Πολλές φορές ενώ έχουμε σπαταλήσει πολύ χρόνο και κόπο προκειμένου να μοσχομυρίσουμε τα χαλιά μας, εκείνα επιμένουν να μυρίζουν μούχλα και δυσάρεστες οσμές. Μάθετε τους 4 λόγους που συμβαίνει και καθαρίστε τα χαλιά σας σε βάθος.
Τα χαλιά κατά τους χειμερινούς μήνες, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού μας. Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, όταν εκείνα μυρίζουν άσχημα, μεταφέρουν τις δυσάρεστες οσμές και σε όλο το υπόλοιπο σπίτι. Και για ποιον είναι ευχάριστο να μυρίζει ο χώρους του μούχλα;; Ασφαλώς για κανέναν!
Ακόμη κι αν έχουμε ξοδέψει πολύ χρόνο και κόπο, προκειμένου να κάνουμε τα χαλιά μας να μοσχομυρίσουν, ορισμένες φορές, επιδιδόμαστε σε λάθη που δεν αντιλαμβανόμαστε, με συνέπεια εκείνα να μυρίζουν άσχημα, κι εμείς να μένουμε απογοητευμένοι προσπαθώντας να βρούμε μία λύση.
5+1φυσικοί και οικονομικοί τρόποι για να αφαιρέσετε τις τρίχες από τα χαλιά σας
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, μάλιστα, να έχετε στείλει τα χαλιά σας στο στεγνωκαθαριστήριο κι εκείνα να σας επιστρέφονται σαν να μην πλύθηκαν ποτέ. Στο σημερινό άρθρο, λοιπόν, θα δούμε τους 4 λόγους που οι μοκέτες και τα χαλιά μυρίζουν άσχημα ακόμη και μετά το πλύσιμο. Διαβάστε παρακάτω:
Κακό στέγνωμα – παγιδευμένη υγρασία στα χαλιά
Ο πρώτος και κυριότερος λόγος που οι μοκέτες και τα χαλιά μυρίζουν άσχημα μετά το πλύσιμο δεν είναι άλλος, από την παγιδευμένη υγρασία στο υπόστρωμα. Όταν στεγνώνουμε τα χαλιά μας, το εσωτερικό τους στρώμα είναι εκείνο που δεν εκτίθεται άμεσα στο φως και τον αέρα, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος ώστε να στεγνώσει.
Το λάθος που κάνουμε εμείς είναι ότι τις περισσότερες φορές, θέλοντας να ελέγξουμε αν έχουν στεγνώσει ,πιάνουμε μόνο το εξωτερικό μέρος των χαλιών. Μόλις διαπιστώσουμε πως είναι στεγνό, έχουμε την εντύπωση πως είναι έτοιμο και το μαζεύουμε. Η υγρασία, όμως, που παραμένει στο εσωτερικό του χαλιού , είναι αυτή που ευνοεί τη δημιουργία μούχλας και μυκήτων που προσδίδουν και την κακή μυρωδιά.
Σπιτικά καθαριστικά για μούχλα υγρασία και κλεισούρα στα χαλιά
Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, απλώς αφήστε τα χαλιά σας να στεγνώσουν για αρκετές μέρες σε εξωτερικό χώρο με σκιά (ώστε να μην τα ξεθωριάσει ο ήλιος). Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει μόνο για τον βαθύ καθαρισμό που κάνουμε 1 φορά τον χρόνο, αλλά και στη περίπτωση ενός τοπικού λεκέ.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση βραχεί το χαλί, οφείλουμε να σιγουρευτούμε πως το σημείο έχει στεγνώσει σε βάθος. Στο τέλος δε, μπορούμε να τα περάσουμε και με μία μηχανή ατμού για ακόμη πιο ενισχυμένο καθαρισμό.
Ακατάλληλα καθαριστικά προϊόντα στο πλύσιμο των χαλιών
Πολλές φορές πιστεύουμε πως αν χρησιμοποιήσουμε πολύ ισχυρά καθαριστικά, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο από το προβλεπόμενο. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού τα τόσο σκληρά καθαριστικά, αφήνουν κατάλοιπα, τα οποία δημιουργούν υγρασία και, κατά συνέπεια, μούχλα.
Εκτός αυτού, όμως, η υπερβολική χρήση καθαριστικών μπορεί να επιφέρει τα άκρως αντίθετα αποτελέσματα. Μπορεί να κάνει τα χαλιά μας πιο επιρρεπή στο να απορροφούν βρωμιές, λόγω της υγρασίας.
Για να αποφύγουμε αυτού του είδους τα προβλήματα, καλό θα ήταν να καταφεύγουμε σε καθαριστικά που είναι κατάλληλα για τον τύπο του χαλιών μας. Οι ειδικοί προτείνουν καθαριστικά με ουδέτερο pH και οικολογικές πιστοποιήσεις. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες κατά γράμμα και να δώσουμε, φυσικά, μεγάλη προσοχή στις προτεινόμενες δοσολογίες. Με τον τρόπο αυτό, σίγουρα, θα προσδώσουμε στα χαλιά μας το άρωμα που τους αξίζει.
Επίμονοι λεκέδες
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, να λεκιάζουν τα χαλιά μας κι εμείς να αμελούμε να καθαρίσουμε επιτόπου την λαδιά. Αυτό έχει ως συνέπεια, να δημιουργούνται στις μοκέτες και τα χαλιά επίμονοι λεκέδες, που ακόμη και μετά από πλύσιμο, δεν υποχωρούν. Τέτοιου είδους λεκέδες μπορεί να είναι το γάλα, ο χυμός, ο καφές ή και τρόφιμα. Επίμονες οσμές στις μοκέτες δημιουργεί επίσης ο καπνός του τσιγάρου, η βενζίνη και διάφορα άλλα χημικά.
Ορισμένες οσμές, μάλιστα, επανέρχονται όταν βραχεί το χαλί. Ακόμη κι αν σας κάνει εντύπωση, τα ούρα των κατοικιδίων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Οι οσμές εισχωρούν στις βαθύτερες στρώσεις του χαλιού και συνήθως απαιτούν επαγγελματικό καθαρισμό για να εξαλειφθούν πλήρως.
Πως να καθαρίσετε τα χαλιά σας χωρίς καθαριστήριο
Σε περίπτωση, βέβαια, που θέλουμε να το καθαρίσουμε άμεσα, χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα, υπάρχουν προσωρινές λύσεις με μαγειρική σόδα, ξύδι, και αιθέρια έλαια. Δυστυχώς, όμως, μόνιμα αποτελέσματα θα έχουμε μόνο με επαγγελματική βοήθεια.
Κακής ποιότητας χαλιά- παλιά χαλιά
Τέλος, ακόμη ένας βασικός λόγος που τα χαλιά και οι μοκέτες επιμένουν να μυρίζουν άσχημα, είναι η αμφίβολη ποιότητα τους ή και παλαιότητα τους. Τα χαμηλής ποιότητας χαλιά χρησιμοποιούν υλικά που παγιδεύουν τις οσμές και τις καθιστούν δύσκολες στο να καθαριστούν.
Επίσης, στα παλιά χαλιά, είναι πολύ λογικό οι βρωμιές και οι οσμές να έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια, ειδικά εάν δεν είχε προηγηθεί σωστός καθαρισμός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αναστρέψιμη λύση. Για ένα υγιές και ευωδιαστό, πάντως, περιβάλλον προτείνεται να αλλάζουμε χαλιά κάθε 7 με 10 χρόνια!
Διαβάστε όλα τα clean tips στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Το οικονομικότερο καθαριστικό για να διώξεις δύσκολους λεκέδες από σκουριά και άλατα με πατάτα και ακόμη 2 υλικά
- Ανακαλείται σοκολάτα απο τα LIDL HELLAS -Περιέχει προνύμφες εντόμων
- Κασεροψωμάκια αφρός για το σχολείο
- Η Γη της Ελιάς: H Αμαλία κοροϊδεύει την Αντιγόνη – Στο δικαστήριο παίρνει το μέρος Μάνου – Μαρίνας και την καίει
- Εξαφάνιση 39 χρονου: Πληροφορίες κλειδί πως ο Βασίλης ζει- Που θα γίνει έρευνα