Ετοιμάζεστε για το ταξίδι των διακοπών σας αλλά η βαλίτσα σας είναι μέσα στην βρώμα και δεν ξέρετε από που να αρχίσετε και που να τελειώσετε; Αυτά τα έξυπνα κόλπα καθαρίσματος θα σας βοηθήσουν να την κάνετε σαν καινούρια μέσα – έξω.
Το Καλοκαιράκι είναι εδώ και όλοι ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Η βαλίτσα μας είναι απαραίτητη και φυσικά πρέπει να είναι καθαρή αφού εκεί θα τοποθετήσουμε τα ρούχα και τα εσώρουχά μας. Πράγματα δηλαδή, που έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα μας.
Δείτε ακόμα Λεκές από καρπούζι στα ρούχα: Το κόλπο για να απομακρύνετε μια για πάντα τον λεκέ
Αν δεν έχετε καθαρίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν βαλίτσα και δεν ξέρετε από που να αρχίσετε και που να τελειώσετε, το σημερινό άρθρο θα σας λύσει τα χέρια. Θα δούμε μέσα από μία απλή διαδικασία βήμα βήμα, όλα τα έξυπνα κόλπα για να καθαρίσουμε την βαλίτσα μας μέσα έξω και να την κάνουμε σαν καινούρια. Διαβάστε παρακάτω:
Πώς καθαρίζουμε την βαλίτσα εσωτερικά;
Πρώτο βήμα: Αδειάστε την βαλίτσα σας
Ξέρουμε ότι όλοι, αδειάζουμε τις βαλίτσες μας μετά από κάθε ταξίδι. Παρόλα αυτά μερικές φορές ξεχνάμε μερικά πράγματα, κυρίως αυτά, που τα τοποθετούμε σε ξεχωριστές θήκες και τσέπες. Οπότε, προτού ξεκινήσετε να καθαρίζετε την βαλίτσα σας βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς άδεια.
Δεύτερο βήμα: Ξεκινάμε από τα αποσπώμενα εξαρτήματα
Για αρχή θα πρέπει να λύσετε τους ιμάντες της βαλίτσες, τις πόρπες, τα κουμπώματα και τις αποσπώμενες εσωτερικές θήκες αν υπάρχουν. Ελέγχετε την βαλίτσα προσεχτικά για τυχόν οδηγίες καθαρισμού.
Αν μπορείτε να τα βάλετε στο πλυντήριο, καλώς. Αν όχι πλύνετε τα εξαρτήματα ένα ένα στο χέρι με σαπούνι για τα πιάτα και νερό. Έπειτα κρεμάστε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο.
Τρίτο βήμα: Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα
Πολλές φορές οι βαλίτσα λερώνεται με σκόνες από τυχόν καλλυντικά, σκουπιδάκια από το κάμπινγκ κλπ, οπότε για αρχή θα πρέπει με την ηλεκτρική σκούπα να καθαρίσετε πολύ καλά το εσωτερικό της βαλίτσας, συμπεριλαμβανομένων και των θηκών.
Πώς να καθαρίσουμε την υφασμάτινη βαλίτσα μας εξωτερικά;
Αρχικά χρησιμοποιώντας μία βούρτσα για καθάρισμα με τρίχες μέτριας σκληρότητας βουρτσίζετε την βαλίτσα εσωτερικά. Στην συνέχεια την σκουπίζετε καλά με μία ηλεκτρική σκούπα, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα με την βούρτσα και τελειώνετε με ένα ρολό για χνούδια και τρίχες αν χρειάζεται.
Αν έχει λερωθεί εξωτερικά η υφασμάτινη βαλίτσα σας με λίπος, πασπαλίζετε πάνω στον λεκέ λίγο άμυλο καλαμποκιού. Αφήνουμε το άμυλο για λίγο να δράσει και να απορροφήσει το λίπος και στη συνέχεται σκουπίζουμε με ένα υγρό πανί και λίγο ήπιο απορρυπαντικό.
Δείτε ακόμα Καθάρισε αντηλιακά μούχλα άμμο και λάδια από τις πετσέτες Θαλάσσης και κάντες αφράτες
Τρίβουμε προς την κατεύθυνση του υφάσματος και αποφεύγουμε να βρέξουμε πολύ την βαλίτσα. Έπειτα βεβαιωνόμαστε πως η βαλίτσα είναι εντελώς στεγνή και την αποθηκεύουμε. Αν είναι έστω και λίγο νωπή, μπορεί να μουχλιάσει. Μπορείτε να την στεγνώσετε και στον ήλιο.
Πώς καθαρίζουμε μία βαλίτσα με σκληρό εξωτερικό σκελετό;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν βαλίτσες με σκληρούς εξωτερικούς σκελετούς. Σε αυτήν την περίπτωση σκουπίζουμε με υγρό πανί και ήπιο σαπούνι το εξωτερικό περίβλημα. Στην συνέχεια στεγνώνουμε αμέσως για να μην αφήσουμε ραβδώσεις.
Αν είναι αλουμινίου, καθαρίζουμε με καθαρό νερό γιατί πολλά σαπούνια αφήνουν σημάδια. Στεγνώνουμε με μία μαλακή πετσέτα και αντιμετωπίζουμε τυχόν σημάδια με σφουγγάρι μελαμίνης.
Πώς καθαρίζουμε μία βαλίτσα με δερμάτινο εξωτερικό σκελετό
Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούμε ένα καθαριστικό δέρματος και ένα δερμάτινο μαλακτικό. Στεγνώνουμε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως κι αν υπάρχουν λεκέδες θα πρέπει να απευθυνθούμε σε επαγγελματία, διότι το δέρμα είναι ευαίσθητο υλικό.
Πώς καθαρίζουμε τις λαβές και τους τροχούς της βαλίτσας;
Αρχικά χρησιμοποιούμε ζεστό νερό με σαπούνι για τα πιάτα και ένα πανί. Βουτάμε το πανί στο σαπουνόνερο και τρίβουμε καλά τις λαβές και τους τροχούς. Φροντίζουμε να περιστρέφουμε τους τροχούς για να καθαρίσουμε κάθε μέρος τους. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε και ένα απολυμαντικό μαντηλάκι για να απολυμάνουμε τις λαβές.
Πώς αποθηκεύουμε σωστά την βαλίτσα;
Αφού έχουμε καθαρίσει τις βαλίτσες τις ψεκάζουμε με προστατευτικό υφάσματος, στις υφασμάτινες και βάφουμε τους σκληρούς αλουμινένιους σκελετούς με μεταλλική λάκα. Ο μεταλλικός εξοπλισμός σε οποιαδήποτε βαλίτσα προστατεύεται με ένα λεπτό στρώμα από διαφανές βερνίκι νυχιών.
Θα πρέπει οι βαλίτσες να μην αποθηκεύονται σε μέρος με υγρασία και υπόγεια και να μην στοιβάζονται βαριά πράγματα πάνω τους. Τοποθετήστε τες μέσα σε σακούλες σκουπιδιών τις οποίες θα τις δέσετε και σε ένα ξηρό μέρος.
All photos via: uae.dubizzle.com
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.