Καθαρίστε όλη τη κουζίνα από λίπη σημάδια και βρομιές. Διακόπτες, απορροφητήρας, εστίες, φούρνο μικροκυμάτων, κάδο κουζίνας, ντουλάπια και πολλά αλλά.
Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας αποτελεσματικά και απλά βήματα έτσι ώστε να κάνετε την κουζίνα σας να λάμπει και πάλι. Είναι πολύ απλά βήματα που θα σας “λύσουν” τα χέρια και σίγουρα, θα βάλουν τέλος σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Διαβάστε παρακάτω:
Η κουζίνα είναι από τα αγαπημένα δωμάτια στο σπίτι. Είναι ο χώρος όπου μαγειρεύετε και το δωμάτιο που μαζεύετε όλη η οικογένεια για να απολαύσει το μεσημεριανό της. Πολλές φορές η κουζίνα είναι πολύ βρώμικη. Είναι γεμάτη λίπη και σημάδια που χαλούν την αισθητική την δική μας και των καλεσμένων μας.
Αυτά τα λίπη και τα σημάδια βρίσκονται σε σημεία της κουζίνας που δεν καθαρίζονται εύκολα. Όσο αφήνουμε την βρωμιά να συσσωρεύεται τόσο πιο δύσκολο είναι στην συνέχεια να την καθαρίσουμε. Θέλουμε όμως το σπίτι μας να είναι καθαρό και περιποιημένο, τόσο για την όμορφη εμφάνιση όσο και για την σωστή υγιεινή.
Οι διακόπτες της κουζίνας είναι από τα πιο βρώμικα σημεία του δωματίου!
Οι διακόπτες της κουζίνας είναι από τα σημεία του δωματίου που μαζεύουν τα περισσότερα μικρόβια. Αυτό συμβαίνει, διότι τους ακουμπάμε πολύ συχνά μέσα στην καθημερινότητα, για να ανοίξουμε και να κλείσουμε το φως, να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία του φούρνου κοκ.
Συνήθως οι άνθρωποι σε μια γενική σπιτιού, ξεχνούν να ασχοληθούν με τους διακόπτες που βρίσκονται είτε στον χώρο είτε στον φούρνο μας. Γι’ αυτό σε μια γενική, θα πρέπει να καθαρίσουμε τα συγκεκριμένα σημεία επιμελώς με χλωρίνη, νερό και ίσως λίγο απορρυπαντικό για το άρωμα. Προσέξτε να είναι κατεβασμένοι οι γενικοί του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η πόρτα της κουζίνας είναι πιο βρώμικη από όσο φαντάζεστε!
Στην ίδια κατηγορία με τους διακόπτες βρίσκεται και η πόρτα της κουζίνας. Όταν λέμε “πόρτα” δεν εννοούμε μόνο την ξύλινη επιφάνειά της, αλλά και το χερούλι της. Η πόρτα της κουζίνας δεν καθαρίζεται συχνά επειδή την ξεχνάμε.
Παρόλα αυτά μαζεύει πολλά μικρόβια αφού την αγγίζουμε συνεχώς. Γι’ αυτό, να την καθαρίζετε και αυτή συχνά, με νερό και λίγο απορρυπαντικό.
Η καφετιέρα της κουζίνας μαζεύει μικρόβια!
Η καφετιέρα είναι από τις αγαπημένες συσκευές μέσα στο σπίτι, αφού φτιάχνει το αγαπημένο ρόφημα πολλών. Όμως είναι επίσης και πολύ βρώμικη αφού συγκεντρώνει πολλά βακτήρια. Θα πρέπει λοιπόν συχνά να την καθαρίζετε τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με νερό και ένα κοινό απορρυπαντικό.
Το πλυντήριο των πιάτων δεν πρέπει να το ξεχνάμε!
Το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο αλλά χρειάζεται συχνά καθάρισμα. Είναι μια συσκευή που καθαρίζει τα πιάτα και τα κουζινικά μας. Αν λοιπόν δεν καθαρίζετε επιμελώς και συχνά, τα βακτήρια που συγκεντρώσει, μεταφέρονται στα σκεύη μας. Ενημερωθείτε με έναν τεχνικό για τον καθαρισμό της.
Πρέπει να καθαρίζουμε τα σημεία κάτω από τις λευκές συσκευές.
Κάτω από τις λευκές συσκευές συχνά συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια και η περισσότερη βρωμιά. Αυτό συμβαίνει διότι συνήθως η σκούπα και η σφουγγαρίστρα, δεν χωρούν στα συγκεκριμένα σημεία. Πρέπει λοιπόν να αφιερώσουμε περισσότερο κόπο και χρόνο για να…γυαλίσουμε τα συγκεκριμένα σημεία.
Χρειάζονται καθάρισμα οι κουρτίνες και ο κάδος σκουπιδιών.
Οι κουρτίνες θα πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο συχνά, διότι αν οι κουρτίνες είναι βρώμικες ο χώρος μυρίζει άσχημα και φυσικά είναι αντιαισθητική η εικόνα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον κάδο απορριμάτων. Δεν αρκεί μόνο να αλλάζετε την σακούλα σκουπιδιών. Πρέπει να τον καθαρίζετε τακτικά για να μην μυρίζει άσχημα και φυσικά για να κρατήσετε μακριά παθογόνους μικροοργανισμούς.
Βήμα 1ο
Πρώτα απ’ όλα, αφαιρέστε τα σκουπίδια και τα υπολείμματα σκουπιδιών που βρίσκονται στον κάδο σας.
Βήμα 2ο
Χρειάζεστε νερό, ξίδι, μαγειρική σόδα και ένα μπουκάλι με αντλία σπρέι. Βάλτε αρκετό λευκό ξίδι στο μπουκάλι-σπρέι, αραιώστε το με νερό και ψεκάστε γενναιόδωρα τον κάδο. Πασπαλίστε με αρκετή μαγειρική σόδα.
Βήμα 3ο
Γεμίστε μέχρι τη μέση τον κάδο με χλιαρό νερό, κρατήστε τον και με τα δύο χέρια και με κυκλικές κινήσεις αναδεύστε το νερό στον κάδο, για να φτάσει το απολυμαντικό μείγμα παντού.
Βήμα 4ο
Με μια βούρτσα καθαρισμού με μακριά χειρολαβή, τρίψτε καλά το εσωτερικό του κάδου, ώστε να εξαφανίσετε υπολείμματα βρωμιάς και οσμές. Αναδεύστε ακόμη μία φορά και χύστε το βρώμικο νερό στη λεκάνη της τουαλέτας. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό, γεμίζοντας και αδειάζοντας όσες φορές χρειαστεί και, τέλος, στεγνώστε τον με ένα πανάκι ή μια πετσέτα.
Πώς να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές
Η διαδικασία του προσεκτικού πλυσίματος δεν είναι πάντοτε επιλογή –ο χρόνος μπορεί να είναι περιορισμένος και οι δουλειές πολλές. Έτσι, αν θέλετε να ξεφορτωθείτε τις άσχημες μυρωδιές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο απ’ τα παρακάτω φυσικά υλικά που θα κάνουν τον κάδο σας να μοσχοβολά.
-Με μαγειρική σόδα
Αφού αφαιρέσετε τη σακούλα σκουπιδιών από τον κάδο, πασπαλίστε το εσωτερικό του με μαγειρική σόδα (το απόλυτο φυσικό απολυμαντικό!). Αφήστε τη σόδα να δράσει για ένα βράδυ και ξεπλύνετε τον κάδο το επόμενο πρωί.
Προσοχή: Η μαγειρική σόδα προτείνεται μόνο για πλαστικούς κάδους, αφού ενδέχεται να αλλοιώσει το μέταλλο.
-Με φλούδες εσπεριδοειδών
Οι φλούδες απ’ τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια ή τα λάιμ είναι φυσικά αποσμητικά χώρου. Ρίχνοντας μερικές σε άδειο κάδο σκουπιδιών και αφήνοντας τις για μερικές ώρες, θα λύσετε το πρόβλημα της δυσοσμίας.
