Close
Ζουμερό σάμαλι από την Τζένη Τσανακτσίδου

Ζουμερό σάμαλι από την Τζένη Τσανακτσίδου που μας ξυπνάει γλυκιές, σιροπιασμένες αναμνήσεις από όταν ήμασταν παιδιά. Μία παραδοσιακή συνταγή με σίγουρη επιτυχία.

Η γιαγιά πολλές φορές έφτιαχνε σάμαλι σε γιορτινά τραπέζια, σε επισκέψεις ή όταν ήθελε απλά να μας γλυκάνει. Η γεύση του γέμιζε το στόμα μας και το σιρόπι ξεχείλιζε, κάνοντάς μας να νιώθουμε τα πιο ευτυχισμένα και τυχερά παιδάκια του κόσμου.

Όταν είδαμε αυτήν την συνταγή για σάμαλι από την Τζένη Τσακαντσίδου είπαμε να την δοκιμάσουμε και ήταν η μοναδική συνταγή που κατάφερε να μας ταξιδέψει στον χρόνο. Θα την μοιραστούμε και μαζί σας λοιπόν και περιμένουμε τις εντυπώσεις σας.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένης Τσανακτσίδου 

Ζουμερό σάμαλι από την Τζένη Τσανακτσίδου

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το ζουμερό σάμαλι από την Τζένη Τσανακτσίδου

σάμαλι-συνταγή-

Σάμαλι: μια ανάμνηση γεμάτη γλύκα που αναδύεται στο μυαλό από τα παλιά χρόνια,όταν ήμουν στο Νηπιο. Εκεί,την ώρα του διαλείμματος,ερχόταν ο αγαπημένος μας κουλουράς,με την τάβλα φορτωμένη σάμαλι κ μυρωδάτα κουλουρια,κ με ένα διαπλατο χαμόγελο. Μαζευόμασταν γύρω του φωνάζοντας όλο χαρά,κι αδειαζαμε την πεντανόστιμη πραμάτεια. Τι γλύκα,τι άρωμα,τι υπέροχη αυτή η γεμάτη γεύση που σου γέμιζε το στόμα σιρόπι κ μαστίχα…
Όσες φορές κι αν έχω φάει σάμαλι από τότε, ποτέ δεν ένιωσα αυτή την μοναδική γεύση που ένιωθα τότε. Όμως η προσπάθεια πάντα ανταμείβει. Έφτιαξα λοιπόν κι εγώ ένα σάμαλι,κι επέστρεψα για λίγο σε αυτές τις παλιές, ανέμελες,κ γλυκές στιγμές… ❤️ Το ωραιότερο γλυκό Σάμαλι !!!

Εκτέλεση για το σιρόπι στο σάμαλι

Την συνταγή μας την ξεκινάμε από το σιρόπι. Βράζουμε λοιπόν το νερό με την ζάχαρη και το λεμόνι για 10 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Εκτέλεση για το ζουμερό σάμαλι από την Τζένη Τσανακτσίδου

Αφού έχουμε τελειώσει με το σιρόπι ρίχνουμε σε ένα μπολ το χοντρό σιμιγδάλι μαζί με την ζάχαρη και την μαστίχα και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά μας. Στην συνέχεια βάζουμε σε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα σε σκόνη και κρατώντας το κουταλάκι πάνω από το μείγμα με το σιμιγδάλι, διαλύουμε την σόδα στον χυμό λεμονιού.

Δείτε ακόμα Συνταγή για σαμάλι! Δοκιμάστε την και θα ενθουσιαστείτε!

Προσθέτουμε το μείγμα με την σόδα στο μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Στο τέλος ρίχνουμε το γιαούρτι και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Παίρνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 27×27 και βουτάμε το πινέλο στο σιρόπι.

Σιροπιάζουμε τον πάτο του πυρέξ και από πάνω βάζουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και το στρώνουμε καλά. Χαράζουμε ελαφρώς σε 24 κομμάτια και στην συνέχεια το σκεπάζουμε πολύ καλά με μία διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

Δείτε ακόμα Σάμαλι νηστίσιμο πανεύκολο

Το επόμενο πρωί το βγάζουμε από το ψυγείου, αφαιρούμε την μεμβράνη και βουτάμε και πάλι το πινέλο στο σιρόπι. Σιροπιάζουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού και από πάνω τοποθετούμε τα αμύγδαλα. Το βάζουμε να ψηθεί στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει καλά.

Αφού ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο, το χαράζουμε και πάλι καλά, το αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

Tips για το ζουμερό σάμαλι από την Τζένη Τσανακτσίδου

Το ποτήρι που χρησιμοποιήσαμε ήταν των 200 ml. Για διπλή δόση χρησιμοποιούμε ταψί 40 εκατοστών.

σάμαλι-συνταγή-

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr