Είναι καλοκαιρινή συνταγή με αποξηραμένα βερίκοκα! Είναι τούρκικο γλυκό και με απλά υλικά! Σίγουρα δεν έχετε ξαναδει κάτι παρόμοιο! Πάμε να το φτιάξουμε;
- βερικοκα 20-25 αποξηραμένα
- νερό 2 φλιτζάνια
- ζαχαρη 1 φλιτζάνι
- λεμονι 3-4 σταγόνες χυμό
- κρεμα γαλακτος 1 πακέτο
- μαστιχα 1 κ.γ αλεσμένη
- αμυγδαλα 20-25 ζεματισμένα
- φυστίκι Αιγίνης 1/4 φλιτζάνι ψιλοτριμμένο
Υλικά
Οδηγίες
Μουλιάζουμε τα βερίκοκα σε κρύο νερό όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα στραγγίστε το χυμό σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήστε στην άκρη τα βερίκοκα. Προσθέστε τη ζάχαρη στο χυμό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέστε τα βερίκοκα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα βερίκοκα και το υγρό γίνει σιρόπι. Προσθέστε το χυμό λεμονιού στο τελευταίο λεπτό. Αφαιρέστε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει. Μεταφέρετε τα βερίκοκα με μια διάτρητη κουτάλα σε ένα πιάτο.
Ανοίξτε τα βερίκοκα χωρίς να κοπούν εντελώς στα δύο.. Γεμίστε το εσωτερικό με μισό κουταλάκι του γλυκού κρέμα γάλακτος και τοποθετήστε ένα αμύγδαλο ή καρύδι σε κάθε βερίκοκο και κλείστε . Γαρνίρετε με φιστίκια Τακτοποιήστε τα βερίκοκα δίπλα-δίπλα σε μια πιατέλα. Περιχύνουμε πάνω τους κάποιο σιρόπι. Αυτό τους κάνει να φαίνονται πιο λαμπερά. Επίσης πασπαλίστε τριμμένο φιστίκια στο πιάτο και σερβίρετε.
***Γέμιση: Kaymak
Η αρχική συνταγή είναι με ένα προϊόν κάτι σαν κρέμα γάλακτος που κυκλοφορεί στην Τουρκία
ή αλλιώς Kaymak. Εδώ λοιπόν κάναμε τις αντίστοιχες αλλαγές. Σίγουρα δεν πλησιάσαμε και εντελές την γεύση αλλά φτάσαμε κοντά…
Πηγή και φώτο από: easyturkishcooking