Close

Ζυμαρικά με μελιτζάνα και τυριά στο φούρνο

Ζυμαρικά με μελιτζάνα και τυριά στο φούρνο

Μια εύκολη συνταγή για υπέροχα ζυμαρικά, φιογκάκια ή μικρά κοχύλια, ή άλλα μικρά ζυμαρικά αρεσκείας σας, με μελιτζάνα, σάλτσα ντομάτας και τυριά στο φούρνο. Ένα πεντανόστιμο φαγητό για το καθημερινό τραπέζι όλης της οικογένειας.
Υλικά συνταγής
1 μέτρια μελιτζάνα φλάσκα
420 γρ. τυρί ρικότα ή ανθότυρο
2 φλ. τσαγιού ανάμεικτα τριμμένα τυριά (προβολόνε, παρμεζάνα, μοτσαρέλα, γραβιέρα, τσένταρ ή άλλα επιλογής σας που να λιώνουν)
300 γρ. ζυμαρικό φιογκάκια ή μικρά κοχύλια
2 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά έτοιμη εμπορίου ή σπιτική (βλέπε συνταγή εδώ)
ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε τη μελιτζάνα στη μέση κάθετα, τη περιχύνετε με ελαιόλαδο την αλατοπιπερώνετε και τη ψήνετε στο φούρνο με τη κομμένη πλευρά προς τα επάνω, για 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς. Βγάζετε τη μελιτζάνα από το φούρνο και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Μόλις μισοκρυώσουν τα κομμάτια μελιτζάνας, τα ξεφλουδίζετε και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Αλατοπιπερώνετε με 1 κ.γ. αλάτι και 1/2 κ.γ. πιπέρι, προσθέτετε το ανθότυρο και με ένα πιρούνι τα πιέζετε μέχρι να πολτοποιηθεί και ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Εν τω μεταξύ, όσο θα ψήνετε και θα κρυώνει η μελιτζάνα, εάν προτίθεστε να φτιάξετε σπιτική σάλτσα ντομάτας, ξεκινάτε με τη παρασκευή της, σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, με τη διαφορά ότι δεν θα πολτοποιήσετε στο μούλτι τα ντοματάκια κονκασέ.
Συγχρόνως με τη σάλτσα, βράζετε σε μπόλικο, αλατισμένο, βραστό νερό το ζυμαρικό σας 3 λ λιγότερο από το χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε στο μπολ με το μείγμα μελιτζάνας-ανθότυρο και ανακατεύετε. Ρίχνετε και το 1 φλ. τσαγιού ανάμεικτα τριμμένα τυριά και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν ισομερώς.
Ρίχνετε το μείγμα ζυμαρικών σε ένα λαδωμένο ταψί, το περιχύνετε με τη σάλτσα και ανακατεύετε απαλά να κατανεμηθεί παντού η σάλτσα. Πασπαλίζετε από πάνω το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού ανάμεικτα τριμμένα τυριά, τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ περίπου ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά και πάρουν χρώμα.
Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο, το αφήνετε για 5-10 λ να “σταθεί” και μετά το σερβίρετε πασπαλισμένο με φρέσκο πασπαλισμένο μαϊντανό.

Πηγή: sintayes.gr