Κάθε παιδί αναπτύσσει τη δική του προσωπικότητα. Σε αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες, όπως τα ερεθίσματα που λαμβάνει το παιδί από τη μικρή του ηλικία, μέσα στο περιβάλλον στο οποίο διαμένει.
Το «βασίλειό» του… το παιδικό δωμάτιο, αποτελεί τη φωλιά, μέσα στην οποία θα αναπτύξει τις πτυχές της προσωπικότητάς του. Στις σκέψεις για τη διαμόρφωση του παιδικού δωματίου, οι γονείς προβληματίζονται αρκετά. Τι πρέπει να υπάρχει μέσα και τι είναι περιττό ή ακόμη και επικίνδυνο; Ποιά είναι, λοιπόν, τα «ναι» και ποιά τα «όχι» στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου; «Ναι»… στο γραφείο Αν και τα παιδιά συνήθως ταυτίζουν το γραφείο με τη μελέτη και το τέλος του παιχνιδιού, οι γονείς, με τις κατάλληλες προσθήκες, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια διαφορετική εικόνα, περισσότερο προσιτή στο παιδί.
Είναι σημαντικό να αποδεχθεί και να συνηθίσει την έννοια του γραφείου, καθώς εκεί αργότερα το παιδί θα διανύει αρκετές ώρες της ημέρας συγκεντρώνοντας τις σκέψεις του και μελετώντας, με την επιστροφή του από το σχολείο. Τα μάτια του παιδιού συχνά βλέπουν μέσα από τα μάτια των γονέων. Δώστε του, λοιπόν, όμορφες εικόνες, ώστε να συνηθίσει την ιδέα και να δει το γραφείο με… άλλο μάτι!
• Αγοράστε ή φτιάξτε μόνοι σας ένα πολύχρωμο έπιπλο γραφείο, στην απόχρωση ή στις αποχρώσεις που θα επιλέξει το παιδί
• Τοποθετήστε στο πλάι του γραφείου φωτογραφίες από τα κοντινά του πρόσωπα ή τα αγαπημένα του ταξίδια, καθώς και αφίσες με τον αγαπημένο του ήρωα
• Δημιουργήστε ένα ράφι με τα δικά του προσωπικά αντικείμενα και παιχνίδια «Ναι»… στους αποθηκευτικούς χώρους Το παιδικό δωμάτιο είναι συνήθως γεμάτο από αμέτρητα παιχνίδια, ρούχα, σεντόνια και βιβλία, αφήνοντας λιγότερο χώρο στο παιδί να ασχοληθεί ουσιαστικά με όλα τα παραπάνω. Πολλές φορές, όταν το δωμάτιο του παιδιού είναι ακατάστατο, παρατηρούνται έντονες αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως αύξηση του τόνου της φωνής, υπερκινητικότητα, κλάματα ή και άρνηση για δράση. Φροντίστε να έχετε ένα καθαρό και οργανωμένο δωμάτιο, όπου το παιδί θα μπορεί να λειτουργεί ομαλά.
• Αξιοποιήστε έξυπνα τους αποθηκευτικούς χώρους κάτω από το κρεβάτι ή το πατάρι πάνω από την ντουλάπα, ανάλογα με την συχνότητα χρήσης των αντικειμένων, καθώς και ανάλογα με τη σπουδαιότητα του κάθε είδους.
• Στις οριζόντιες επιφάνειες, καλό είναι να τοποθετήσετε λευκά είδη ή τα ρούχα της σεζόν. Στις κάθετες, μπορείτε να τοποθετήσετε βιβλία, περιοδικά και αξεσουάρ μουσικής.
• Χρησιμοποιήστε μια κρεμαστή παπουτσοθήκη ή και κρεμαστά ράφια για τα λούτρινα κουκλάκια του παιδιού και τα ελαφριά αντικείμενα. «Όχι»… στην τηλεόραση Σύμφωνα με μελέτες, η ύπαρξη τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού, καθώς από τη μία πλευρά αποσπά την προσοχή από την εργασία του, ενώ από την άλλη, ακόμη και όταν βρίσκεται εκτός λειτουργίας, οι εκπομπές από την ύπαρξη της συσκευής, πιθανόν να διαταράσσουν τον ύπνο του. Το πιο βασικό όμως, είναι ότι τα τηλεοπτικά μηνύματα τείνουν να δημιουργούν εικόνες στο παιδικό μυαλό, με αποτέλεσμα εκείνο να χάνει το μέτρο και να μπερδεύεται.
• Φροντίστε η τηλεόραση να βρίσκεται σε άλλον χώρο του σπιτιού, όπως το σαλόνι, όπου θα μπορείτε να έχετε εσείς τον έλεγχο της διάρκειας και της ποιότητας στην παρακολούθηση των προγραμμάτων.
• Στο δωμάτιο είναι προτιμότερο να υπάρχουν μικρές συσκευές ήχου, αλλά και μια ποικιλία από μουσικά είδη, ώστε το παιδί να έχει επιλογές.
• Αν το παιδί επιμένει για την τηλεόραση, προτείνετέ του εναλλακτικές λύσεις, όπως λογοτεχνικά βιβλία, επιστημονικά ή περιοδικά ή περιοδικά τέχνης, κατασκευές και επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και δώστε του ερεθίσματα για εξωτερικές δραστηριότητες, όπως λίγο παιχνίδι στον κήπο, μια επίσκεψη σε ένα Μουσείο ή μια βόλτα με το ποδήλατο. «Όχι»… στα gadgets Ένα περίεργο φωτιστικό, μπορεί να ελκύει το παιδί, αλλά παράλληλα μπορεί να κρύβει και κινδύνους. Τα παιδιά είναι δραστήρια, γεμάτα ενέργεια και υπερκινητικότητα μέχρι και το τέλος της εφηβείας τους, οπότε θα ήταν καλό να αποφεύγετε φωτιστικά με πολλά και μπερδεμένα καλώδια, λάμπες που σπάνε εύκολα με το χέρι, πολύπλοκους μηχανισμούς σε ρολόγια, γυάλινα διακοσμητικά, αλλά και αντικείμενα που απαιτούν την αυξημένη παροχή ρεύματος, ώστε έτσι, να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχήματος.
• Για τα μικρότερα παιδιά, προτιμήστε χάρτινα, πλαστικά και υφασμάτινα είδη. Για τα μεγαλύτερα, μπορείτε να επιλέξετε και ξύλινα ή μεταλλικά αντικείμενα.
• Μην ξοδεύετε μεγάλη ποσότητα χρημάτων για την αγορά παιχνιδιών και διακοσμητικών, διότι το πιο πιθανό είναι να σπάσουν ή να χαλάσουν ή να χαθούν πολύ γρήγορα.
• Δοκιμάστε να φτιάξετε μαζί με το παιδί ένα διακοσμητικό στοιχείο, στο οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υλικά που θέλετε, για να έχετε τον έλεγχο του αποτελέσματος. Για παράδειγμα, ένα κεντητό μαξιλάρι, έναν πίνακα ανακοινώσεων από φελλό ή ένα κάδρο με μεγάλα κοχύλια. Κομπιούτερ – παιδικό δωμάτιο… «1-1» ! Όπως και στην περίπτωση της τηλεόρασης, σχεδόν απαγορευτικό είναι να υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής σε δωμάτια όπου ζουν παιδιά μικρής ηλικίας. Σε μεγαλύτερες ηλικίες και μέχρι και την εφηβεία, που η σχολική εργασία συχνά έχει απαιτήσεις ηλεκτρονικής γραφής, η παρουσία του υπολογιστή στον προσωπικό χώρο του παιδιού δεν θα μπορέσει εύκολα να αποφευχθεί. • Επιλέξτε να τοποθετήσετε τον υπολογιστή όσο το δυνατόν πιο μακριά από το κρεβάτι του παιδιού ή του έφηβου.
• Αγοράστε ένα ειδικό γραφείο για χρήση υπολογιστή, καθώς και μια ανατομική καρέκλα.
• Προμηθευτείτε την ειδική προστατευτική μεμβράνη, η οποία τοποθετείται μπροστά από την οθόνη και ανακουφίζει τα μάτια του παιδιού από την ακτινοβολία. Το σίγουρο είναι πως το παιδικό δωμάτιο είναι ένας κόσμος γεμάτος ενέργεια, ο οποίος διαρκώς μεταβάλλεται. Οι παραπάνω απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε ένα περιβάλλον για το παιδί, όπου θα μπορέσει να εξελιχθεί αρμονικά μεγαλώνοντας, πάντα δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχική υγεία και την ασφάλειά του.
Πηγή : Paidorama.com [ https://www.paidorama.com/paidiko-dwmatio.-ta-nai-kai-ta-oxi.html ]
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή