Η Ζακυνθινή φρυγανιά είναι ένα ξεχωριστό εκμέκ από την Ζάκυνθο που αξίζει να δοκιμάσετε. Σήμερα θα δούμε την παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά της.
- φρυγανιά 15 περίπου
- άνθος αραβοσίτου 2 φακελάκια βανίλια (τη βραστή)
- Γάλα φρέσκο 7 φλιτζάνια του τσαγιού
- ζαχαρη 8 κουταλιές της σούπας κοφτές
Υλικά
- κρεμα γαλακτος 350 γραμμάρια κρύα
- ζάχαρη άχνη 1 κουταλιά της σούπας κοφτή
Για την σαντιγί
- κανελά Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
- γλυκό του κουταλιού 5-6 κουταλιές της σούπας της αρεσκείας μας
- κανελά Κατά βούληση
- φιλέ αμυγδάλου 1 χούφτα περίπου καβουρδισμένο
Για το στόλισμα
Δείτε ακόμα Το γλυκό του Σαββάτου: Εκμέκ με μαστίχα Χίου
Το Καλοκαίρι ήρθε και η Ζάκυνθος αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό, αφού αποτελεί έναν τόπο με πλούσια φυσική ομορφιά, μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τοπικές λιχουδιές που όμοιές τους δεν έχετε ξανά δοκιμάσει. Όπως αυτή η Ζακυνθινή φρυγανιά, ή αλλιώς ένα ξεχωριστό εκμέκ με φρυγανιές από την Ζάκυνθο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Ζακυνθινή φρυγανιά:
Εκτέλεση για την Ζακυνθινή φρυγανιά
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το σιρόπι βάζοντας την ζάχαρη και την μαστίχα, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα και προσθέτοντας σταδιακά το κρύο νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαστίχα.
Σε δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και όχι να βράσει γιατί θα κολλήσει η μαστίχα στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Στρώνουμε τις φρυγανιές σε ένα πυρέξ και τις σιροπιάζουμε. Αφού τραβήξουν το σιρόπι, πασπαλίζουμε τις φρυγανιές με μπόλικη κανέλα.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το φρέσκο γάλα και την ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να κάψει. Διαλύουμε το ανθός αραβοσίτου σε 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο που κρατήσαμε προηγουμένως στην άκρη, από το συνολικό γάλα.
Δείτε ακόμα Εκμέκ μαστίχας με φρυγανιές στο ποτήρι
Αφού πάρει βράση το μείγμα με το γάλα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε και το μείγμα με το ανθός αραβοσίτου και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και απλώνουμε την κρέμα πάνω από τις φρυγανιές.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνουμε να παγώσει. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος κρύα, μαζί με την ζάχαρη άχνη σε σαντιγί. Απλώνουμε την σαντιγί πάνω από την κρέμα. Στολίζουμε με γλυκά του κουταλιού της αρεσκείας μας και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου και κανέλα.
Tips για την Ζακυνθινή φρυγανιά
Προτιμήστε τις μεγάλες φρυγανιές φούρνου. Αντί για μαστίχα μπορείτε να βάλετε υποβρύχιο βανίλια. Αν βάλετε υποβρύχιο μαστίχα βράζετε το σιρόπι και προσθέτετε το λεμόνι και το υποβρύχιο στο τέλος. Το πυρέξ είναι περίπου 25 εκατοστά. Το φλιτζάνι είναι των 220 ml.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Aggeliki Antonopoulou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή