Το Πάσχα πλησιάζει και θέλουμε να ανοίξουμε το σπίτι μας στους δικούς μας ανθρώπους. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε έναν πλήρη οδηγό για γενική καθαριότητα σπιτιού για να γίνει πεντακάθαρο από άκρη σ’ άκρη.
Το σπίτι μας είναι το μικρό μας παλατάκι. Αυτό σημαίνει πως θέλουμε να είναι καθαρό, όμορφα διακοσμημένο και να εκπέμπει θετική ενέργεια. Ειδικά όταν το ανοίγουμε και υποδεχόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους. Μιας και το Πάσχα πλησιάζει είπαμε να ασχοληθούμε με την καθαριότητα του σπιτιού.
Γιατί το Πάσχα υποδεχόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους στο σπίτι και σίγουρα θα λερωθεί. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι πεντακάθαρο έτσι ώστε η “ζημιά” μετά το Πάσχα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Πώς όμως μπορούμε να καθαρίσουμε το σπίτι από άκρη σ’ άκρη; Από που να ξεκινήσουμε και που να τελειώσουμε; Διαβάστε παρακάτω:
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Κατεβάζουμε τις κουρτίνες
Αρχικά κατεβάζουμε τις κουρτίνες από τα παράθυρα του σπιτιού μας και τις πλένουμε στο πλυντήριο, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Τις βολεύουμε για του χρόνου τον Χειμώνα και στην θέση τους, κρεμάμε τις ανοιξιάτικες κουρτίνες μας.
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Ξεστρώνουμε τα χαλιά
Ο Απρίλιος πλησιάζει και αυτό σημαίνει πως ο καιρός γίνεται όλο και πιο γλυκός. Το Πάσχα 2023 λοιπόν, τα χαλιά δεν χρειάζονται και σίγουρα πρέπει σιγά σιγά να τα αφαιρέσουμε. Ξεκινήστε σκουπίζοντας καλά το χαλί σας με την ηλεκτρική σκούπα (σκουπίστε το και από τις δύο μεριές).
Για ακόμα καλύτερο καθάρισμα απλώστε μαγεiρική σόδα πάνω στο χαλί σας, αφήστε το για μισή ώρα και έπειτα καθαρίστε τη σόδα με την ηλεκτρική σκούπα. Έπειτα βάλτε σε ένα μπολ 1 μέρος λευκό ξίδι και 3 μέρη χλιαρό νερό. Πάρτε ένα βουρτσάκι και βουτήξτε το στο μείγμα.
Βουρτσίστε με αυτό το χαλί προς την κατεύθυνση του πέλους. Μόλις τελειώσετε βάλτε το σε δροσερό μέρος για να στεγνώσει. Αν έχετε ατμοκαθαριστή καλό είναι να γνωρίζετε πως αυτός μπορεί να αντικαταστήσει μόνο την ηλεκτρική σκούπα καθώς απλά σκουπίζει και φρεσκάρει ένα χαλί. Δεν το καθαρίζει.
Δείτε ακόμα Το τέλειο καθάρισμα σπιτιού: Ποια είναι η σωστή σειρά που πρέπει να κάνεις δουλειές
Αν το χαλί σας έχει κρόσσια, θα πρέπει να τα καθαρίσετε με λίγο απορρυπαντικό τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι. Προσέξτε να μην βραχεί το πέλος του χαλιού.
Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση του χαλιού σας το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι πως θα πρέπει να το αποθηκεύετε οριζοντίως και όχι καθέτως. Για να αποθηκεύσετε το χαλί σας πρέπει να το τυλίξετε σε ρολό.
Μην προσπαθήσετε να το διπλώσετε με κάποιον τρόπο καθώς μπορεί κατά λάθος να κοπεί η βάση του ή να μείνουν σημάδια από το δίπλωμα. Αφού το τυλίξετε καλά στερεώστε το με χαρτοταινία. Έπειτα βάλτε το μέσα σε μια πλαστική σακούλα που είναι ιδανική για χαλιά και κλείστε τη σακούλα καλά.
Δείτε ακόμα Μπάνιο : Αυτά είναι τα 6 αντικείμενα που συγκεντρώνουν τα περισσότερα βακτήρια
Αν, τέλος, δεν έχετε χώρο ή αποθήκη για να φυλάξετε το χαλί σας μέχρι τον επόμενο χειμώνα, δώστε το σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο που φυλάει χαλιά και αφήστε το εκεί μέχρι να το χρειαστείτε και πάλι.
Αυτό που πρέπει να έχετε στο νου σας είναι να πάρετε κάποιο αντισκωριακό που θα προφυλάξει το χαλί σας από τον σκόρο. Πάρτε ένα καλό αντισκωριακό σε μορφή σπρέϊ και ψεκάστε το πριν ξεκινήσετε το τύλιγμα.
Αν, από την άλλη μεριά, θέλετε έναν πιο υγιεινό, οικολογικό και φυσικό τρόπο για να προστατεύσετε τα χαλιά σας από το σκόρο τότε μπορείτε να πάρετε λίγο τούλι και να τυλίξετε μέσα σε αυτό αποξηραμένα λουλούδια και μπαχαρικά όπως είναι το δεντρολίβανο, το γαρύφαλλο και το πιπέρι. Βάλτε τα κομμάτια τούλι μέσα στο χαλί -σε διάφορα σημεία του- κι έπειτα τυλίξτε το. Είναι έτοιμο για αποθήκευση μέχρι τον επόμενο χειμώνα.
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Βολέψτε τα χειμωνιάτικα ρούχα
Αυτή είναι σχετικά εύκολη διαδικασία αν και η αλήθεια είναι πως την βαριόμαστε όλοι. Αδειάζουμε την ντουλάπα από τα χειμωνιάτικα ρούχα. Τσεκάρουμε αν κάποιο ρούχο είναι λερωμένο ή τσαλακωμένο και το φρεσκάρουμε.
Στην συνέχεια αποθηκεύουμε τα ρούχα μας σε κουτιά αποθήκευσης και τα βολεύουμε είτε σε μία δεύτερη ντουλάπα που δεν χρησιμοποιούμε συχνά όσο και στο πατάρι. Αρκεί να έχετε κάψουλες ενάντια στους σκώρους για παν ενδεχόμενο.
Στην θέση των χειμωνιάτικων βάζουμε τα ανοιξιάτικα και τα καλοκαιρινά μας ρούχα. Προσέχουμε κάθε ράφι να έχει διαφορετικά ρούχα. Για παράδειγμα στο πρώτο ράφι όλα τα παντελόνια, στο δεύτερο ράφι τις μπλούζες κλπ.
Δείτε ακόμα Τζάκι με μαυρίλες από την κάπνα: Το κόλπo με την μαγειρική σόδα για να κάνει το τζάκι σας να λάμψει
Επίσης αν η ντουλάπα σας δεν έχει χωρητικότητα και όταν τραβάτε ένα ρούχο πέφτουν και τα άλλα σαν ντόμινο, το μυστικό είναι να βάζετε μπροστά μπροστά τα ρούχα που φοράτε πιο συχνά και πίσω πίσω αυτά που δεν φοράτε τόσο συχνά.
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Καθαρίζουμε την κουζίνα
Οι διακόπτες της κουζίνας είναι από τα σημεία του δωματίου που μαζεύουν τα περισσότερα μικρόβια. Αυτό συμβαίνει, διότι τους ακουμπάμε πολύ συχνά μέσα στην καθημερινότητα, για να ανοίξουμε και να κλείσουμε το φως, να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία του φούρνου κοκ.
Συνήθως οι άνθρωποι σε μια γενική σπιτιού, ξεχνούν να ασχοληθούν με τους διακόπτες που βρίσκονται είτε στον χώρο είτε στον φούρνο μας. Γι’ αυτό σε μια γενική, θα πρέπει να καθαρίσουμε τα συγκεκριμένα σημεία επιμελώς με χλωρίνη, νερό και ίσως λίγο απορρυπαντικό για το άρωμα. Προσέξτε να είναι κατεβασμένοι οι γενικοί του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην ίδια κατηγορία με τους διακόπτες βρίσκεται και η πόρτα της κουζίνας. Όταν λέμε “πόρτα” δεν εννοούμε μόνο την ξύλινη επιφάνειά της, αλλά και το χερούλι της.
Δείτε ακόμα Τέλος στο βρώμικο συρτάρι απορρυπαντικού του πλυντηρίου ρούχων, με μόνο 2 υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι
Η πόρτα της κουζίνας δεν καθαρίζεται συχνά επειδή την ξεχνάμε. Παρόλα αυτά μαζεύει πολλά μικρόβια αφού την αγγίζουμε συνεχώς. Γι’ αυτό, να την καθαρίζετε και αυτή συχνά, με νερό και λίγο απορρυπαντικό.
Πως να καθαρίσουμε το πλυντήριο πιάτων
Το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο αλλά χρειάζεται συχνά καθάρισμα. Είναι μια συσκευή που καθαρίζει τα πιάτα και τα κουζινικά μας. Αν λοιπόν δεν καθαρίζετε επιμελώς και συχνά, τα βακτήρια που συγκεντρώσει, μεταφέρονται στα σκεύη μας. Ενημερωθείτε με έναν τεχνικό για τον καθαρισμό της.
Πως να καθαρίσουμε κάτω από τις λευκές συσκευές
Κάτω από τις λευκές συσκευές συχνά συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια και η περισσότερη βρωμιά. Αυτό συμβαίνει διότι συνήθως η σκούπα και η σφουγγαρίστρα, δεν χωρούν στα συγκεκριμένα σημεία. Πρέπει λοιπόν να αφιερώσουμε περισσότερο κόπο και χρόνο για να…γυαλίσουμε τα συγκεκριμένα σημεία.
Αναλυτικός οδηγός για τον κάδο σκουπιδιών
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον κάδο σκουπιδιών. Πρέπει να τον καθαρίζετε τακτικά για να μην μυρίζει άσχημα και φυσικά για να κρατήσετε μακριά παθογόνους μικροοργανισμούς.
Βήμα 1ο
Πρώτα απ’ όλα, αφαιρέστε τα σκουπίδια και τα υπολείμματα σκουπιδιών που βρίσκονται στον κάδο σας.
Βήμα 2ο
Χρειάζεστε νερό, ξίδι, μαγειρική σόδα και ένα μπουκάλι με αντλία σπρέι. Βάλτε αρκετό λευκό ξίδι στο μπουκάλι-σπρέι, αραιώστε το με νερό και ψεκάστε γενναιόδωρα τον κάδο. Πασπαλίστε με αρκετή μαγειρική σόδα.
Βήμα 3ο
Γεμίστε μέχρι τη μέση τον κάδο με χλιαρό νερό, κρατήστε τον και με τα δύο χέρια και με κυκλικές κινήσεις αναδεύστε το νερό στον κάδο, για να φτάσει το απολυμαντικό μείγμα παντού.
Βήμα 4ο
Με μια βούρτσα καθαρισμού με μακριά χειρολαβή, τρίψτε καλά το εσωτερικό του κάδου, ώστε να εξαφανίσετε υπολείμματα βρωμιάς και οσμές. Αναδεύστε ακόμη μία φορά και χύστε το βρώμικο νερό στη λεκάνη της τουαλέτας. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό, γεμίζοντας και αδειάζοντας όσες φορές χρειαστεί και, τέλος, στεγνώστε τον με ένα πανάκι ή μια πετσέτα.
Πώς να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές
Η διαδικασία του προσεκτικού πλυσίματος δεν είναι πάντοτε επιλογή –ο χρόνος μπορεί να είναι περιορισμένος και οι δουλειές πολλές. Έτσι, αν θέλετε να ξεφορτωθείτε τις άσχημες μυρωδιές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο απ’ τα παρακάτω φυσικά υλικά που θα κάνουν τον κάδο σας να μοσχοβολά.
Με μαγειρική σόδα
Αφού αφαιρέσετε τη σακούλα σκουπιδιών από τον κάδο, πασπαλίστε το εσωτερικό του με μαγειρική σόδα (το απόλυτο φυσικό απολυμαντικό!). Αφήστε τη σόδα να δράσει για ένα βράδυ και ξεπλύνετε τον κάδο το επόμενο πρωί.
Προσοχή: Η μαγειρική σόδα προτείνεται μόνο για πλαστικούς κάδους, αφού ενδέχεται να αλλοιώσει το μέταλλο.
Με φλούδες εσπεριδοειδών
Οι φλούδες απ’ τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια ή τα λάιμ είναι φυσικά αποσμητικά χώρου. Ρίχνοντας μερικές σε άδειο κάδο σκουπιδιών και αφήνοντας τις για μερικές ώρες, θα λύσετε το πρόβλημα της δυσοσμίας.
Προσοχή: Μην αφήσετε τις φλούδες μέσα στον κάδο για πολύ, γιατί κινδυνεύετε να τις δείτε να αλλοιώνονται, να μουχλιάζουν και να κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε ξηρές φλούδες.
Με φακελάκια τσαγιού
Αφήστε μερικά χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού σε άδειο κάδο για ένα βράδυ και οι άσχημες οσμές θα αντικατασταθούν από φυσική μυρωδιά φρεσκάδας.
Πως να καθαρίσουμε τον απορροφητήρα
Ο απορροφητήρας χρειάζεται πιο συχνά καθάρισμα, από όσο πιστεύουμε. Φιλτράρει τους ατμούς και τις οσμές από τα φαγητά μας, οπότε συγκεντρώνει λίπη και άσχημες μυρωδιές. Θα πρέπει λοιπόν να καθαρίζετε το εξωτερικό του απορροφητήρα καθώς επίσης και το φίλτρο του.
1. Προετοιμασία για τον καθαρισμό του απορροφητήρα
Πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα του απορροφητήρα, είναι βασικό να τον αποσυνδέσεις από το ρεύμα ή να κλείσεις τον γενικό διακόπτη. Αφού το κάνεις αυτό, έρχεται η σειρά της αποσυναρμολόγησης.
Δεν μπορείς να καθαρίσεις τα φίλτρα αν δεν τα αφαιρέσεις, αλλά ούτε και το εσωτερικό του απορροφητήρα. Βγάλε, λοιπόν, το μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα για να ελευθερώσεις τα φίλτρα. Αφαίρεσε τα και ακούμπησε τα στον νεροχύτη προσωρινά για να μην λερώσεις τις επιφάνειες της κουζίνας.
2. Καθαρισμός εσωτερικού μέρους του απορροφητήρα
Σειρά τώρα έχει το εσωτερικό μέρος του απορροφητήρα, αφού λείπουν τα φίλτρα. Για να αφαιρέσεις τα λίπη και τις βρωμιές, χρησιμοποίησε ένα πανί με απορρυπαντικό ή υγρό πιάτων και τρίψε μαλακά για να τα εξαφανίσεις.
Αφού απομακρύνεις τα υπολείμματα, θα χρειαστεί να απολυμάνεις την επιφάνεια. Λίγο οινόπνευμα και χαρτί κουζίνας αρκούν. Το βήμα αυτό είναι αρκετά σημαντικό για λόγους υγιεινής.
Μην ξεχνάς ότι δεν είναι απίθανο το φαγητό σου να δεχτεί σταγόνες από τους υδρατμούς και σίγουρα δεν θες να περιέχουν μικρόβια και βρομιές. Μετά από αυτό, το εσωτερικό του απορροφητήρα θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα καθαρά σου φίλτρα!
4. Kαθαρισμός των φίλτρων του απορροφητήρα
Τα φίλτρα αποτελούν το πιο βασικό κομμάτι του μηχανισμού του απορροφητήρα και ευθύνονται κατά ένα μέρος για την σωστή λειτουργία του. Ανάλογα με το είδος τους, διαφέρει η συχνότητα και ο τρόπος καθαρισμού τους ή ακόμη και η αντικατάστασή τους.
Όπως και να έχει, η σωστή και συχνή συντήρησή τους θα εγγυηθεί την μακροζωία του απορροφητήρα σου αλλά και την αποτελεσματικότητα στην απόδοσή του. Ο μόνος και πιο εύκολος τρόπος να τα καθαρίσεις είναι να τα αφαιρέσεις και έπειτα να ακολουθήσεις τις ανάλογες οδηγίες σύμφωνα με το είδος τους.
Μεταλλικά φίλτρα απορροφητήρα:
Τα μεταλλικά φίλτρα έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής αφού δεν χρειάζονται αλλαγή. Η χρήση τους δεν είναι προσωρινή και αναλώσιμη. Ωστόσο, για να παραμείνουν λειτουργικά και χρήσιμα, συνίσταται να καθαρίζονται ανά τρεις μήνες. Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμεύσει και σε αυτή την περίπτωση για το καθάρισμα απορροφητήρα.
Τι θα χρειαστείς για τον καθαρισμό των μεταλλικών φίλτρων του απορροφητήρα;
-Καυτό ή ακόμη καλύτερα βραστό νερό -Μαγειρική σόδα -Υγρό απορρυπαντικό πιάτων -Βουρτσάκι πιάτων -Πετσέτα, πανάκι ή χαρτί κουζίνας
Υπάρχουν δύο παραλλαγές στην διαδικασία αυτή. Την βασική δουλειά θα την πετύχει το καυτό νερό με την μαγειρική σόδα. Αυτοί θα απομακρύνουν τις βρωμιές από το μεταλλικό φίλτρο. Ο τρόπος που θα το κάνεις εξαρτάται από εσένα.
Τρόποι καθαρισμού των μεταλλικών φίλτρων:
Αρχικά, σε μία κατσαρόλα που έχει αρχίσει να βράζει το νερό, ξεκίνα να ρίχνεις σιγά σιγά κουταλιές με μαγειρική σόδα. Πρόσεχε μην ξεχειλίσει από τους αφρούς και σου δημιουργήσει λεκέδες στο μάτι της κουζίνας.
Έπειτα, λοιπόν, βυθίζεις το φίλτρο πρώτα από την μία πλευρά και έπειτα από την άλλη μέσα στην κατσαρόλα και αφήνεις την κάθε πλευρά για λίγα λεπτά όσο βράζει το νερό. Γρήγορα θα παρατηρήσεις ότι στην επιφάνεια του νερού θα ανεβαίνουν τα διαλυμένα λίπη.
Αφού τελειώσεις και με τις δύο πλευρές, άφησέ τα να στεγνώσουν και τοποθέτησε τα στη θέση τους. Αν τα φίλτρα σου έχουν επίμονους λεκέδες και τα λίπη έχουν ξεραθεί, μπορείς να επαναλάβεις την διαδικασία.
Δείτε ακόμα 6 τρόποι για να πλύνετε σωστά τα βρώμικα παπούτσια σας στο πλυντήριο χωρίς να χαλάσουν
Μία πιο άμεση διαδικασία με την χρήση των ίδιων υλικών είναι αντί για κατσαρόλα να βυθίσεις τα φίλτρα σου μέσα σε μεγάλη επιφάνεια. Ιδανικό είναι ένα μεγάλο φαρδύ και ρηχό ταψί ή ακόμη και στον νεροχύτη σου αφού κλείσεις την τάπα και τον γεμίσεις με νερό και σόδα.
Εκεί θα είναι πιο εύκολο να τρίψεις την ίδια ώρα τα μεταλλικά σου φίλτρα. Αφού έχεις αφήσει το βραστό νερό με την σόδα να δράσουν, πάρε μία βούρτσα και λίγο υγρό απορρυπαντικό και τρίψε τα λίπη.
Αφού σιγουρευτείς ότι απομάκρυνες το μεγαλύτερο μέρος, βύθισε τα λίγη ώρα ακόμη και έπειτα ξέπλυνε με καυτό νερό. Αφού τα σκουπίσεις με ένα πανάκι είναι έτοιμα να επιστρέψουν στην θέση τους στον απορροφητήρα!
Φίλτρα άνθρακα:
Αρκετοί απορροφητήρες χρησιμοποιούν φίλτρα άνθρακα τα οποία είναι αρμόδια να διασπούν τις οσμές. Το καθάρισμα του απορροφητήρα δεν συνίσταται σε αυτή την περίπτωση. Τα φίλτρα αυτά δεν καθαρίζονται, δηλαδή δεν πλένονται παρά μόνο αντικαθίστανται.
Η πιο ενδεδειγμένη συχνότητα είναι συνήθως η αλλαγή ανά τέσσερις μήνες. Θα πρέπει να συμβουλευτείς και να τα αγοράσεις από τον κατασκευαστή τους ή να βρεις τα συμβατά στην αγορά.
Φίλτρα υαλοβάμβακα:
Ούτε και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να καθαρίσεις ή να πλύνεις τα λερωμένα φίλτρα. Προτείνεται να αλλάζονται ανά δύο μήνες ή όποτε παρατηρείται ότι αλλάζουν χρώμα. Σίγουρα θα βρεις οικονομικές λύσεις στην αγορά!
Tip: Ποτέ μην παραλείπεις να διαβάσεις και να συμβουλευτείς τις οδηγίες χρήσης μίας ηλεκτρικής συσκευής. Έτσι και στο καθάρισμα απορροφητήρα, μην αγνοήσεις τις μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που θα σου υποδείξουν οι οδηγίες χρήσης.
Αν τηρήσεις τις σωστές διαδικασίες και δεν παραμελείς τον τακτικό καθαρισμό και συντήρηση, ο απορροφητήρας σου θα παραμείνει ζωντανός για χρόνια!
Πως να καθαρίσουμε τις εστίες της κουζίνας
Είναι καλό, έπειτα από κάθε μαγείρεμα, να καθαρίζετε την εστία της κουζίνας σας, γιατί διαφορετικά συγκεντρώνονται οι λεκέδες και φεύγουν πιο δύσκολα. Αφού έχουν κρυώσει οι εστίες σας, τις σαπουνίζετε με ένα υγρό πανί ή με το σφουγγάρι και τις ξεπλένετε καλά, για να φεύγουν τα υπολείμματα φαγητού.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα λεμόνι κομμένο στη μέση, το οποίο θα τρίψετε πάνω στην επιφάνεια και θα το αφήσετε για λίγα λεπτά να δράσει. Έπειτα θα το ξεπλύνετε με ένα πανί βουτηγμένο σε χλιαρό νερό.
Μην ξεχνάτε να βρέχετε συνεχώς το σφουγγάρι για να μην γρατζουνιστεί η επιφάνεια από τα υπολείμματα. Έπειτα, με μια χαρτοπετσέτα ή με ένα μαλακό πανί στεγνώστε τις.
Πως να αφαιρέσετε τα καμένα λίπη από τις εστίες της κουζίνας
Όπως είπαμε, οι λεκέδες και ειδικά από καμένα λίπη πρέπει να καθαρίζονται άμεσα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε συρμάτινα σφουγγαράκια, γιατί θα προκαλέσετε φθορές στην επιφάνεια του γυαλιού.
Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές ξύστρες για τις κεραμικές εστίες, οι οποίες υπάρχουν στα super market και να ξύσετε τα καμένα λίπη με λίγη πίεση.
Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε μια πάστα από μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες νερό, την οποία θα αφήσετε να δράσει για 10-15 λεπτά. Στο τέλος, σαπουνίζετε καλά την επιφάνεια και την ξεπλένετε.
Λεκέδες από γάλα
Για τους πιο δύσκολους λεκέδες, όπως το γάλα, καθαρίζετε αμέσως με ένα βρεγμένο πανί όσο είναι ζεστό και ρίχνετε λίγο λαδάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε λίγο ξύδι, το οποίο θα αποτρέψει τους πολύ δύσκολους λεκέδες από το να κολλήσουν περισσότερο.
Το αφήνετε για λίγο μέχρι να κρυώσει η εστία και έπειτα χρησιμοποιείτε την ειδική ξύστρα. Για να φύγουν τα υπολείμματα, καθαρίζετε με ένα υγρό πανί.
Καθαρισμός της κεραμικής εστίας με απορρυπαντικό
Εαν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον από τους παραπάνω φυσικούς τρόπους καθαρίσματος, μπορείτε να πάρετε από το super market ειδικό υγρό καθαρισμού κεραμικών εστιών.
Ρίχνετε 4-5 σταγόνες από το ειδικό καθαριστικό υγρό στο κέντρο της εστίας και τρίβετε με ένα πανί όλη την επιφάνεια. Έπειτα περνάτε με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας για να γυαλίσετε τις επιφάνειες.
Αποφύγετε τις γρατζουνιές
Για να αποφύγετε να κάνετε γρατζουνιές στην κεραμική εστία σας πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα σκεύη με λείες και επίπεδες βάσεις. Πρέπει να θυμάστε να μην σέρνετε τα σκεύη πάνω στην εστία, αλλά να τα σηκώνετε προκειμένου να τα μετακινήσετε.
Πολύ μεγάλη προσοχή εάν σας πέσει ζάχαρη όταν το “μάτι” είναι αναμμένο, πρέπει να την σκουπίσετε αμέσως. Σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό της κεραμικής εστίας, μπορείτε να συμβουλευτείτε το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης της κουζίνας σας, όπου υπάρχουν πληροφορίες για την ασφαλή συντήρησή της.
Πως να καθαρίσετε τον φούρνο σας
Μία φορά τον μήνα ανοίξτε τα παράθυρά σας, πάρτε ένα μικρό μπολ και γεμίστε το με μισή κούπα υγρή αμμωνία ( Βρίσκεις σε μαγαζιά που πουλάνε φυτά, σπόρους, φυτοφάρμακα κτλ)Αν δεν βρείτε, διαλύστε ένα φακελάκι αμμώνια σε ένα μπολ νερό.
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 70 βαθμούς και τον σβήνετε. τοποθετήστε μέσα του το μπολ, και κλείστε την πόρτα με την αμμωνία και στο κάτω ράφι τοποθετήστε ένα μπολ με βραστό νερό.. Αφήστε τα μέσα στον φούρνο για τέσσερις ώρες το λιγότερο. , η αμμωνία κάνει το θαύμα της.
Μετά, με ένα σφουγγάρι, που το έχετε πασπαλίσει με σόδα, περάστε την επιφάνεια του φούρνου σας και δείτε τους λεκέδες, τη σκληρή βρωμιά και τα υπολείμματα φαγητού να εξαφανίζονται!
Πως να καθαρίσετε τα ντουλάπια της κουζίνας
Τα ντουλάπια της κουζίνας, τα οποία συχνά πιάνονται με λερωμένα από τροφές χέρια, συγκεντρώνουν συχνά βρώμικα λίπη. Για να τα καθαρίσετε αναμείξτε ένα μέρος σπορέλαιο με δύο μέρη μαγειρικής σόδας, έτσι ώστε να σχηματιστεί πάστα. Στη συνέχεια πάρτε ένα σφουγγαράκι ή ακόμα και μία παλιά οδοντόβουρτσα και τρίψτε καλά! Σκουπίστε με ένα στεγνό πανί και …έτοιμα!
Πως να καθαρίσετε το inox ψυγείο
Για να διώξετε δαχτυλιές και άλλους λεκέδες από τα inox ψυγεία φτιάξτε ένα διάλυμα από 1/3 νερό, 2/3 λευκό ξύδι και μερικές σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων.
Βάλτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι με σπρέι, ανακινήστε καλά και ψεκάστε το ψυγείο. Είναι βασικό, για να το σκουπίσετε, να χρησιμοποιήσετε ένα στεγνό πανί με μικροΐνες –όπως αυτό.
Πως να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας
Ανέμειξε λοιπόν ίση ποσότητα λευκού ξυδιού με ζεστό νερό και με ένα καθαρό σφουγγάρι καθάρισε και παράλληλα απολύμανε τις επιφάνειες του πάγκου. Το λευκό ξύδι έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες ενώ είναι σε θέση να αφαιρέσει τις κακές οσμές.
Πως να καθαρίσετε τον inox νεροχύτη
Για να καθαρίσετε τον inox νεροχύτη ψεκάστε τον ολόκληρο με ξύδι (που έχετε βάλει σε μπουκάλι με σπρέι). Από πάνω ρίξτε μαγειρική σόδα. Αφήστε το έτσι για 10 λεπτά. Παράλληλα βράστε νερό, με το οποίο θα ξεπλύνετε στη συνέχεια τον νεροχύτη.
Ρίξτε λίγο ακόμα ξύδι και τρίψτε τον νεροχύτη με ένα σφουγγάρι. Στη συνέχεια αν θέλετε μπορείτε να ψεκάσετε και με ένα καθαριστικό για νεροχύτες και να τον σκουπίσετε. Στο τέλος, αν θέλετε να του δώσετε την παλιά του λάμψη, μπορείτε να περάσετε τον νεροχύτη με ένα πανάκι «νοτισμένο» με λίγο ελαιόλαδο.
Πως να καθαρίσετε το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων
Βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ ένα μέρος νερό και ένα μέρος ξύδι, τοποθετήστε το στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων και βάλτε τον σε λειτουργία για 5 λεπτά. Ο ατμός θα διαλύσει κάθε λεκέ που έχει κολλήσει στα τοιχώματα! Σκουπίστε, τελειώνοντας, με ένα στεγνό πανί.
Τα θολωμένα ποτήρια
Όταν τα γυάλινα ποτήρια πλυθούν πολλές φορές στο πλυντήριο πιάτων αποκτούν σιγά-σιγά μία αντιαισθητική θολούρα. Για να την εξαφανίσετε πάρτε λίγο ρολό χαρτί κουζίνας και βουτήξτε το στο ξύδι. Στύψτε το, για να μην «τρέχει» το ξύδι, και τρίψτε με αυτό καλά τα ποτήρια. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό και αφήστε τα ποτήρια να στεγνώσουν!
Τους ξύλινους δίσκους κοπής
Είναι πολύ σημαντικό, για λόγους υγιεινής, οι ξύλινοι δίσκοι κοπής να είναι καθαροί από υπολείμματα τροφών που μένουν μέσα στις χαρακιές. Για να τους απολυμάνετε κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε καλά το εσωτερικό του στον δίσκο.
Στη συνέχεια καλύψτε τον δίσκο με χοντρό αλάτι και αφήστε το έτσι για 10-15 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ξανά το λεμόνι για να τρίψετε τώρα το αλάτι πάνω στον δίσκο. Στο τέλος ξεπλύνετε καλά με νερό και αφήστε τον δίσκο να στεγνώσει!
Τα πυρέξ
Αν στα πυρέξ σας υπάρχουν καμένα και κολλημένα υπολείμματα τροφών, κάντε μια μπάλα από αλουμινόχαρτο, ρίξτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων και τρίψτε καλά τα βρώμικα σημεία.
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Καθαρίστε την ψησταριά σας
Το Πάσχα θέλουμε η ψησταριά να είναι καθαρή και…ετοιμοπόλεμη για το αρνάκι ή το κατσικάκι μας. Πώς μπορούμε να την κάνουμε να λάμψει και παράλληλα να απομακρύνουμε τα μικρόβια; Για αρχή, πρέπει να περάσεις τη σούβλα με καυτό νερό.
Το καυτό νερό θα λιώσει τα λίπη και τους δύσκολους λεκέδες και θα κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία καθαρισμού. Στη συνέχεια με ένα σύρμα τρίψε τους δύσκολους λεκέδες της σούβλας. Δεν χρειάζεται απορρυπαντικό πιάτων.
Έπειτα, σε ένα μπολάκι με νερό αραιώνεις λίγο υγρό πιάτων και με ένα σφουγγάρι ξεκινάς να καθαρίζεις τη σούβλα σου τρίβοντας περισσότερο εκεί που πιστεύεις, ότι υπάρχει ανάγκη. Με άφθονο νερό ξεπλένεις τη σούβλα και στη συνέχεια κόβεις ένα λεμόνι στα δυο και με το ένα κομμάτι, παίρνεις την επιφάνεια της σούβλας.
Δείτε ακόμα Πώς να βγάλουμε το μελάνι από ρούχα, έπιπλα και τοίχους
Το λεμόνι θα απολυμάνει την επιφάνεια πιο αποτελεσματικά από ότι το υγρό πιάτων. Επίσης, γνωρίζοντας ότι το αρνί έχει πολύ έντονη μυρωδιά, το λεμόνι είμαστε σίγουροι ότι θα καταπολεμησει τις μυρωδιές με επιτυχία!
Κι αν δεν αγαπάς το αρνί και το κατσίκι και θες να ψήσεις μπριζόλες και λουκάνικα σου έχουμε λύση και για καθαρές σχάρες ψησταριάς. Πάρτε ένα λευκό κρεμμύδι, ξεφλουδίστε το, κόψτε το στη μέση και καρφώστε ένα πιρούνι στην κορυφή του ενός μισού.
Με το πιρούνι ως λαβή τρίψτε καλά το κρεμμύδι πάνω στις σχάρες του γκριλ, όσο είναι ακόμα ζεστές! Το κρεμμύδι θα απομακρύνει τα υπολείμματα από κάρβουνο –και θα δώσει και νοστιμιά στα επόμενα ψητά σας.
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Καθαρίστε τα φωτιστικά
Για να καθαρίσεις το φωτιστικό σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις λευκό ξύδι για τις μυρωδιές ή κάποιο άλλο απορρυπαντικό νερό και ένα σφουγγάρι.
Αν το φωτιστικό σου περιλαμβάνει γυάλινα σημεία μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί για ξύδι, υγρό για τα τζάμια. Διαλύεις το φωτιστικό σου τελείως, έτσι ώστε να είσαι σίγουρη ή σίγουρος ότι δεν έχεις ξεχάσει τίποτα.
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Καθαρίστε τους τοίχους
Εφόσον γνωρίζετε ότι οι τοίχοι σας είναι βαμμένοι με πλαστική μπογιά ή λαδομπογιά (και όχι κάποιο άλλο υλικό που μπορεί να χρειάζεται ιδιαίτερα τρόπο για να καθαριστεί), για να τους καθαρίσετε προτιμήστε να ετοιμάσετε ένα φυσικό καθαριστικό μείγμα, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να μείνει λεκές από τα χημικά καθαριστικά του εμπορίου (π.χ. απορρυπαντικό πιάτων).
Για μια γενική καθαριότητα ξεκινήστε σκουπίζοντας τον τοίχο, κατά προτίμηση με αυτά τα πανάκια που εφαρμόζονται στην άκρη των ειδικών κονταριών.
Έτσι θα απομακρυνθεί τυχόν σκόνη που υπάρχει και που μπορεί, όταν στη συνέχεια πλυθεί ο τοίχος, να δημιουργήσει λεκέδες.
Εναλλακτικά μπορείτε να «περάσετε» τον τοίχο με την ηλεκτρική σκούπα, εφαρμόζοντας στην άκρη της το ειδικό εξάρτημα για τοίχους και ταβάνια.
Δείτε ακόμα Σπρέι για να καθαρίσεις τα πάντα στο σπίτι: Από άλατα και λίπη μέχρι μούχλα
Αν ο τοίχος δεν είναι ιδιαίτερα βρώμικος, σε ένα μπουκάλι με σπρέι αναμείξτε 1 λίτρο νερό με μία κουταλιά του γλυκού αιθέριο έλαιο λεβάντας. Ψεκάστε με αυτό τον τοίχο και στη συνέχεια «περάστε» τον με ένα μαλακό σφουγγαράκι. Τρίψτε λίγο παραπάνω τα σημεία όπου υπάρχουν λεκέδες. Το άρωμα που θα μείνει θα είναι υπέροχο.
Αν ο λεκές είναι πολύ πιο έντονος δοκιμάστε να τον καθαρίσετε με ένα πιο ισχυρό καθαριστικό διάλυμα . Αναμείξετε σε έναν κουβά με 3-4 λίτρα ζεστού νερού τα εξής: ½ φλιτζάνι ξύδι, 1/2 φλιτζάνι καθαρή αμμωνία και ¼ του φλιτζανιού μαγειρική σόδα. Βουτήξτε εκεί ένα πολύ μαλακό σφουγγάρι, στραγγίξετε το καλά και τρίψτε απαλά τον τοίχο.
Αν ο λεκές είναι πολύ τοπικός και έντονος μία απλή πάστα με νερό και μαγειρική σόδα. Η πάστα αυτή είναι ικανή να αφαιρέσει λεκέδες από: ξυλομπογιά, μολύβι, μαρκαδόρο, μελάνι, σημάδια από αντικείμενα που έχουν τριφτεί στον τοίχο (π.χ. σόλες παπουτσιών).
Δείτε ακόμα 10 κόλπα από επαγγελματίες για να καθαρίσετε το σπίτι σε χρόνο dt
Απλώστε την πάστα σε ένα μαλακό πανάκι και τρίψτε καλά τον λεκέ.
Αν ο λεκές επιμένει δοκιμάστε να απλώσετε πάνω του λίγη άσπρη οδοντόκρεμα. Αφήστε την εκεί για μερικά λεπτά και στη συνέχεια καθαρίστε με ένα πανάκι.
Συμβουλή: Σε κάθε περίπτωση, για να είστε 100% σίγουροι ότι το χρώμα του τοίχου δεν θα χαλάσει, ξεκινήστε πλένοντας μία μικρή γωνία και στη συνέχεια επεκταθείτε σε όλο τον τοίχο.
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Καθάρισε τα τζάμια του σπιτιού
Γυαλίστε την επιφάνεια
Ακόμα κι αν κάνετε ακριβώς τα σωστά πράγματα, μπορείτε το αποτέλεσμα να είναι αποκαρδιωτικό. Σε αυτή την περίπτωση, η απλούστερη λύση είναι να ολοκληρώσουμε το έργο μας με ένα γρήγορο γυάλισμα. Ένα δέρμα σαμουά ή ένα πανί μικροϊνών είναι κατάλληλα. Φροντίστε να είναι στεγνά, και τα τζάμια σας θα γίνουν αόρατα.
Εξαφανίστε το χαρτί κουζίνας
Το χαρτί κουζίνας αφήνει ραβδώσεις στα παράθυρα όπως έχετε συνειδητοποιήσει. Γι’ αυτό ήρθε η στιγμή να το αντικαταστήσετε με ένα πανί μικροϊνών ή ακόμη καλύτερα με ένα φύλλο εφημερίδας. Η πρωινή σας ανάγνωση κάνει μια εξαιρετική δουλειά στο γυαλί. Προηγουμένως, φορέστε γάντια, καθώς το μελάνι θα λερώσει τα χέρια σας.
Το ξίδι είναι φίλος σας
Το ξίδι είναι ένα από εκείνα τα συστατικά για όλες τις χρήσεις, και προφανώς δύσκολα θα ζήσετε μακριά του. Η παρουσία του στη σαλάτα είναι εξαιρετική όπως και μέσα στον καθρέφτη σας, αφού δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα.
Πράγματι, το ξίδι μπορεί να κάνει θαύματα για τα παράθυρα και τους καθρέφτες σας, ενώ αποτελεί μία πολύ οικονομική επιλογή. Πώς να το χρησιμοποιήσετε; Απλά αναμείξετε ένα διάλυμα ξυδιού-νερού σε ίσες ποσότητες, και ψεκάστε στην επιφάνεια.
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Καθάρισε τους καναπέδες
Αρχικά θα χρειαστεί να φορέσετε ένα ζευγάρι γάντια οικιακής χρήσης. Έπειτα ανακατέψετε 1/4 κούπα λευκό ξύδι, 1 κουταλάκι του γλυκού απορρυπαντικό πιάτων, 1 κουταλάκι του γλυκού βόρακα και 4 κούπες ζεστό νερό σε έναν κουβά.
Αφού το μείγμα ομογενοποιηθεί ρίξτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Στην συνέχεια ψεκάστε με το μείγμα μία μικρή υφασμάτινη ταπετσαρία για δοκιμή. Έπειτα καθαρίστε με ένα σφουγγάρι και σκουπίστε ελαφρώς την υφασμάτινη ταπετσαρία με ένα καθαρό πανί. Αν πιάσει, δοκιμάστε το και με τον καναπέ σας.
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Οργάνωσε τα μαγειρικά σου σκεύη
Είτε μιλάμε για την σούβλα, τον σπάγκο και γενικά τα εργαλεία για το ψήσιμο του αρνιού ή των κρεατικών, είτε μιλάμε για άλλα μαγειρικά σκεύη όπως κατσαρόλες, σαλατιέρες και άλλα πρέπει να είναι καλά οργανωμένα, αν θέλουμε να κάνουμε Πάσχα στο σπίτι.
Οπότε, οργάνωσε και πάλι τα μαγειρικά σου σκεύη τοποθετώντας αυτά που χρησιμοποιείς πιο πολύ σε εύκολα προσβάσιμα σημεία. Είναι σημαντικό να βρίσκεις εύκολα αυτό που χρειάζεσαι για να μαγειρέψεις τις πασχαλινές λιχουδιές με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία.
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Μην ξεχνάς τα κάδρα και τις κορνίζες
Η σκόνη είναι πολύ αντιαισθητική. Οπότε με λίγο καθαριστικό για τα τζάμια και χαρτί κουζίνας μπορείς να καθαρίσεις τα γυάλινα σημεία της κορνίζας ή του κάδρου. Τα ξύλινα ή τα πλαστικά σημεία μπορείς να τα καθαρίσεις με μαλακό πανί και λίγο νερό ανακατεμένο με απορρυπαντικό.
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Μην ξεχάσεις την αυλή και τον κήπο σου
Το Πάσχα όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στην αυλή και στον κήπο. Ο καιρός είναι καλός τις περισσότερες φορές οπότε μας αρέσει να μιλάμε και να τσουγκρίζουμε τα πασχαλινά μας αυγά δίπλα στο αρνί που ψήνεται. Οπότε η καθαριότητα της αυλής και του κήπου είναι πολλή σημαντική.
Πως να καθαρίσουμε τις γλάστρες
Ξεκινάμε με τυχόν γλάστρες. Αν θέλετε να καθαρίσετε τους δύσκολους λεκέδες από τις γλάστρες στο δάπεδο της αυλής, σας βρήκαμε τον ιδανικό τρόπο. Θα χρειαστείτε 2 lt. ζεστό νερό, 1/2 φλιτζάνι ξύδι και 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα.
Αναμειγνύουμε λοιπόν όλα τα υλικά σε έναν κουβά. Με ένα σφουγγάρι, τοποθετούμε το μείγμα πάνω στους λεκέδες από την γλάστρα και αφήστε το μείγμα να δράσει για μία ώρα περίπου. Αφού περάσει η μία ώρα, τρίψτε τον λεκέ με ένα σύρμα και ο λεκές θα αποτελεί παρελθόν!
Πως να καθαρίσουμε τα πλακάκια στην αυλή ή στον κήπο
Οι περισσότερες αυλές έχουν πλακάκια στο δάπεδό τους. Πριν λοιπόν καθαρίσουμε τα πλακάκια της αυλής μας χρειάζεται να απομακρύνουμε από την αυλή τα αντικείμενα που εμποδίζουν. Γλάστρες, καρέκλες και τραπέζια αυλής, μερικά εξαρτήματα. Το δάπεδο πρέπει να είναι άδειο.
Στην συνέχεια, θα χρειαστεί να σκουπίσουμε την αυλή με μία σκούπα για να απομακρύνουμε τυχόν φύλλα, σκόνη, σκουπιδάκια. Όπως και στο σπίτι έτσι και στην αυλή, αν δεν σκουπίσουμε πριν το σφουγγάρισμα, ουσιαστικά δεν καθαρίζουμε αποτελεσματικά τον χώρο.
Ο πρώτος τρόπος για να καθαρίσουμε την αυλή μας είναι να βάλουμε σε έναν κουβά με ζεστό νερό, λευκό ξύδι. Η ποσότητα του λευκού ξυδιού αναλογεί περίπου σε μία κούπα. Στη συνέχεια με τη σφουγγαρίστρα, σφουγγαρίζουμε το δάπεδο. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε και χλωρίνη, για να σκοτώσουμε τα μικρόβια της αυλής.
Δείτε ακόμα Το μαγικό κόλπο που θα καθαρίζει και τις πιο δύσκολες λαδιές από κάθε επιφάνεια
Αν πάλι τα πλακάκια της αυλής σας έχουν πιάσει σκουριά τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σόδα! Όπως ξέρουμε η μαγειρική σόδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος απέναντι στους δύσκολους λεκέδες. Η μαγειρική σόδα είναι ιδιαίτερα φιλική στις περισσότερες επιφάνειες, ακόμη και στο μάρμαρο.
Αν λοιπόν έχεις σκουριά στα πλακάκια της αυλής σου, η μαγειρική σόδα είναι η ιδανικότερη λύση. Αν συνδυάσεις την μαγειρική σόδα με λευκό ξύδι η δράση θα είναι ακόμη πιο σίγουρη. Άπλωσε λοιπόν μία στρώση μαγειρικής σόδας πάνω στα πλακάκια και άσε την μαγειρική σόδα να δράσει για μερικά λεπτά.
Στην συνέχεια φτιάξε ένα μείγμα από χλιαρό νερό και λευκό ξύδι. Βρέξε με αυτό το μείγμα ένα λεπτό σύρμα ή μία βούρτσα και τρίψε τα πλακάκια. Στο τέλος, ξέβγαλε με καθαρό νερό. Αν δεν πετύχει η διαδικασία με την πρώτη φορά, μπορείς να προσπαθήσεις ξανά.
Πως να καθαρίσουμε και να συντηρήσουμε τα ξύλινα έπιπλα της αυλής;
Τακτικό καθάρισμα για να φύγουν σκόνες και εύκολοι λεκέδες με ένα βετέξ και ένα διάλυμα υγρού σαπουνιού μέσα σε ζεστό νερό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πιο απαιτητικούς λεκέδες μπορεί να αναμείξουμε 1/4 φλιτζάνι αμμωνία και 2 κ.σ. λευκό ξίδι σε 1 λίτρο ζεστό νερό.
Επίσης προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό – είτε diy, είτε του εμπορίου – θα πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες, γιατί τα ξύλινα έπιπλα είναι ευαίσθητα και μπορεί να τα φθείρει.
Όσων αφορά τα ξύλα που δεν έχουν επεξεργασία αδιαβροχοποίησης, θα πρέπει να φροντίζετε μία φορά τον χρόνο να τα τρίβετε και να τα περνάτε με βερνίκι. Συνήθως αυτή την διαδικασία την ακολουθούμε στις αρχές της Άνοιξης. Φυσικά, θα πρέπει να ξεσκονίζετε συχνά από φύλλα, σκόνη κλπ.
Γενική καθαριότητα σπιτιού το Πάσχα: Καθάρισε το μπάνιο
Τον καθρέφτη του μπάνιου
Φτιάξτε ένα μείγμα από ¼ λευκό ξύδι, 1 κ.σ. κορν φλάουρ και 2 κούπες ζεστό νερό. Ψεκάστε τον καθρέφτη και καθαρίστε τον έπειτα με μία εφημερίδα.
Τους λεκέδες από σκουριά στη λεκάνη
Φτιάξτε ένα μείγμα από σκόνη καθαρισμού μπάνιου και χυμό λεμονιού και τρίψτε με άγριο σφουγγάρι πάνω στη σκουριά. Διατηρείτε τη λεκάνη καθαρή, ρίχνοντας τακτικά λίγη χλωρίνη πριν φύγετε από το σπίτι. Η χλωρίνη θα διατηρήσει λευκό το χρώμα της λεκάνης, στα σημεία που είναι κάτω από το νερό και επίσης εξασφαλίζει υγιεινή.
Δείτε ακόμη Clean tips για να καθαρίσεις τις σχάρες, την σούβλα & τα ταψιά από τα καμμένα λίπη
Τη μούχλα στα πλακάκια
Πάρτε μπόλικο βαμβάκι και πλάστε το στα χέρια σας ώστε να γίνει μακρουλό (όπως κάνουν τα παιδιά όταν παίζουν με πλαστελίνη). Βουτήξτε το σε χλωρίνη και τοποθετήστε το στα πλακάκια, στις ενώσεις όπου συγκεντρώνεται η μούχλα. Αφήστε το εκεί για μία ολόκληρη ημέρα.
Τα άλατα στην γυάλινη πόρτα της ντουζιέρας
Θα χρειαστεί απλά να την «περάσετε» με ένα απαλό σφουγγάρι με άσπρο ξύδι! Καλό Πάσχα!
Δείτε ακόμη Ασβέστωμα: Γιατί ασβεστώνουμε το σπίτι το Πάσχα
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρός σε τροχαίο γνωστός 16χρονος ηθοποιός
- Αναστάσης Ροϊλός : Ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα και οφείλουμε να πούμε πως είναι ακόμη πιο γοητευτικός με γυαλιά οράσεως
- Grand Hotel : Εγώ το έκανα – Η Αλίκη παίρνει πάνω της τη δολοφονία
- Διάφανη Αγάπη : Όσα θα δούμε στον Β’ Κύκλο- ο κίνδυνος παραμονεύει μέσα στην ίδια του την οικογένεια
- Η Γη της Ελιάς : Η Χάιδω εγκαταλείπει τη Μάνη