Ένα από τα παλαιότερα γιορτινά έθιμα είναι να σπάμε ένα ρόδι την Πρωτοχρονιά. Ένα έθιμο το οποίο, συναντάτε αρχικά στην Πελοπόννησο, αλλά και στις Σέρρες, και αργότερα διαδίδεται σε όλη την Ελλάδα.
Το ρόδι εννοιολογικά σημαίνει ροή και δύναμη, είναι ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας, ενώ αναζητώντας κανείς τις ρίζες του θα φτάσει μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του συμβολίζαν την αφθονία, ίσως και λόγω της ποσοτητάς τους, τη γονιμότητα, την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη.
Δειτε ακομα: Τι ζητούσαν τα παιδιά από τον Άγιο Βασίλη το 1898
Η παράδοση θέλει την Πρωτοχρονιά την οικογένεια να βάζει τα καλά της και να πηγαίνει στην Εκκλησία να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχθεί το νέο έτος.
Δειτε ακομα: «Άγιος Βασίλης έρχεται και δεν μας καταδέχεται». Η εξήγηση πίσω από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς
Ο νοικοκύρης παίρνει μαζί του στην Εκκλησία το ρόδι για να «ευλογηθεί» κι αυτό και όταν όλοι επιστρέφουν σπίτι, εκείνος πρέπει να χτυπήσει την πόρτα για να του ανοίξουν, ώστε να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι τη νέα χρονιά. Τη στιγμή εκείνη σπάει το ρόδι και εύχεται να πλημμυρίσει το σπίτι υγεία, ευτυχία και χαρά, όσες είναι οι είναι και οι ρώγες του ροδιού.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Κυριάκος απάγει τη Θάλεια απο το ψυχιατρείο και στο άκουσμα του ο Παύλος παθαίνει έμφραγμα
- Ανακυκλώσιμη Χριστουγεννιάτικη κατασκευή από κούτες και χαρτοπετσέτες
- Κουραμπιέδες της γιαγιάς με λάδι
- Αυτοκίνητο έπεσε μέσα σε πλήθος κόσμου – Τραυματίστηκαν 43 άνθρωποι και 35 έχασαν την ζωή τους
- Μην κλικάρετε ποτέ σε αυτούς τους συνδέσμους στα social media