Το σπίτι μας θέλουμε να μοσχοβολάει και να λάμπει από καθαριότητα τόσο πριν το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν όσο και μετά! Θα δούμε λοιπόν 3 μαγικά σπιτικά καθαριστικά με οικονομικά υλικά για να αστράψει η λεκάνη, ο νιπτήρα, η μπανιέρα, η ντουζιέρα, ο φούρνος, τα πατώματα, ο απορροφητήρας, ο πάγκος της κουζίνας και γενικά κάθε γωνιά στο σπίτι.
Τα Χριστούγεννα αλλά και την Πρωτοχρονιά οι περισσότεροι από εμάς ανοίγουμε τα σπίτια μας και υποδεχόμαστε τους αγαπημένους μας ανθρώπους για να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Όπως είναι λογικό, τόσο πριν όσο και μετά τα ρεβεγιόν το σπίτι μας θέλουμε να λάμπει.
Αυτά τα 3 σπιτικά καθαριστικά με οικονομικά υλικά που δεν λείπουν από κανένα σπίτι είναι σε θέση να καθαρίσουν αλλά και να απολυμάνουν ακόμη και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Λαδιές, σημάδια στο πάτωμα, ξεραμένα λίπη, δύσκολοι λεκέδες στη λεκάνη, στη μπανιέρα και στο νιπτήρα, θα αποτελέσουν παρελθόν. Διαβάστε παρακάτω:
Σπιτικό καθαριστικό για το μπάνιο (λεκάνη, νιπτήρας, μπανιέρα) με ξινό
Τόσο η μαγειρική σόδα όσο και το ξινό ή πιο…επιστημονικά “κιτρικό οξύ” είναι δύο υλικά που κάνουν θαύματα στους δύσκολους λεκέδες και στην αποτελεσματική απολύμανση! Και θα τα χρησιμοποιήσουμε και τα δύο στο συγκεκριμένο σπιτικό καθαριστικό.
Τα βασικά συστατικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μαγειρική σόδα και ξινό αλλά θα βάλουμε και λίγο λευκό ξύδι αλλά και οξυζενέ για πιο γρήγορα αποτελέσματα.
Γιατί χρησιμοποιούμε αυτά τα υλικά;
Μαγειρική σόδα
Ένα μαγικό υλικό που μπορεί να χρησιμεύσει σχεδόν παντού. Ακόμα και η μαγειρική σόδα (η πιο ήπια μορφή της) μπορεί να χρησιμεύσει για καθαρισμό. Δεν είναι αστείο όταν ακούμε να καθαρίζουν τουαλέτες με αναψυκτικό.
Μοιάζει σπατάλη αλλά αποδίδει. Πρόσφατα διάβασα ότι η σόδα είναι το μόνο καθαριστικό που απομακρύνει το ουράνιο από τα βαμβακερά ρούχα μετά από πυρηνικά ατυχήματα.
Κιτρικό οξύ ή ξινό
Παράγεται από το λεμόνι όταν το στύψουμε. Στα σούπερ μάρκετ το βρίσκουμε σε σκόνη. Η συγκεκριμένη σκόνη παράγεται βιομηχανικά από ένα μύκητα αλλά είναι εξίσου υγιεινή με το ανάλογο υγρό. Συχνά χρησιμεύει για να αφαιρεί ιζήματα που προέρχονται από τη σκληρότητα του νερό.
Συχνά χρησιμοποιείται παράλληλα με ξύδι. Είναι λίγο πιο ακριβό από το ξίδι, αλλά όχι πολύ. Προτιμάται απ’ όσους θέλουν κάτι πιο δραστικό, αφού έχει ακόμη μικρότερο pH και επιπλέον δεν έχει την ενοχλητική οσμή του.
Ξύδι
Οξικό οξύ που παράγεται από αλκοόλ. Το λευκό ξύδι χρησιμεύει συχνά σαν οικολογικό μέσο καθαρισμού, κυρίως για να καταπολεμήσει επίμονες μυρωδιές. Το ξύδι χρησιμέψει ακόμα να καθαρίσει σωλήνες από στερεοποιημένα ιζήματα με ασφαλή τρόπο. Δυνατό καθαριστικό που μπορεί να το χειριστεί με ασφάλεια ακόμα και ένα παιδί.
Οξυζενέ
Ίσως το πιο επικίνδυνο από τα υλικά. Παρόλα αυτά το χρησιμοποιούμαι στα μαλλιά όταν θέλουμε να τα ανοίξουμε και παλιότερα το χρησιμοποιούσαν για να καθαρίσουν πληγές. Μια μέθοδος που πονάει και πλέον έχει εγκαταλειφθεί.
Εξαιρετικό απολυμαντικό. Οξειδώνει το περιβάλλον των μικροοργανισμών δημιουργώντας άσχημες τοξικές καταστάσεις γι’ αυτά. Το κάνει όμως σε επίπεδα που δεν παραβλάπτουν τον άνθρωπο. Παράλληλα στα μικρόβια καίει την προστατευτική τους μεμβράνη.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
- ¼ φλιτζάνι κιτρικό οξύ
- ½ κουτάλι του γλυκού ξίδι
- 1 κουτάλι του γλυκού οξυζενέ
- Λαδόκολλα και ένα κουτάλι μεζούρα (αν δεν έχετε γίνεται και με απλό κουτάλι του γλυκού)
Προαιρετικά
- Αιθέριο έλαιο (ότι άρωμα σας αρέσει). Αντιμετωπίστε το καθαριστικό και σαν αποσμητικό.
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε την μαγειρική σόδα και το ξινό και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μικρό ποτήρι ανακατεύουμε το ξύδι και το οξυζενέ. Ρίχνουμε σιγά σιγά και σε δόσεις το μείγμα με το οξυζενέ στο μείγμα με την μαγειρική σόδα.
Αφήνουμε το μείγμα να βράσει και να ξεφουσκώσει και τότε αν θέλουμε προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο. Περίπου 20 σταγόνες είναι αρκετές. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα μέχρι να πάρουμε ένα παχύρρευστό και σχεδόν στερεό μείγμα.
Με μία μεζούρα ή ένα κουταλάκι του γλυκού αρχίζουμε να βγάζουμε το υλικό από το μπολ και να το απλώνουμε σε μία λαδόκολλα σε μικρά μπαλάκια. Μπορούμε να τα πλάσουμε και με τα χέρια αλλά φορώντας πάντα προστατευτικά γάντια.
Δείτε ακόμα Με 1 Ευρώ φτιάξε σπιτικό καθαριστικό που απολυμαίνει και καθαρίζει κάθε επιφάνεια του σπιτιού
Θέλουμε μπαλάκια που να έχουν το μέγεθος ναφθαλίνης και ψεκάζουμε τα μπαλάκια με λίγο νερό και λευκό ξύδι. Προσέχουμε να ρίξουμε πολύ λίγη ποσότητα, καλύτερα χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρι. Με αυτόν τον τρόπο θα σταθεροποιηθούν και να δημιουργήσουμε ένα σκληρό περίβλημα.
Τέλος αφήνουμε να να στεγνώσουν για τέσσερις, πέντε ώρες. Αποθηκεύουμε τα μπαλάκια σε κάποιο γυάλινο δοχείο, αεροστεγές, για να μη χάσουν το άρωμα και την δράση τους.
Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην λεκάνη, βάζουμε ένα μπαλάκι στη λεκάνη, το αφήνουμε να διαλυθεί και έπειτα τρίβουμε αν χρειαστεί λίγο με το πιγκάλ και πατάμε το καζανάκι. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο μείγμα για την μπανιέρα ή τον νιπτήρα, δεν το πλάθουμε σε μπαλάκια.
Δείτε ακόμα Ρούχα σαν από καθαριστήριο: Όλα τα κόλπα για δύσκολους λεκέδες και πλυμένα ρούχα που μοσχοβολάνε για μέρες
Φτιάχνουμε το μείγμα σε πάστα, αποθηκεύουμε αυτή τη πάστα σε ένα αεροστεγές δοχείο και όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε την απλώνουμε πάνω στην επίμαχη επιφάνεια και τρίβουμε με ένα μαλακό πανί. Καθαρίζουμε με άφθονο νερό και είναι έτοιμο.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στη περίπτωση της πάστας, δεν ψεκάζουμε με νερό για να μην σφίξει περισσότερο το μείγμα. Το αφήνουμε σκέτο και το συντηρούμε για 2-3 μέρες. Οπότε το ιδανικό θα ήταν να το φτιάχνετε κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.
Το μαγικό καθαριστικό για τα πατώματα
Πανίσχυρο σπιτικό καθαριστικό βαρέως τύπου για όλα τα πατώματα που καθαρίζει τις πιο δύσκολες βρωμιές όπως μούχλα, σκουριά, κιτρινίλες, λαδιές, λίπη άλατα και μαυρίλες.
Καταπολεμά κάθε είδους δύσκολο λεκέ κοστίζει ελάχιστα και φτιάχνεται σε χρόνο μηδέν. Δοκιμάστε το και σίγουρα θα σας λύσει τα χέρια. Αν τα πλακάκια σας είναι παλιά και έχουν δύσκολους λεκέδες αυτό το DIY καθαριστικό δαπέδου βαρέως τύπου θα σας λύσει τα χέρια.
Θα χρειαστούμε:
- 4 κουταλιές της σούπας ξινό (κιτρικό οξύ)
- 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
- Αιθέριο έλαιο (ό,τι άρωμα σας αρέσει προαιρετικά)
- 1 κουβά με νερό βρύσης, καυτό
Διαδικασία
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κουβά και ανακατέψτε καλά μέχρι να αφρίσουν. Σφουγγαρίστε την επιφάνεια με το διάλυμα. Το ξέβγαλμα δεν απαιτείται, ωστόσο το καθάρισμα με μια πετσέτα λίγο αργότερα δίνει μια τέλεια όψη. Δεν προτείνεται για κερωμένα δάπεδα.
Σπιτικό καθαριστικό για την κουζίνα
Θα χρειαστούμε:
1 μπουκάλι μπλε οινόπνευμα
1 πανί με μικροΐνες
Διαδικασία
Παίρνουμε το πανί με τις μικροΐνες και το βρέχουμε με το μπλε οινόπνευμα πολύ καλά. Ξεκινάμε λοιπόν και τρίβουμε με το πανί τις λαδιές από κάθε επιφάνεια. Μπορούμε λοιπόν να τρίψουμε με το οινόπνευμα τον φούρνο μέσα και έξω, ακόμη και τις κεραμικές εστίες, τον απορροφητήρα αλλά και τον πάγκο της κουζίνας.
Παρόλα αυτά αν έχετε ίνοξ πάγκο κουζίνας δοκιμάστε πρώτα σε ένα μικρό σημείο που αν πάει κάτι στραβά να μη φαίνεται και ύστερα ξεκινήστε την διαδικασία.
Επίσης αποτελεί μία καλή λύση και για τα ντουλάπια, αλλά θέλει μικρότερη ποσότητα και πάντα με προσοχή για να μην αντιδράσει το ξύλο. Ξεκινάμε σε μία μικρή επιφάνεια που και να φθαρεί δεν μας ενοχλεί και αν δούμε ότι αντιδρά καλά, συνεχίζουμε.
Δείτε ακόμα Ντουλάπια κουζίνας: Τα σοβαρά λάθη που κάνετε στο καθάρισμα και τα καταστρέφετε
Κι αν οι λαδιές είναι πολύ παλιές και δύσκολες, μπορείτε να βάλετε επιπλέον μπλε οινόπνευμα πάνω στον λεκέ και να τρίψετε με επιπλέον οινόπνευμα.
Εάν τα ντουλάπια της κουζίνας σας έχουν γεμίσει από μαυρίλες λίπη και βρωμιές, σας έχουμε ένα σπιτικό καθαριστικό που θα τα κάνει σαν καινούργια.
Για το εσωτερικό των ντουλαπιών
Αρχικά, θα χρειαστεί να αδειάσετε τα ντουλάπια. Σε περίπτωση που είχε σπάσει ή είχε χυθεί το περιεχόμενο από κάποιο βάζο ή συσκευασία, καλό θα είναι πρώτα να μαζέψετε τα υπολείμματα με χαρτί κουζίνας.
Έπειτα, βάλτε ζεστό νερό σε ένα μικρό κουβά και προσθέστε υγρό πιάτων. Αφού μουλιάσετε εκεί ένα σφουγγάρι, τρίψτε με αυτό το εσωτερικό των ντουλαπιών και επιμείνετε στα σημεία που τα υπολείμματα δεν βγαίνουν εύκολα. Για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, μπορείτε να αναμείξετε λίγο νερό με μαγειρική σόδα και να τρίψετε με ένα πανί τα σημεία αυτά.
Tips
Προτιμήστε να αποθηκεύετε τα μπαχαρικά και τα τρόφιμα που συντηρούνται εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε γυάλινα βάζα ή μεταλλικές συσκευασίες, ούτως ώστε να μην ταλαιπωρείστε με ανεπιθύμητες διαρροές και το εσωτερικό τους να προστατεύεται αποτελεσματικά από τα έντομα.
Μπορείτε, ακόμα, να στρώσετε στον πάτο των ντουλαπιών μία πλαστική ή λαστιχένια βάση, η οποία θα κάνει το καθάρισμα πανεύκολο! Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε την επόμενη φορά, θα είναι να τη βγάλετε, να την καθαρίσετε με υγρό πιάτων, να την αφήσετε να στεγνώσει και, τέλος, να τη βάλετε πίσω στη θέση της.
Για το εξωτερικό των ντουλαπιών
Για να καθαρίσετε τις εξωτερικές επιφάνειες των ντουλαπιών, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας καθαριστικό: σε ένα μπολ ρίχνετε μία κούπα νερό και μία κούπα λευκό ξύδι.
Έπειτα, με ένα πανί, το οποίο θα έχετε μουλιάσει και στραγγίξει καλά, σκουπίζετε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες των ντουλαπιών. Αφού τελειώσετε, σκουπίζετε με ένα στεγνό πανί για να φύγουν τυχόν υπολείμματα από το καθαριστικό.
Σε περίπτωση που οι λεκέδες επιμείνουν, μπορείτε να φτιάξετε μία πάστα από μία κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι και δύο κουταλιές της σούπας αλάτι.
Δείτε ακόμα Μυρωδιά κλεισούρας μούχλας και υγρασίας στα χαλιά: Κάντε τα να μοσχομυρίσουν εύκολα με απλά υλικά
Με μία μαλακή οδοντόβουρτσα, τρίψτε απαλά τα σημεία που χρειάζονται. Αν δείτε ότι τα σημάδια δεν φεύγουν, μπορείτε να αφήσετε το μίγμα να δράσει για δέκα λεπτά. Έπειτα, με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί σκουπίστε για να φύγουν όλα τα υπολείμματα.
Για το γυάλισμα των ντουλαπιών
Αφού καθαρίσετε καλά τα ντουλάπια, μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα που θα τα κάνει να γυαλίσουν. Συγκεκριμένα, μπορείτε να αναμείξετε τρία μέρη ελαιόλαδο και ένα μέρος λευκό ξύδι και, έπειτα, περνάτε μία στρώση στο εξωτερικό των ντουλαπιών με ένα άσπρο πανί, για να μην αλλοιωθεί το αποτέλεσμα του γυαλίσματος με χρώμα.
Αν δεν θέλετε τα ντουλάπια σας να γυαλίσουν πολύ, σκουπίστε τα απαλά με ένα καθαρό πανί, το οποίο θα απορροφήσει ένα μέρος του μείγματος και θα τους δώσει μία πιο ματ όψη.
Για τα χερούλια
Καλό θα είναι να τα αφαιρέσετε από τα ντουλάπια, χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι. Έπειτα, σύμφωνα με το www.mama365.gr μπορείτε να τα αφήσετε να μουλιάσουν σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό και υγρό πιάτων, για τριάντα λεπτά.
Για τα μεταλλικά, γυάλινα ή πορσελάνινα χερούλια, τρίψτε με μία βρεγμένη οδοντόβουρτσα στα σημεία που οι λεκέδες επιμένουν, ενώ για τα ξύλινα χερούλια χρησιμοποιήστε ένα απλό πανί.
Διαβάστε όλα τα clean tips στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι σήμερα στα 90 της η σπουδαία ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Η Παυλίνα μπαίνει στη μέση και χωρίζει Τζον και Αθηνά
- Τσορτέκης – Μαυρίδου σε σχέση: Η πρώτη αντίδραση των ηθοποιών στα δημοσιεύματα
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Κατονομάζει νέο πρόσωπο ως δολοφόνο του Παναγιωτάκη