Το να καθαρίσετε και να απολυμάνετε ένα πλημμυρισμένο σπίτι είναι μια δύσκολη περίπτωση που ευχόμαστε να μην τύχει σε κανέναν. Εμείς σας έχουμε κάποιες λύσεις που πρέπει να κάνετε με σειρά έτσι ώστε να ξεφορτωθείτε την λάσπη, την μούχλα αλλά και τα φονικά μικρόβια.
Η απόφραξη αγωγών, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών στο σπίτι σας μετά από πλημμύρα είναι ένα σημαντικό εγχείρημα. Είναι σημαντικό να γίνει σωστά για να αποφευχθεί περαιτέρω ζημιά στην ιδιοκτησία και να συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών.
Η επιλογή και η χρήση της σωστής αποφρακτικής εταιρείας για τη δουλειά είναι ζωτικής σημασίας. Η διατήρηση των εκτεθειμένων πραγμάτων σε ασφαλή τοποθεσία μετά από πλημμύρα και κατά τον καθαρισμό είναι σημαντικό.
Δείτε ακόμη Φθινόπωρο: Γενική Καθαριότητα Σπιτιού απo άκρη σε άκρη
Από καταρρακτώδεις νεροποντές και διαρροές από σπασμένους σωλήνες έως διαρρέουσες στέγες, όταν το νερό εισβάλει στο σπίτι σας, η ζημιά μπορεί να είναι γρήγορη και βάναυση. Η ανάπτυξη μούχλας και η μόλυνση των τροφίμων είναι δύο κύριες ανησυχίες. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε Αποφράξεις Αναγνώστου για άμεση επέμβαση και επίσης τον ασφαλιστή σας και να αναφέρετε τη ζημιά.
Το καλύτερο σενάριο είναι να το κάνετε αυτό μέσα σε 24 ώρες. Ο ασφαλιστής θα επικοινωνήσει επίσης με την αποφρακτική εταιρεία που θα αναλάβει την άντληση υδάτων, τις επισκευές και την απολύμανση του χώρου. Το σπίτι και η επίπλωση σας είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μούχλα εάν στεγνώσουν μέσα σε 48 ώρες, οπότε η άμεση επέμβαση είναι επιτακτική.
Δείτε ακόμη Ρούχα που βρωμάνε μετά το πλυντήριο: Δες πως θα μυρίζουν φρεσκάδα και καθαριότητα
Οι σοβαρές ζημιές από νερό ή λύματα απαιτούν σίγουρα τη βοήθεια εξωτερικών ειδικών για απολύμανση. Και μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν μερικές δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποια αντικείμενα μπορούν να σωθούν και να καθαριστούν και ποια θα πρέπει να απορριφθούν.
Τα ύδατα μπορεί να μεταφέρουν λάσπη, ακατέργαστα λύματα, λάδια ή χημικά απόβλητα που μπορούν να προκαλέσουν μια ολόκληρη σειρά βακτηριακών, ιογενών ή και παρασιτικών ασθενειών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σωστές μέθοδοι καθαρισμού είναι κρίσιμες, απαιτούν απολύμανση και όχι μόνο καθαρισμό.
Δείτε ακόμη Θέλεις επαγγελματική καθαριότητα στο σπίτι : Αυτά είναι τα 5 tips για να είναι πεντακάθαρο
Ελέγξτε με τις τοπικές αρχές για να καθορίσετε τον τρόπο απόρριψης των οικιακών αντικειμένων που έχουν μολυνθεί από λύματα ή που έχουν παραμείνει στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένες περιοχές ενδέχεται να έχουν κανονισμούς και συγκεκριμένες διαδικασίες για την αποθήκευση, την επισήμανση και τη διάθεση μολυσμένων αντικειμένων.
Θεωρήστε ότι το νερό δεν είναι ασφαλές μέχρι να ελεγχθεί από το τοπικό τμήμα υγείας. Αυτό περιλαμβάνει νερό που χρησιμοποιείται για πόσιμο, μαγείρεμα και καθαρισμό.
Σημαντικά 7 βήματα στη διαδικασία απολύμανσης
1 Τραβήξτε φωτογραφίες της ζημιάς σας πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό.
2 Φορέστε προστατευτικά ρούχα που περιλαμβάνουν πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, γάντια από καουτσούκ ή πλαστικό και αδιάβροχες μπότες ή παπούτσια.
3 Πετάξτε οτιδήποτε ήταν υγρό για δύο ή περισσότερες ημέρες έξω. Αυτά τα αντικείμενα θα μπορούσαν να έχουν μούχλα πάνω τους ακόμα κι αν δεν το βλέπετε.
Δείτε ακόμη Καθαριότητα μπανιέρας: Το μεγαλύτερο λάθος που όλοι κάνουμε
4 Πετάξτε τα αντικείμενα που απορροφούν νερό και δεν μπορούν να καθαριστούν ή να απολυμανθούν (στρώματα, χαλιά, λούτρινα ζώα κ.λ.π.).
5 Αφαιρέστε και απορρίψτε αντικείμενα από ύφασμα εάν δεν μπορείτε να τα πλύνετε με ζεστό νερό.
6 Η χλωρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται για απολύμανση δαπέδων, καλοριφέρ, νεροχύτες, ορισμένα πιάτα και πάγκους. Μη χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα φλιτζάνι χλωρίνη ανά λίτρο νερού. Μην ξεχνάτε να μην αναμιγνύετε ποτέ χλωρίνη με αμμωνία ή άλλα καθαριστικά.
Δείτε ακόμη Diy καθαριστικό για αρμούς από την βασίλισσα της καθαριότητας
7 Ξεπλύνετε τα υφάσματα που έχουν λερωθεί από πλημμύρες όταν είναι ασφαλές (το νερό επανέρχεται και είναι ασφαλές στη χρήση, η ηλεκτρική ενέργεια αποκαθίσταται, το πλυντήριο έχει ελεγχθεί για ζημιές κ.λ.π.).
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τον απολύμανση και καθαρισμό επιφανειών και αντικειμένων που έχουν λερωθεί από πλημμύρα:
Προϊόντα τροφίμων
Πετάξτε φρέσκα τρόφιμα και τρόφιμα τύπου ντουλάπι που έχουν έρθει σε άμεση επαφή με το νερό. Αυτό περιλαμβάνει μη ανοιγμένα τρόφιμα σε γυάλινα δοχεία, όπως μαγιονέζα και ντρέσινγκ σαλάτας, και κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Τα τρόφιμα σε γυάλινα δοχεία μπορεί να φαίνονται ασφαλή, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καπάκι σε χρήση που να εμποδίζει το νερό εάν το δοχείο έχει έρθει σε επαφή με λύματα.
Δείτε ακόμη 16 έξυπνα κόλπα για την καθαριότητα του σπιτιού που θα μας λύσουν τα χέρια
Τα δοχεία κονσερβοποιημένων προϊόντων μπορεί να εμφανίσουν σκουριά. Οι χάρτινες ετικέτες και στα γυάλινα και στα δοχεία μπορεί να είναι μαγνήτες για βακτήρια και άλλους ρύπους στα λύματα. Απορρίψτε επίσης δοχεία με επένδυση από φελλό ή κερωμένες από χαρτόνι, τρόφιμα σε κουτιά από χαρτόνι, εύκαμπτα δοχεία, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων, χαρτιού, αλουμινόχαρτου και σελοφάν, κονσέρβες και τυχόν μη ανοιγμένα δοχεία.
Επιφάνειες κουζίνας
Οι πάγκοι κουζίνας, τα ράφια του ντουλαπιού, τα ψυγεία, τα καλοριφέρ, τα πιάτα και τα γυάλινα σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό πρέπει να πλυθούν καλά με ζεστό νερό και σαπούνι, να ξεπλυθούν και στη συνέχεια να απολυμανθούν.
Δείτε ακόμη 10 μηνιαίες δουλειές για την γενική καθαριότητα του σαλονιού
Για απολύμανση, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα ¾ φλιτζανιού υγρού λευκαντικού χλωρίου ανά γαλόνι νερού. Κρατήστε τις επιφάνειες υγρές για δύο λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Ξύλινα και πλαστικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων σανίδων κοπής, σκευών και δοχείων αποθήκευσης τροφίμων, που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό πρέπει να απορρίπτονται επειδή ενδέχεται να φιλοξενούν βακτήρια, γεγονός που τις δυσκολεύει για καθαρισμό και απολύμανση.
Υφασμάτινα αντικείμενα
Τα υγρά κλωστοϋφαντουργικά αντικείμενα είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για μούχλα και βακτήρια. Μόλις υποχωρήσουν τα λύματα και αφαιρεθεί το νερό, η επόμενη προτεραιότητα είναι ο καθαρισμός των ρούχων και άλλων υφασμάτων εμποτισμένων με νερό. Πριν ξεκινήσετε, επικοινωνήστε με το τοπικό τμήμα υγείας για να βεβαιωθείτε ότι το νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό είναι πλέον ασφαλές για χρήση.
Αν και το πρώτο σας ένστικτο μπορεί να είναι να πλείνετε αυτά τα αντικείμενα σε πολύ ζεστό νερό, οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού μπορεί να δημιουργήσουν τυχόν λεκέδες που έχουν αναπτυχθεί.
Εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αντ’ αυτού:
Καθαρίστε τη βρωμιά και τα υπολείμματα από τα υφάσματα, στη συνέχεια ξεπλύνετε ή πλύνετε το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψετε την ανάπτυξη της μούχλας. Ενώ το κάνετε αυτό, είναι καλή ιδέα να φοράτε γάντια από καουτσούκ και μάσκα σκόνης για να αποφύγετε την έκθεση σε έντονα μολυσμένα ύδατα.
Πρόπλυση υφασμάτων σε δροσερό νερό με σκόνη απορρυπαντικού ρούχων. Αυτά τα απορρυπαντικά είναι αποτελεσματικά για λάσπη και ακαθαρσίες.
Ορισμένα πλυντήρια έχουν έναν κύκλο πρόπλυσης που περιλαμβάνει μια σύντομη περίοδο καθαρισμού. Το μηχάνημα μπορεί να προχωρήσει αυτόματα στην κανονική πλύση.
Δείτε ακόμη Καθαριότητα του σπιτιού: Τα 13 σοβαρά λάθη που κάνουμε
Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο οδηγιών του πλυντηρίου για να δείτε πώς να ρυθμίσετε τον κύκλο αυτόματης πρόπλυσης ή πώς να το ρυθμίσετε χειροκίνητα.
Χρησιμοποιήστε μικρά φορτία με πλήρη στάθμη νερού για να αφαιρέσετε λεκέδες, όπως λύματα, γρασίδι ή αίμα.
Μετρήστε το απορρυπαντικό στο πλυντήριο, στη συνέχεια προσθέστε νερό και αφήστε το απορρυπαντικό να διαλυθεί καλά πριν προσθέσετε ρούχα.
Αφήστε τα ρούχα να ξεπλυθούν και να στεγνώσουν. Σε αυτό το σημείο, μην στεγνώνετε στο στεγνωτήριο.
Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο
Χρησιμοποιήστε το πιο ζεστό νερό για ανοιχτόχρωμα υφάσματα που πλένονται για απολύμανση.
Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό σε σκόνη (ένα απορρυπαντικό σε σκόνη είναι αποτελεσματικό στην απομάκρυνση του χώματος και της λάσπης), προσθέτοντας λίγο περισσότερο απορρυπαντικό από το συνιστώμενο στη συσκευασία.
Δεδομένου ότι τα ρούχα μπορεί να έχουν μολυνθεί με λύματα, είναι σημαντικό να προσθέσετε ένα ειδικό απολυμαντικό στο πλύσιμο. Χρησιμοποιήστε υγρό λευκαντικό οικιακής χρήσης (υποχλωριώδες νάτριο), ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας.
Δείτε ακόμη Δες τα κόλπα που θα κάνουν το σπίτι σου να λάμπει από καθαριότητα
Σημείωση: Εάν υπάρχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου στις αποθέσεις του εδάφους ή στο νερό, το υγρό λευκαντικό οικιακής χρήσης μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λεκέδων σκουριάς στα υφάσματα. Επίσης, ελέγξτε τις ετικέτες των ενδυμάτων πριν από το πλύσιμο. Ορισμένα υφάσματα δεν μπορούν να πλυθούν με υγρό οικιακό λευκαντικό.
Εάν δεν συνιστάται η υγρή λευκαντική οικιακή χρήση, μια χλωρίνη που είναι ασφαλής για χρώματα (οξυγόνο) θα βοηθήσει επίσης στην απομάκρυνση λεκέδων και οσμών και δεν θα αφήσει λεκέδες σκουριάς.
Ορισμένα απορρυπαντικά έχουν ενσωματωμένο στο προϊόν λευκαντικό ή εναλλακτική λύση χλωρίνης για απολύμανση. Ωστόσο, θυμηθείτε ότι αυτά τα προϊόντα δεν απολυμαίνουν. Άλλα προϊόντα απολυμαίνουν και ελέγχουν τις οσμές. Ακολουθήστε τις οδηγίες της ετικέτας για σωστή χρήση στα ρούχα.
Αν υπάρχουν λεκέδες σκουριάς ή χρώματος σκουριάς στα υφάσματα, χρησιμοποιήστε ένα εμπορικό προϊόν που αφαιρεί σκουριά για να τα αφαιρέσετε. Αναζητήστε αυτά τα προϊόντα στο τμήμα πλυντηρίου ή βαφής υφάσματος στο σούπερ μάρκετ.
Γενικά προορίζονται για χρήση σε λευκά ή έγχρωμα υφάσματα. Επειδή μπορεί να προκαλέσουν αφαίρεση χρώματος, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας και δοκιμάστε πρώτα σε μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή του ρούχου πριν από τη χρήση.
Εάν τα υφάσματα είναι βρεγμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστεί μούχλα. Πλύνετε τα λεκιασμένα αντικείμενα χρησιμοποιώντας υγρό οικιακό λευκαντικό εάν είναι ασφαλές για ύφασμα. Ή, μουλιάστε σε λευκαντικό οξυγόνου και ζεστό νερό και στη συνέχεια πλύνετε. Τα υφάσματα που έχουν αναπτύξει ήδη μούχλα μπορεί να καταστραφούν ανεπανόρθωτα.
Συνεχίστε να πλένετε όσες φορές χρειαστεί. Η κατάσταση του νερού έκπλυσης είναι μια καλή ένδειξη για το αν τα ρούχα είναι καθαρά ή όχι. Εάν το νερό είναι βρώμικο ή θολό, τα ρούχα πρέπει να πλυθούν ξανά.
Μην βάζετε ρούχα στο στεγνωτήριο μέχρι να είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα. Η θερμότητα από το στεγνωτήριο μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες, καθιστώντας τους αδύνατο να αφαιρεθούν.
Διαβάστε όλα τα clean tips στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τρίτη (14/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Μην πλένετε ποτέ τα ρούχα σας στους 40 βαθμούς- Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία
- Πές μου το ζώδιο σου να σου πω ποιον Τοξικό άνθρωπο πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου το 2025
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Θολά τζάμια αυτοκινήτου από τη βροχή και το κρύο: Πως να τα ξεθολώσετε χωρίς να κινδυνεύσετε