4 Ιδεες βημα βημα για να φτιαξετε πανεμορφα οικολογικα χριστουγεννιατικα στολιδια για το δεντρο! Μαζι και πατρόν!
ΜΠΙΣΚΟΤΕΝΙΕΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ, ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ, ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΚΙΑ
Εάν δεν έχετε Χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ, δεν πειράζει καθόλου! Κατεβάστε το πατρόν για τα μπισκότα και εκτυπώστε το. Θα κόψετε τα σχέδια από το χαρτί Α4, θα τα βάλετε πάνω σε σκληρό χαρτόνι και θα κόψετε τα πατρόν σας.
Για την ζύμη,
1 φλιτζάνι του τσαγιού πουρέ μήλου*
1 ¾ φλιτζάνι του τσαγιού κανέλα
Για το γκλάσο,
3 ασπράδια αβγού
2-3 κουταλάκια του γλυκού νερό
450γραμμ. Ζάχαρη άχνη
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Κορδελίτσα για να τα κρεμάσετε
Διάφορα μικρά ζαχαρωτά, ή χάντρες, για να τα στολίσετε
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Αναμίξτε σε ένα μπολ τον πουρέ του μήλου με την κανέλα και ζυμώστε τα μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν πλαστελίνη. Εάν το ζυμάρι είναι υγρό, προσθέστε και άλλη κανέλα. Εάν είναι στεγνό, προσθέστε πουρέ μήλου.
2. Πασπαλίστε τον πάγκο της κουζίνας με κανέλα και ανοίξτε με τον πλάστη σας το ζυμάρι, σε φύλλο πάχους 5 χιλιοστών περίπου.
3. Ακουμπήστε το πατρόν πάνω στο ζυμάρι και κόψτε το στο σχήμα του πατρόν, με ένα κοφτερό μαχαιράκι.
4. Τρυπήστε το στολίδι στο επάνω μέρος με ένα καλαμάκι αναψυκτικού, για να περάσετε τελειώνοντας την κορδελίτσα.
5. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.
6. Τα στεγνώνετε με 2 τρόπους.
Στον φούρνο:
Στρώστε το ταψί του φούρνου σας με λαδόκολλα, ακουμπήστε τα μπισκότα επάνω και ψήστε τα για 2 ώρες στους 90ο C, γυρίζοντας τα μια φορά.
Σε θερμοκρασία δωματίου:
Αραδιάζετε τα μπισκότα πάνω σε λαδόκολλα. Αφήστε τα να στεγνώσουν μόνα τους για 24 ώρες, εάν δεν υπάρχει υγρασία στον χώρο, ή περισσότερο, αν υπάρχει.
Στην συνέχεια στολίζετε τα μπισκότα, με γκλάσο.
Για το γλάσο,
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Χτυπήστε τα ασπράδια, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέστε λίγη-λίγη την ζάχαρη μέχρι να γίνει μια κρέμα που να μπορεί να απλώνεται και να στέκεται. Το νερό θα το χρησιμοποιήσετε, αν νομίζετε ότι χρειάζεται από το αποτέλεσμα.
2. Μοιράστε το γκλάσο σε μπολάκια και χρωματίστε το με διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με την διακόσμηση που θέλετε να κάνετε.
3. Όταν απλώσετε το γκλάσο και όσο ακόμα είναι υγρό, μπορείτε να κολλήσετε μικρές χρωματιστές καραμελίτσες, ή χαντρούλες, για να τα στολίσετε.
* Πουρές μήλου. Εάν δεν βρείτε έτοιμο πουρέ μήλου (Applesauce) στο Super Market, φτιάξτε το μόνες σας με…
4 μεγάλα μήλα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε τέταρτα. Βάλτε τα σε μια κατσαρολίτσα σε μέτρια θερμοκρασία μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
2. Όταν αρχίζουν να βράζουν, χαμηλώστε την θερμοκρασία και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 30 λεπτά, ή ίσως και παραπάνω, γιατί τα μήλα βγάζουν αρκετό νερό, μέχρι να μαλακώσουν και να δέσουν.
3. Βγάλτε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά και αφήστε τα μήλα να κρυώσουν τελείως. Στην συνέχεια αδειάστε τα στο μπλέντερ και κάντε τα πουρέ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ
Κατεβάστε το πατρόν για τα πουλάκια και εκτυπώστε το. Θα κόψετε τα σχέδια από το Α4, θα τα βάλετε πάνω σε σκληρό χαρτόνι και θα κόψετε τα πατρόν σας.
Υλικά,
2 μπολ (1 για τη ζύμη, 1 για το γκλίτερ)
1 φλιτζάνι του τσαγιού κανέλα
¼ φλιτζάνι του τσαγιού πουρέ μήλου
Υγρή κόλλα χειροτεχνίας, από το βιβλιοπωλείο
Πλάστη
Φαλτσετούλα χαρτοκοπτικής, από το βιβλιοπωλείο
Καλαμάκι αναψυκτικού
1 κουταλάκι του γλυκού
Λαδόκολλα
Ταψιά φούρνου
Γκλίτερ και χάντρες, από το βιβλιοπωλείο
Πλαστική μποτιλίτσα απλικατέρ με λεπτή μύτη (Αν βάφετε τα μαλλιά σας με χρωμοσαμπουάν, κρατήστε το απλικατέρ. Είναι μια χαρά για τη δουλειά που το θέλουμε).
Κορδελίτσα για να τα κρεμάσετε
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Προετοιμάζουμε το ζυμάρι. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ με πλαστική σπάτουλα, την κανέλα με τον πουρέ του μήλου.
2. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι του τσαγιού κόλλα, τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα μαλακό και στεγνό. Θα το αφήσουμε να σταθεί 1 ώρα.
3. Αδειάζουμε την ζύμη πάνω στον πάγκο μας και την πιέζουμε με τα χέρια μας, να γίνει επίπεδη.
4. Στην συνέχεια την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 6 χιλιοστών περίπου. Εάν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, ψεκάστε την με νερό, αν είναι υγρή, πασπαλίστε την με κανέλα.
5. Ακουμπήστε επάνω στην ζύμη το χαρτόνι-πατρόν και κόψτε με την φαλτσετούλα το ζυμάρι, ακολουθώντας το σχέδιο.
6. Κάντε με ένα καλαμάκι για αναψυκτικό, την τρύπα που θα περάσετε την κορδελίτσα για να το κρεμάσετε.
7. Κάντε την ίδια διαδικασία και στην υπόλοιπη ζύμη. Τα στεγνώνετε με 2 τρόπους.
Στον φούρνο:
Στρώστε το ταψί του φούρνου σας με λαδόκολλα, ακουμπήστε τα μπισκότα και ψήστε τα για 2 ώρες στους 200ο C, γυρίζοντας τα μια φορά.
Σε θερμοκρασία δωματίου:
Αραδιάζετε τα μπισκότα πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνετε να στεγνώσουν, 24 ώρες.
7. Στολίζουμε τα πουλάκια. Γεμίστε με κόλλα το απλικατέρ. Βάλτε μια γραμμή κόλα πάνω στο πουλάκι, στο σημείο που θέλετε να διακοσμήσετε.
8. Όσο η κόλα είναι υγρή ρίξτε με ένα κουταλάκι του γλυκού, επάνω της γκλίτερ.
9. Θα περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά για να στεγνώσει η πρώτη γραμμή με την κόλλα και το γκλίτερ, για να προχωρήσετε στην επόμενη διακόσμηση.
Όταν τελειώσετε με όλα τα μπισκότα και αφού στεγνώσουν, περάστε τους την κορδελίτσα που θα τα κρεμάσετε. Όταν τελειώσουν τα Χριστούγεννα, μπορείτε να τα φυλάξετε για τα επόμενα, τυλιγμένα ένα-ένα με χαρτοπετσέτες.
ΜΠΙΣΚΟΤΕΝΙΕΣ ΜΠΑΛΕΣ
Κατεβάστε το πατρόν για τις μπάλες και εκτυπώστε το. Θα κόψετε τα σχέδια από το Α4, θα τα βάλετε πάνω σε σκληρό χαρτόνι και θα κόψετε το χαρτόνι για πατρόν.
Θα τα φτιάξετε με την ζύμη και το γκλάσο, της πρώτης συνταγής, ή με τον τρόπο της δεύτερης συνταγής.
Επίσης και αυτό ισχύει και για τις προηγούμενες συνταγές, όταν τα μπισκότα στεγνώσουν, μπορείτε να να τα ζωγραφίσετε όπως σας αρέσουν. Αγοράσετε από το βιβλιοπωλείο ακρυλικά χρώματα, πινελάκια, γκλίτερ και χάντρες και κάντε συνδυασμό.
Τα ακρυλικά, είναι πανεύκολα χρώματα, αραιώνονται με νερό αν τα θέλετε αχνά, ή τα χρησιμοποιείτε έτσι όπως είναι για πιο ανάγλυφο αποτέλεσμα. Εκτός από την μεγάλη γκάμα χρωμάτων και τις μίξεις που μπορείτε να κάνετε, υπάρχει καταπληκτικό ακρυλικό χρώμα, ασημένιο και χρυσό.
Αυτή τη μπαλίτσα θα την φτιάξετε με 2 χρώματα γκλάσο. Θα μοιράσετε το λευκό βασικό σας γκλάσο σε 2 μπολ. Το πρώτο χρώμα θα είναι το λευκό, που έτσι κι αλλιώς είναι το βασικό σας χρώμα και το δεύτερο θα είναι το λιλά, που γίνεται με σταγονίτσες χρώματος ζαχαροπλαστικής μπλε και κόκκινο. Θα ξεκινήσετε, βάζοντας 3 σταγόνες μπλε, 1 κόκκινο. Θα το ανακατέψετε και θα δείτε πόσο μπλε και πόσο κόκκινο πρέπει να συμπληρώσετε, μέχρι να γίνει το λιλά που σας αρέσει. (Βεβαίως, το λιλά χρώμα, είναι ενδεικτικό, εσείς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όποιο χρώμα σας αρέσει).
1. Πρώτα θα βάλετε το λευκό γκλάσο στην σακούλα ζαχαροπλαστικής και θα φτιάξετε το περίγραμμα της μπάλας.
2. Στην συνέχεια θα βάλετε γκλάσο στο κέντρο και θα το απλώσετε μέχρι το περίγραμμα με μια μικρή σπάτουλα.
3. Μετά θα βάλετε το δεύτερο χρώμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και θα κάνετε οριζόντιες γραμμές πάνω στο λευκό γκλάσο.
4. Με μια οδοντογλυφίδα, θα κάνετε μια κάθετη γραμμή από πάνω προς τα κάτω, παρασύροντας το γκλάσο, για να έχετε το κέντρο. Στη συνέχεια, θα κάνετε κάθετες-οβάλ γραμμές, δεξιά και αριστερά προς στο τέλος, ακολουθώντας το σχήμα της μπάλας. Και τελευταίες, θα κάνετε τις ενδιάμεσες, προτελευταίες κάθετες-οβάλ γραμμές.
Προσοχή τα στολίδια αυτά δεν τα τρως!!!!
Stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ!
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα