Τα άσπρα σημάδια στα μαύρα ρούχα αμέσως μετά το πλύσιμο αποτελούν συχνό φαινόμενο. Γιατί βγαίνουν και πως αφαιρούνται;
Συνηθίζω όταν έχω κάποιο πρόβλημα στις καθημερινές δουλειές στο σπίτι, να χρησιμοποιώ τα αγαπημένα μου home blogs και βεβαίως το Google για να τα λύσω. Την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασα σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζω με την άσχημη μυρωδιά στα αποθηκευμένα στη ντουλάπα ρούχα.
Το πρόβλημα που αποφάσισα να “σκαλίσω” σήμερα είναι ότι όταν πλένω τα μαύρα ρούχα έχουν άσπρα σημάδια πάνω τους τα οποία δε φεύγουν ούτε και με δεύτερο και τρίτο πλύσιμο. Αρκετά εκνευριστικό θα έλεγα αλλά και κοστοβόρο αφού δεν αξίζει να βάζεις πλυντήριο για ένα μόνο ρούχο ξεχωριστά.
Γιατί βγαίνουν άσπρα σημάδια στα μαύρα μου ρούχα;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να προκαλούν την εμφάνιση άσπρων λεκέδων στα φρεσκοπλυμμένα ρούχα, οπότε πρέπει να ερευνήσουμε μία – μία της περιπτώσεις :
1. Σκόνη ή υγρό απορρυπαντικό ρούχων;
Αν και τα νέα απορρυπαντικά είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα στο θέμα διαλυτότητας της σκόνης, εμείς θα καταφύγουμε στα υγρά απορρυπαντικά. Εύκολα στη δοσολογία, και σε μέγιστο βαθμό διαλυτά, ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης.
2. Γεμάτος ή μισογεμάτος κάδος πλυντηρίου;
Όλοι μας σκεφτόμαστε τη στιγμή που γεμίζουμε το πλυντήριο “Να βάλω κι αυτό, να βάλω κι αυτό, μη μείνει απ’ έξω”. Το αποτέλεσμα; Το νερό δεν κυκλοφορεί άνετα ανάμεσα στα ρούχα σου και δεν πλένονται καλά. Επιπλέον το απορρυπαντικό μπορεί να φυλακιστεί ανάμεσα σε στριμωγμένα ρούχα και αφού δεν περνάει αρκετό νερό από την περιοχή, δε θα λιώσει και έτσι θα βρεις λεκέδες από αδιάλυτο απορρυπαντικό στα ρούχα σου.
3. Καθαρό πλυντήριο – Καθαρά ρούχα
Επειδή το πλυντήριο πλένει ρούχα, δε σημαίνει ότι είναι και καθαρό! Ίσα ίσα, υποδέχεται όλες τις ακαθαρσίες των ρούχων μας και ασφαλώς κάποιες από αυτές μένουν στο εσωτερικό του και μάλιστα μεταφέρονται στα επόμενα ρούχα που θα πλυθούν σε αυτό. Έτσι ένας περίεργος λεκές στο σκούρο ρούχο μας μπορεί να είναι κατάλοιπο από προηγούμενη πλύση. Μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση είναι να κάνετε μία πλύση βάζοντας στη θήκη απορρυπαντικού ρούχων 4 λίτρα λευκό ξύδι (αναζητήστε μπετόνι με λευκό ξύδι σε καταστήματα χονδρικής πώλησης τροφίμων). Για πιο βαθύ καθάρισμα, διαβάστε το παρακάτω άρθρο.
Διαβάστε επίσης : Πως θα καθαρίσω το πλυντήριο ρούχων σε βάθος
4. Καθάρισμα φίλτρου πλυντηρίου
Όλα τα πλυντήρια ρούχων, έχουν συνήθως κάτω δεξιά (πίσω από το φαρδύ πλαστικό καπάκι), μία στρόφιγγα. Αν την ξεβιδώστε προσεκτικά (καλό θα ήταν να ρωτήστε πρώτα τον τεχνικό πλυντηρίου σας πριν το επιχειρήσετε) θα βγει μαζί της και το ενσωματωμένο φίλτρο πλυντηρίου. Εκεί προσωπικά έγω βρει :
χνούδια σε μικρές μπάλες
ακαθαρσίες
κέρματα που ξέχασα να αφαιρέσω από τα παντελόνια
κουμπιά
Σας κάλυψα; Φανταστείτε λοιπόν ότι αυτά ταξιδεύουν στα υπόλοιπα ρούχα που πλένονται…
5. Κύκλος πλύσης
Όλοι μας αγαπάμε την οικονομία, το ίδιο και γω. Γι’ αυτό και στο πλυντήριό μου χρησιμοποιώ το πρόγραμμα “Γρήγορα και Καθαρά” γιατί απλά με βολεύει αφάνταστα. Διάβασα όμως στο site μεγάλης εταιρίας κατασκευής πλυντηρίων, ότι αυτό είναι για λίγα ρούχα. Αν θέλουμε να πλύνουμε μεγάλη ποσότητα ρούχων, πρέπει να καταφύγουμε σε μεγάλο κύκλο πλύσης για να έχουμε καλά αποτελέσματα πλύσης. Συγγνώμη περιβάλλον…αλλά εδώ θα πάω πάσο!
Καλύτερα να βάλω ένα βαρύ πρόγραμμα πλυντηρίου, παρά να βάλω δύο γρήγορα και οικονομικά. Είναι και θέμα εξοικονόμησης χρόνου…!
Επίσης να μην ξεχνάμε το νόμο του πλυσίματος ρούχων :
Περισσότερο νερό στην πλύση = Καλύτερη διάλυση απορρυπαντικού = Καλύτερο ξέβγαλμα = Λιγότερα σημάδια στα ρούχα = Καλύτερο πλύσιμο
Ψάξε εάν υπάρχει στο πλυντήριό σου, αν υπάρχει πρόγραμμα με επιπλέον νερό στην πλύση. Σίγουρα θα δεις αποτελέσματα!
6. Κατάλληλη ποσότητα απορρυπαντικού
Περισσότερο απορρυπαντικό δε σημαίνει και καλύτερη πλύση. Ρώτα και μάθε για το πόσο “σκληρό” είναι το νερό στην πόλη σου. Θα προσέξεις ότι σε κάθε κουτί απορρυπαντικού, υπάρχει ένα πινακάκι δοσολογίας ανάλογα με τη σκληρότητα του νερού.
7. Απορρυπαντικό για σκούρα χρώματα
Προφανώς και δε βγήκε έτσι απλά. Έχει ειδική σύνθεση για να κρατά “ζωντανά” τα χρωματιστά και με λιγότερους λεκέδες. Δοκίμασέ το.
8. Καθάρισε το συρτάρι απορρυπαντικού πλυντηρίου
Κακιά συνήθεια όλων μας, να μην καθαρίζουμε το συρταράκι του απορρυπαντικού. Γλίτσα από τα υπολείμματα απορρυπαντικού και μαλακτικού και συσσωρευμένο νερό στα αυλάκια και το γεγονός ότι δεν ανοίγουμε το συρταράκι αμέσως μετά το τέλος της πλύσης, προκαλούν τη συγκέντρωση υγρασία και στη συνέχεια τη δημιουργία μούχλας. Μούχλας που περνάει στα ρουχαλάκια μας στις επόμενες πλύσεις!
Διαβάστε πως καθαρίζουμε το συρτάρι απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων.
Καλή επιτυχία σε όλους !
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Ο Στάθης εθίζεται άσχημα και τα χάνει όλα μαζί και την Ιουλία
- Καιρός : Πότε έρχεται Αρμαγεδδών ψύχους στην Ελλάδα
- Grand Hotel : Η Κυβέλη παραδέχεται ότι σκότωσε το Γαζή σε Πέτρο και Αλίκη