Υπέροχο εκλέρ ψυγείου με μπισκότα, δροσερή κρέμα στιγμής και φιστίκια Αιγίνης καλυμένο με γκανάς σοκολάτας. Μια εύκολη, απλή και γρήγορη συνταγή (αρχική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για να απολαύσετε το ιδανικό επιδόρπιο αλλά και ένα γλύκισμα για την οικογένεια και τους καλεσμένους σας όλες τις ώρες και σε όλες τις περιστάσεις.
Δείτε ακόμα: Πεντανόστιμα Εκλέρ (Τα διάσημα Γαλλικά Εκλέρ) – Vanilla Eclairs Recipe
Υλικά συνταγής
2 πακέτα μπισκότα Πτι Μπερ
3 φακελάκια (62 γρ. το ένα) Άνθος Αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλια
950 ml γάλα πλήρες, κρύο
350 ml κρέμα γάλακτος 35-36%, κρύα, χτυπημένη σε πηχτή σαντιγί
1 φλ. τσαγιού φιστίκια Αιγίνης (½+½ φλ. χωριστά)
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
60 γρ. σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας, λιωμένη
2 κοφτές κ.σ. μέλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
1 ¾ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. γάλα
2 κ.σ. μερέντα (προαιρετικά)
Δείτε ακόμα: Εκλερ με γέμιση λευκής σοκολάτας!
Εκτέλεση συνταγής
Ψιλοθρυμματίζετε στο μούλτι το ½ φλ. φιστίκια Αιγίνης για τη κρέμα. Χοντροκόβετε με μαχαίρι τα υπόλοιπα (½ φλ.) φιστίκια και τα αφήνετε στην άκρη για το γαρνίρισμα. Χτυπάτε τη κρύα κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και την αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζετε τις κρέμες στιγμής και το κρύο γάλα και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός για 2 λ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτετε το 1/2 φλ. ψιλοθρυμματισμένα φιστίκια και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς. Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε στη κρέμα τη σαντιγί και ανακατεύετε με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Παίρνετε ένα ταψί με διάσταση βάσης 22×33 εκ. και απλώνετε στη βάση του μια στρώση με μπισκότα Πτι Μπερ, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά όλη η βάση του ταψιού. Απλώνετε από πάνω το μισό μείγμα κρέμας σαντιγί. Καλύπτετε τη κρέμα με άλλη μια στρώση μπισκότων και από πάνω απλώνετε με το υπόλοιπο μισό μείγμα κρέμας. Τελειώνετε με μια στρώση μπισκότων και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο μέχρι να φτιάξετε την σοκολατένια επικάλυψη.
Για την επικάλυψη σοκολάτας: Λιώνετε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη για λίγο, να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας, το γάλα και προαιρετικά τη μερέντα και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Απλώνετε ισομερώς την επικάλυψη σοκολάτας πάνω από τη τελευταία στρώση μπισκότων. Πασπαλίζετε από πάνω το 1/2 φλ. χοντροκομμένα φιστίκια και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (ιδανικά για 1 βράδυ) ή μέχρι να παγώσει και σταθεροποιηθεί καλά. Κόβετε το γλυκό σας σε κομμάτια και το απολαμβάνετε