Με την έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα, οι περισσότεροι πολίτες της χώρας, κλείστηκαν σε καραντίνα εδώ και τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Προσπαθούν να προφυλάξουν τους εαυτούς τους, από αυτή τη νέα ασθένεια που δεν έχει εμβόλιο και θεραπεία για την ώρα.
Παρόλα αυτά, δεν προφυλασσόμαστε μόνο με το να μένουμε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι. Πρέπει να τηρούμε και μερικούς βασικούς κανόνες υγιεινής. Έτσι, όλοι μας έχουμε πάντα από ένα αντισηπτικό ή μερικά αντισηπτικά μαντηλάκια στη τσάντα μας.
Γιατροί και επιστήμονες όμως, επισημαίνουν ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το να έχουμε καθαρά χέρια, αλλά να προσέχουμε και τι αγγίζουμε με αυτά. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να αγγίξουμε μια μολυσμένη επιφάνεια με τα χέρια μας, και ενώ φοράμε γάντια ενστικτωδώς να αγγίξουμε και το πρόσωπό μας. Αυτόματα, μεταδίδουμε και πάλι τα μικρόβια στο πρόσωπό μας.
Πολλές νοικοκυρές, θα αναρωτιούνται ποιος είναι ο σωστός τρόπος – κι αν υπάρχει – να καθαρίσουμε το σπίτι μας έτσι ώστε να εξοντώσουμε τυχόν μικρόβια που μπορούν να μας νοσήσουν με τον νέο κορονοϊό. Ποιοι είναι οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε και ποια τα πιθανά λάθη μας;
Εμείς, αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα και να γράψουμε ένα άρθρο, έτσι ώστε να σας συμβουλεύσουμε σχετικά με τον καθαρισμό του σπιτιού, αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάμε σαν έθνος. Άλλωστε κι εμείς έχουμε παιδιά και οικογένειες και ανησυχούμε το ίδιο με εσάς. Διαβάστε παρακάτω τις 8 συμβουλές μας, σχετικά με το καθάρισμα του σπιτιού:
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του καθαρισμού και της απολύμανσης;
Ο καθαρισμός, αφαιρεί από τις επιφάνειες λεκέδες και κάθε είδους βρωμιά. Η απολύμανση από την άλλη σημαίνει ότι αφαιρεί από τις επιφάνειες ακόμη και το πιο δύσκολο μικρόβιο. Για την απολύμανση χρησιμοποιούνται πιο δραστικά απορρυπαντικά. Έτσι, το απλό καθάρισμα μιας επιφάνειας δεν είναι σίγουρο ότι θα μας προστατεύσει από οποιαδήποτε ασθένεια.
Πόσες ώρες επιβιώνει ο νέος κορονοϊός στις επιφάνειες του σπιτιού;
Σε αυτή την ερώτηση οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Περιστατικά σπιτιών ωστόσο, με μολυσμένες επιφάνειες, έδειξαν ότι μέσα στο σπίτι ο κορονοϊός αντέχει από μερικές ώρες μέχρι και μέρες.
Το πόσο θα αντέξει μικρόβιο του κορονοϊου στο σπίτι, εξαρτάται από την θερμοκρασία του σπιτιού, την υγρασία και το υλικό που είναι φτιαγμένη η μολυσμένη επιφάνεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι λείες επιφάνειες όπως είναι το τραπέζι μας, είναι αρκετά φιλόξενες στο κορονοϊό.
Τι μολύνεται πιο συχνά μέσα στο σπίτι;
Όταν κάποιος βήξει η φτερνιστεί μπορεί να μολύνει οποιοδήποτε αντικείμενο βρίσκεται κοντά του εκείνη τη στιγμή. Επίσης, επειδή τα χέρια είναι οι πιο συχνές εστίες μόλυνσης, οτιδήποτε αγγίξουμε με μολυσμένα χέρια μολύνεται και αυτό με τη σειρά του.
Ως επί το πλείστον, δεν υπάρχει κάποιο αντικείμενο που μολύνεται περισσότερο ή λιγότερο. Υπάρχουν όμως αντικείμενα που μολύνονται πιο εύκολα. Αυτά είναι τα αντικείμενα χωρίς πόρους – δηλαδή αυτά με τις λείες επιφάνειες – . Αντικείμενα με πόρους, φυλακίζουν τα μικρόβια στους πόρους τους και δεν τα αφήνουν να αναπαραχθούν.
Τι να χρησιμοποιήσω για να αντιμετωπίσω τον κορονοϊό;
Ο κορονοϊός δείχνει να επηρεάζεται έντονα από το περιβάλλον του. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους γιατρούς και τους επιστήμονες, ο νέος κορονοϊός, έχει ευαισθησία στη ζέστη και σε οποιοδήποτε απορρυπαντικό. Οπότε ακόμη κι ένα κοινό σαπούνι μπορεί να καταστείλει την δράση του.
Τι κάνουμε με τις μολυσμένες επιφάνειες;
Όπως είπαμε και πιο πάνω, μια μολυσμένη επιφάνεια μπορεί να καθαριστεί ακόμη και με κοινό σαπούνι. Παρόλα αυτά, να χρησιμοποιείτε για δραστικότερα αποτελέσματα, αντισηπτικό επιφανειών ή οινόπνευμα. Τέλος μην ξεχνάτε να απολυμαίνετε ξανά τα χέρια σας, μετά την απολύμανση των επιφανειών.
Σημαντικός είναι επίσης και ο τρόπος που καθαρίζετε οποιαδήποτε επιφάνεια. Ξεκινήστε από τη μία άκρη της επιφάνειας προς την άλλη, ακολουθώντας με το χέρι μια διαδρομή τύπου «S». Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο πανί, θυμηθείτε μετά να το πλύνετε και να το αφήσετε να στεγνώσει καλά.
Τι κάνουμε με τα πιάτα και μαχαιροπίρουνα;
Αν έχετε πλυντήριο πιάτων, χρησιμοποιήστε αυτό. Η αυξημένη θερμοκρασία του πλυντηρίου πιάτων κατά τη διάρκεια των πλύσεων, εξοντώνει αποτελεσματικότερα τον κορονοϊό. Αν δεν διαθέτετε, τότε πρέπει να πλένετε τα πιάτα σας με ζεστό νερό.
Τι κάνουμε με το πλύσιμο των ρούχων;
Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούν να πλυθούν μαζί τα ρούχα ή τα σεντόνια ενός μολυσμένου ατόμου με των υπολοίπων. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μην τινάξετε τα ρούχα και τα σεντόνια του ασθενή πριν τα πλύνετε με όλα τα υπόλοιπα και κατά τη διάρκεια της πλύσης, το νερό να είναι ζεστό.
Τέλος πρέπει να τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά προτού τα μαζέψετε. Μην ξεχάσετε και πάλι να απολυμάνετε τα χέρια σας πριν και μετά τη μπουγάδα. Αυτό ισχύει και όταν τοποθετήσετε τα ρούχα σας στο πλυντήριο.
Τι κάνω όταν κάποιος είναι άρρωστος;
Το καλύτερο είναι να το απομονώσετε από τους υπόλοιπους ανθρώπους του σπιτιού σε ένα δωμάτιο. Ένα άτομο θα πρέπει να το επισκέπτεται για να το φροντίζει το οποίο θα είναι συγκεκριμένο και δεν θα αλλάζει κάθε φορά. Φυσικά θα πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια.
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα