Ανοδική υγρασία στο σπίτι: Συμβουλές για την αντιμετώπισή της. Η ανοδική υγρασία είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει πολλά σπίτια και οι τρόποι αντιμετώπισής της δεν είναι τόσο απλοί όσο μία συνηθισμένη μόνωση τοίχου. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα μιλήσουμε για την ανοδική υγρασία.
Η ανοδική υγρασία ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους όμως πολλοί από εμάς δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε πότε το σπίτι μας έχει ανοδική υγρασία. Η ανοδική υγρασία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, για άλλα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει το σπίτι.
Δείτε ακόμα 14 άσκοπες δουλείες στο σπίτι που μας τρώνε τζάμπα χρόνο
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κλασική μορφή υγρασίας, τις περισσότερες φορές μία απλή μόνωση μπορεί να λύσει και το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως στην περίπτωση της ανοδικής υγρασίας, μία απλή μόνωση στους τοίχους δεν αρκεί.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανοδική υγρασία και θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές για την ανοδική υγρασία. Διαβάστε παρακάτω:
Τι προκαλεί την ανοδική υγρασία στο σπίτι και πως την ξεχωρίζουμε;
Ανοδική υγρασία ονομάζουμε μία κατάσταση όπου η υγρασία στους τοίχους ανεβαίνει από τα κάτω προς τα πάνω. Προσβάλλει φυσικά τους τοίχους μίας οικοδομής και μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 1,5 μέτρο ύψος. Στην ανοδική υγρασία προκαλείται απορρόφηση του νερού από τους πόρους των τοίχων και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Η ανοδική υγρασία είναι σε θέση να καταστρέψει τους τοίχους του σπιτιού σταδιακά. Συγκεκριμένα εξαιτίας της ανοδικής υγρασίας μπορεί να εμφανιστούν άλατα στους εξωτερικούς τοίχους ή νιφάδες από τα άλατα. Επίσης μπορεί να ξεκολλήσουν σοβάδες από τους τοίχους και να αναπτυχθεί μούχλα και μύκητες σε αυτούς.
Εμφανίζονται κίτρινοι λεκέδες στους εσωτερικούς τοίχους και μπορεί η ανοδική υγρασία να ξεκολλήσει γύψινα και ταπετσαρίες. Γι’ αυτόν τον λόγο η ανοδική υγρασία πρέπει να επισκευαστεί σύντομα γιατί αν την αφήσουμε να εξελιχθεί θα μπούμε σε επιπλέον έξοδα. Όμως η διάγνωσή της πολλές φορές καθυστερεί.
Ποια προβλήματα προκαλεί η ανοδική υγρασία;
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η ανοδική υγρασία αναπτύσσεται στους τοίχους του σπιτιού και εκτός από την ανάπτυξη μούχλας προκαλεί κι άλλα πολλά προβλήματα. Συγκεκριμένα καταστρέφει τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς τοίχους, προκαλεί διαβρώσεις, αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξουμε αναπνευστικά προβλήματα.
Επίσης αυξάνει το κόστος επισκευής στο σπίτι μας σε σύγκριση με άλλες μορφές υγρασίας. Αυξάνει το κόστος θέρμανσης και μπορεί να μας κάνει ευάλωτους στις ιώσεις.
Η ανοδική υγρασία τις περισσότερες φορές αναπτύσσεται στα ισόγεια ή σε μονοκατοικίες καθώς τα προβλήματα σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται άμεσα αισθητά και στο εσωτερικό του σπιτιού.
Συμβουλές για τρόποι για να αντιμετωπίσουμε την ανοδική υγρασία
Η αντιμετώπιση της υγρασίας από το έδαφος έχει αρκετές μεθόδους αλλά η λύση εξαρτάται πάντα και από το μέγεθος της βλάβης. Οι πιο αποτελεσματικοί μέθοδοι λοιπόν είναι πάντα οι προληπτικές μέθοδοι. Σε αυτή την περίπτωση, εφαρμόζουμε εξωτερική θερμομόνωση και υγρομόνωση όταν κατασκευάζουμε ή ανακαινίζουμε το σπίτι.
Επίσης θα πρέπει να επιλέξουμε ποιοτικά και σωστά υλικά στην τοιχοποιία γιατί θα σου εξασφαλίσουν σπίτια που δε θα κινδυνεύουν από ανοδική υγρασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η ανοδική υγρασία εξελιχθεί στο σπίτι σας, η αντιμετώπισή της απαιτεί εμπειρία.
Γι’ αυτόν τον λόγο, αν έχετε ανοδική υγρασία στο σπίτι σας το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία, έτσι ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει το μέγεθος της ζημιάς και να το διορθώσει έγκαιρα, προτού προσβάλλει και το υπόλοιπο σπίτι.
Οι πιο αποτελεσματικές λύσεις είναι να καθαρίσετε και να αντικαταστήσετε τους σοβάδες, να ενισχύσετε τους τοίχους με ρητίνες, να επενδύσετε με μονωτικά υλικά και πέτρα το σπίτι, να δημιουργήσετε ζώνη αποστράγγισης στον τοίχο.
Οι περισσότερες από αυτές αποτελούν παροδικές λύσεις καθώς το πρόβλημα θα εμφανιστεί και πάλι αν δεν αντιμετωπιστεί ριζικά.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την οργάνωση του σπιτιού στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές