και μετά στο πέντε ανάλογα πόσο λεπτό το θέλουμε το φύλλο μας. Αν δεν έχουμε μηχανή τα κάνουμε με τον πλάστη. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και βάζουμε κουταλιά από την γέμιση.
Όταν τελειώσουμε βάζουμε τα καλιτσούνια σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη και ψήνουμε ανάλογα όσα θέλουμε. Δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσουμε για να τα ψήσουμε. Απλά τα περνάμε με λίγο αυγό και βάζουμε λίγο σουσάμι.
Βάζουμε τα καλτσούνια μας σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τα αλευρώνουμε λίγο πάνω από το αυγό και το σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Tips για τα Καλιτσούνια φούρνου
Πρέπει να μην έχει υγρασία η μυζήθρα και το ανθότυρο γιατί θα ανοίξουν τα Καλιτσούνια στο ψήσιμο. Μπορούμε από την προηγούμενη μέρα να τα έχουμε σε πετσέτα κουζίνας για να τραβήξει την υγρασία.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Μαρία Μανιουδάκη
και την βρήκαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr