Close

Υπέροχη “Αγιορείτικη νηστίσιμη συνταγή για παστίτσιο με μανιτάρια!”

Υπέροχη “Αγιορείτικη νηστίσιμη συνταγή για παστίτσιο με μανιτάρια!”

Η Σαρακοστή κοντεύει στο τέλος της και η όρεξη μας για καλό φαγητό παραμένει αμείωτη. Αυτή τη φορά αποφάσισα να στραφώ σε αγιορείτικες συνταγές μιας και μου τις έχουν παινέψει πολύ. Έτσι αποφάσισα να κάνω μια αγιορείτικη νηστίσιμη συνταγή για παστίτσιο! Το μόνο που έχω να σου πω είναι ότι βγήκε μούρλια.

Η διαδικασία δε διαφέρει από το κλασσικό παστίτσιο, τα υλικά λίγο αλλάζουν και ότι θα χρειαστεί να κάνεις σπιτική μπεσαμέλ και όχι να πάρεις έτοιμη από το σούπερ μάρκετ. Επειδή έχει μανιτάρια, η γεύση είναι αρκετά κοντινή με αυτή του κιμά, έτσι αν έχεις παιδιά θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της νηστείας. Πάμε χωρίς πολλά πολλά να δούμε τη συνταγή.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

1 πακέτο μακαρόνια
2 κιλά μανιτάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτήρι λευκό κρασί
600 γρ. σάλτσα τομάτας
1 φλ. λάδι
λίγη κανέλα (προαιρετικά)

Για τη μπεσαμέλ:

7 φλ. γάλα σόγιας (ή και νερό)
λίγο μπαχάρι (προαιρετικά)
3 1/2 φλ. αλεύρι
1 φλ. λάδι
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Τα μακαρόνια

Ξεκινάμε από τα βασικά. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια.
Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε, τα τσιγαρίζουμε με λίγο Βιτάμ- που είναι φυτικό- ή λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Θα σου πρότεινα να τα κάνεις al dente, να κρατάνε λίγο δηλαδή γιατί μετά θα ψηθούν και στον φούρνο.

Βήμα 2: Η σάλτσα

Προχωράμε στη γέμιση μας. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλε το λάδι για να κάψει. Στο μεταξύ ψιλόκοψε το κρεμμύδι και στο μούλτι χτύπα τα μανιτάρια για να γίνουν σαν κιμάς. Μόλις κάψει το λάδι σόταρε το κρεμμύδι και έπειτα τα μανιτάρια. Πρόσθεσε το ποτήρι με το κρασί, κάνε τα μια γύρα να ανακατευτούν και πρόσθεσε τη σάλτσα τομάτας. Βάλε αλάτι, πιπέρι και κανέλα και άστο μέχρι να έχει ρουφήξει τα περισσότερα υγρά.

Tips: Εμένα μου αρέσει να χρησιμοποιώ σάλτσα κονκασέ (αυτή με τα κομματάκια τομάτας) γιατί μετά τα κομματάκια σου δίνουν μια δροσερή αίσθηση στο στόμα. Επίσης αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και μαϊντανό στη σάλτσα σου.

Βήμα 3: Η μπεσαμέλ

Όσο περιμένεις τη γέμιση να δέσει λίγο, ξεκίνα τη μπεσαμέλ. Βράσε λίγο το γάλα σόγιας ή το νερό- ό,τι προτιμάς- μαζί με το λάδι και διέλυσε το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό. Ανακάτεψε το διαλυμένο αλεύρι με το γάλα και πρόσθεσε και το μπαχάρι. Ανακάτεψε μέχρι να σφίξει και να έχει σχεδόν την κρεμώδη υφή της κλασσικής μπεσαμέλ.

Σε αυτό το σημείο προθέρμανε τον φούρνο στους 200 στον αέρα και ξεκίνα να “στρώνεις” το παστίτσιο. Σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο-από Βιτάμ- πυρέξ, βάλε τα μισά μακαρόνια, τη γέμιση, τα υπόλοιπα μακαρόνια και τη μπεσαμέλ σου. Ψήσε μέχρι να ροδίσει. Αυτό ήταν! Το νηστίσιμο παστίτσιο σου είναι έτοιμο!

Bonus Tip:

Αφού με ξέρεις και δε μπορώ να μην σε αφήσω και με bonus tip. Αν δεν σου αρέσουν τα μανιτάρια σου έχω λύση. Σε περίπτωση που δεν το έχεις ανακαλύψει ακόμα, στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν σακουλάκια με κιμά σόγιας. Πίστεψε με δεν έχει καμία διαφορά στην γεύση και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για το παστίτσιο σου. Ακολούθησε τις οδηγίες που θα σου δώσει η συσκευασία και έπειτα πρόσθεσε τον στην σάλτσα. Βέβαια, αν θέλεις μπορείς να βάλεις και μανιτάρια και κιμά σόγιας.

Πηγή: ediva.gr