Προσοχή: Μην αφήσετε τις φλούδες μέσα στον κάδο για πολύ, γιατί κινδυνεύετε να τις δείτε να αλλοιώνονται, να μουχλιάζουν και να κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε ξηρές φλούδες.
-Με φακελάκια τσαγιού
Αφήστε μερικά χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού σε άδειο κάδο για ένα βράδυ και οι άσχημες οσμές θα αντικατασταθούν από φυσική μυρωδιά φρεσκάδας.
Πρέπει να καθαρίζουμε και τον απορροφητήρα.
Ο απορροφητήρας χρειάζεται πιο συχνά καθάρισμα, από όσο πιστεύουμε. Φιλτράρει τους ατμούς και τις οσμές από τα φαγητά μας, οπότε συγκεντρώνει λίπη και άσχημες μυρωδιές. Θα πρέπει λοιπόν να καθαρίζετε το εξωτερικό του απορροφητήρα καθώς επίσης και το φίλτρο του.
Άλλωστε, αν το φίλτρο του απορροφητήρα, μείνει για καιρό βρώμικο, από ένα σημείο και μετά ο απορροφητήρας δεν θα λειτουργεί όπως θα ‘πρεπε.
1. Προετοιμασία για τον καθαρισμό του απορροφητήρα
Πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα του απορροφητήρα, είναι βασικό να τον αποσυνδέσεις από το ρεύμα ή να κλείσεις τον γενικό διακόπτη. Αφού το κάνεις αυτό, έρχεται η σειρά της αποσυναρμολόγησης. Δεν μπορείς να καθαρίσεις τα φίλτρα αν δεν τα αφαιρέσεις, αλλά ούτε και το εσωτερικό του απορροφητήρα. Βγάλε, λοιπόν, το μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα για να ελευθερώσεις τα φίλτρα. Αφαίρεσε τα και ακούμπησε τα στον νεροχύτη προσωρινά για να μην λερώσεις τις επιφάνειες της κουζίνας.
2. Καθαρισμός εσωτερικού μέρους του απορροφητήρα
Σειρά τώρα έχει το εσωτερικό μέρος του απορροφητήρα, αφού λείπουν τα φίλτρα. Για να αφαιρέσεις τα λίπη και τις βρωμιές, χρησιμοποίησε ένα πανί με απορρυπαντικό ή υγρό πιάτων και τρίψε μαλακά για να τα εξαφανίσεις. Αφού απομακρύνεις τα υπολείμματα, θα χρειαστεί να απολυμάνεις την επιφάνεια. Λίγο οινόπνευμα και χαρτί κουζίνας αρκούν. Το βήμα αυτό είναι αρκετά σημαντικό για λόγους υγιεινής. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι απίθανο το φαγητό σου να δεχτεί σταγόνες από τους υδρατμούς και σίγουρα δεν θες να περιέχουν μικρόβια και βρομιές. Μετά από αυτό, το εσωτερικό του απορροφητήρα θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα καθαρά σου φίλτρα!
4. Kαθαρισμός των φίλτρων του απορροφητήρα
Τα φίλτρα αποτελούν το πιο βασικό κομμάτι του μηχανισμού του απορροφητήρα και ευθύνονται κατά ένα μέρος για την σωστή λειτουργία του. Ανάλογα με το είδος τους, διαφέρει η συχνότητα και ο τρόπος καθαρισμού τους ή ακόμη και η αντικατάστασή τους. Όπως και να έχει, η σωστή και συχνή συντήρησή τους θα εγγυηθεί την μακροζωία του απορροφητήρα σου αλλά και την αποτελεσματικότητα στην απόδοσή του. Ο μόνος και πιο εύκολος τρόπος να τα καθαρίσεις είναι να τα αφαιρέσεις και έπειτα να ακολουθήσεις τις ανάλογες οδηγίες σύμφωνα με το είδος τους.
Μεταλλικά φίλτρα απορροφητήρα:
Τα μεταλλικά φίλτρα έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής αφού δεν χρειάζονται αλλαγή. Η χρήση τους δεν είναι προσωρινή και αναλώσιμη. Ωστόσο, για να παραμείνουν λειτουργικά και χρήσιμα, συνίσταται να καθαρίζονται ανά τρεις μήνες. Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμεύσει και σε αυτή την περίπτωση για το καθάρισμα απορροφητήρα.
Τι θα χρειαστείς για τον καθαρισμό των μεταλλικών φίλτρων του απορροφητήρα;
-Καυτό ή ακόμη καλύτερα βραστό νερό -Μαγειρική σόδα -Υγρό απορρυπαντικό πιάτων -Βουρτσάκι πιάτων -Πετσέτα, πανάκι ή χαρτί κουζίνας
Υπάρχουν δύο παραλλαγές στην διαδικασία αυτή. Την βασική δουλειά θα την πετύχει το καυτό νερό με την μαγειρική σόδα. Αυτοί θα απομακρύνουν τις βρωμιές από το μεταλλικό φίλτρο. Ο τρόπος που θα το κάνεις εξαρτάται από εσένα.
Τρόποι καθαρισμού των μεταλλικών φίλτρων:
Αρχικά, σε μία κατσαρόλα που έχει αρχίσει να βράζει το νερό, ξεκίνα να ρίχνεις σιγά σιγά κουταλιές με μαγειρική σόδα. Πρόσεχε μην ξεχειλίσει από τους αφρούς και σου δημιουργήσει λεκέδες στο μάτι της κουζίνας. Έπειτα, λοιπόν, βυθίζεις το φίλτρο πρώτα από την μία πλευρά και έπειτα από την άλλη μέσα στην κατσαρόλα και αφήνεις την κάθε πλευρά για λίγα λεπτά όσο βράζει το νερό. Γρήγορα θα παρατηρήσεις ότι στην επιφάνεια του νερού θα ανεβαίνουν τα διαλυμένα λίπη. Αφού τελειώσεις και με τις δύο πλευρές, άφησέ τα να στεγνώσουν και τοποθέτησε τα στη θέση τους. Αν τα φίλτρα σου έχουν επίμονους λεκέδες και τα λίπη έχουν ξεραθεί, μπορείς να επαναλάβεις την διαδικασία.
Μία πιο άμεση διαδικασία με την χρήση των ίδιων υλικών είναι αντί για κατσαρόλα να βυθίσεις τα φίλτρα σου μέσα σε μεγάλη επιφάνεια. Ιδανικό είναι ένα μεγάλο φαρδύ και ρηχό ταψί ή ακόμη και στον νεροχύτη σου αφού κλείσεις την τάπα και τον γεμίσεις με νερό και σόδα. Εκεί θα είναι πιο εύκολο να τρίψεις την ίδια ώρα τα μεταλλικά σου φίλτρα. Αφού έχεις αφήσει το βραστό νερό με την σόδα να δράσουν, πάρε μία βούρτσα και λίγο υγρό απορρυπαντικό και τρίψε τα λίπη. Αφού σιγουρευτείς ότι απομάκρυνες το μεγαλύτερο μέρος, βύθισε τα λίγη ώρα ακόμη και έπειτα ξέπλυνε με καυτό νερό. Αφού τα σκουπίσεις με ένα πανάκι είναι έτοιμα να επιστρέψουν στην θέση τους στον απορροφητήρα!
Φίλτρα άνθρακα:
Αρκετοί απορροφητήρες χρησιμοποιούν φίλτρα άνθρακα τα οποία είναι αρμόδια να διασπούν τις οσμές. Το καθάρισμα του απορροφητήρα δεν συνίσταται σε αυτή την περίπτωση. Τα φίλτρα αυτά δεν καθαρίζονται, δηλαδή δεν πλένονται παρά μόνο αντικαθίστανται. Η πιο ενδεδειγμένη συχνότητα είναι συνήθως η αλλαγή ανά τέσσερις μήνες. Θα πρέπει να συμβουλευτείς και να τα αγοράσεις από τον κατασκευαστή τους ή να βρεις τα συμβατά στην αγορά.
Φίλτρα υαλοβάμβακα:
Ούτε και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να καθαρίσεις ή να πλύνεις τα λερωμένα φίλτρα. Προτείνεται να αλλάζονται ανά δύο μήνες ή όποτε παρατηρείται ότι αλλάζουν χρώμα. Σίγουρα θα βρεις οικονομικές λύσεις στην αγορά!
Tip: Ποτέ μην παραλείπεις να διαβάσεις και να συμβουλευτείς τις οδηγίες χρήσης μίας ηλεκτρικής συσκευής. Έτσι και στο καθάρισμα απορροφητήρα, μην αγνοήσεις τις μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που θα σου υποδείξουν οι οδηγίες χρήσης. Αν τηρήσεις τις σωστές διαδικασίες και δεν παραμελείς τον τακτικό καθαρισμό και συντήρηση, ο απορροφητήρας σου θα παραμείνει ζωντανός για χρόνια!
Δείτε εδώ πως να τις καθαρίσετε απο λίπη και γραντζουνιες
Φούρνος κουζίνας καθάρισμα
εδώ θα δείτε πως θα καθαρίσετε το φούρνο χωρίς τρίψιμο
Τα ντουλάπια της κουζίνας
Τα ντουλάπια της κουζίνας, τα οποία συχνά πιάνονται με λερωμένα από τροφές χέρια, συγκεντρώνουν συχνά βρώμικα λίπη. Για να τα καθαρίσετε αναμείξτε ένα μέρος σπορέλαιο με δύο μέρη μαγειρικής σόδας, έτσι ώστε να σχηματιστεί πάστα. Στη συνέχεια πάρτε ένα σφουγγαράκι ή ακόμα και μία παλιά οδοντόβουρτσα και τρίψτε καλά! Σκουπίστε με ένα στεγνό πανί και …έτοιμα!
Τo inox ψυγείo
Για να διώξετε δαχτυλιές και άλλους λεκέδες από τα inox ψυγεία φτιάξτε ένα διάλυμα από 1/3 νερό, 2/3 λευκό ξύδι και μερικές σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων. Βάλτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι με σπρέι, ανακινήστε καλά και ψεκάστε το ψυγείο. Είναι βασικό, για να το σκουπίσετε, να χρησιμοποιήσετε ένα στεγνό πανί με μικροΐνες –όπως αυτό.
Τον inox νεροχύτη
Για να καθαρίσετε τον inox νεροχύτη ψεκάστε τον ολόκληρο με ξύδι (που έχετε βάλει σε μπουκάλι με σπρέι). Από πάνω ρίξτε μαγειρική σόδα. Αφήστε το έτσι για 10 λεπτά. Παράλληλα βράστε νερό, με το οποίο θα ξεπλύνετε στη συνέχεια τον νεροχύτη. Ρίξτε λίγο ακόμα ξύδι και τρίψτε τον νεροχύτη με ένα σφουγγάρι. Στη συνέχεια αν θέλετε μπορείτε να ψεκάσετε και με ένα καθαριστικό για νεροχύτες και να τον σκουπίσετε. Στο τέλος, αν θέλετε να του δώσετε την παλιά του λάμψη, μπορείτε να περάσετε τον νεροχύτη με ένα πανάκι «νοτισμένο» με λίγο ελαιόλαδο.
Τον φούρνο μικροκυμάτων (εσωτερικά)
Βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ ένα μέρος νερό και ένα μέρος ξύδι, τοποθετήστε το στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων και βάλτε τον σε λειτουργία για 5 λεπτά. Ο ατμός θα διαλύσει κάθε λεκέ που έχει κολλήσει στα τοιχώματα! Σκουπίστε, τελειώνοντας, με ένα στεγνό πανί.
Τα στόρια
Αναμείξτε σε ένα μπολ ίσα μέρα από ξύδι και νερό. Βουτήξτε στο διάλυμα μια παλιά κάλτσα και σκουπίστε με αυτήν τα στόρια. Χρήσιμο είναι να έχετε και μία δεύτερη, στεγνή κάλτσα για να σκουπίζετε τα στόρια, αφού τα «περάσετε» με τη βρεγμένη.
Τα μπρούτζινα μέρη της κουζίνας
Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση. Βουτήξτε το μισό λεμόνι, από την υγρή πλευρά, σε αλάτι. «Περάστε» με το λεμόνι και το αλάτι τα μπρούτζινα της κουζίνας και σκουπίστε τα με ένα στεγνό πανί.
Την θήκη ψησίματος για τα μάφιν
Χρησιμοποιήστε το βουρτσάκι καθαρισμού για τα μπιμπερό! Και απορρυπαντικό, φυσικά…
Τα γυάλινα μπουκάλια του νερού
Μετά από λίγο καιρό χρήσης, τα γυάλινα μπουκάλια του νερού μυρίζουν… απαίσια! Ο καλύτερος τρόπος για να τα καθαρίσετε είναι ο εξής: Βάλτε μέσα στο μπουκάλι νερό και μικρή ποσότητα λευκαντικού. Αφήστε το για λίγη ώρα και στη συνέχεια καθαρίστε το καλά με ένα βουρτσάκι για μπουκάλια (όπως αυτό). Με μία οδοντόβουρτσα μπορείτε να τρίψετε καλά το καπάκι του μπουκαλιού. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά και βάλτε μέσα στο μπουκάλι μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Γεμίστε το με ζεστό νερό και αφήστε το έτσι για ένα βράδυ. Το επόμενο πρωί ξεπλύνετε καλά και πλύνετε το μπουκάλι κανονικά με απορρυπαντικό. Αφήστε το να στεγνώσει πολύ καλά και είναι έτοιμο!
Τo τηγάνι με καμένα λίπη
Καλύψτε τον πάτο του τηγανιού με νερό. Προσθέστε μία κούπα λευκό ξύδι. Βάλτε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και ανάψτε το για να βράσει το νερό. Μόλις βράσει απομακρύνετε και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αφήστε το μερικά λεπτά. Αδειάστε το διάλυμα και πλύνετε κανονικά με σφουγγάρι και απορρυπαντικό.
Τον τρίφτη του τυριού
Αν στον τρίφτη υπάρχουν κιτρινισμένα υπολείμματα από τυρί, τρίψτε με αυτόν μία ωμή πατάτα. Η σκληρότητα της πατάτας μαζί με το οξαλικό οξύ της θα απομακρύνουν τα κολλημένα υπολείμματα τυριού.
Την ψησταριά (που δουλεύει με κάρβουνο)
Πάρτε ένα λευκό κρεμμύδι, ξεφλουδίστε το, κόψτε το στη μέση και καρφώστε ένα πιρούνι στην κορυφή του ενός μισού. Με το πιρούνι ως λαβή τρίψτε καλά το κρεμμύδι πάνω στις σχάρες του γκριλ, όσο είναι ακόμα ζεστές! Το κρεμμύδι θα απομακρύνει τα υπολείμματα από κάρβουνο –και θα δώσει και νοστιμιά στα επόμενα ψητά σας.
Τα θολωμένα ποτήρια
Όταν τα γυάλινα ποτήρια πλυθούν πολλές φορές στο πλυντήριο πιάτων αποκτούν σιγά-σιγά μία αντιαισθητική θολούρα. Για να την εξαφανίσετε πάρτε λίγο ρολό χαρτί κουζίνας και βουτήξτε το στο ξύδι. Στύψτε το, για να μην «τρέχει» το ξύδι, και τρίψτε με αυτό καλά τα ποτήρια. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό και αφήστε τα ποτήρια να στεγνώσουν!
Τους ξύλινους δίσκους κοπής
Είναι πολύ σημαντικό, για λόγους υγιεινής, οι ξύλινοι δίσκοι κοπής να είναι καθαροί από υπολείμματα τροφών που μένουν μέσα στις χαρακιές. Για να τους απολυμάνετε κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε καλά το εσωτερικό του στον δίσκο. Στη συνέχεια καλύψτε τον δίσκο με χοντρό αλάτι και αφήστε το έτσι για 10-15 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ξανά το λεμόνι για να τρίψετε τώρα το αλάτι πάνω στον δίσκο. Στο τέλος ξεπλύνετε καλά με νερό και αφήστε τον δίσκο να στεγνώσει!
Τα πυρέξ
Αν στα πυρέξ σας υπάρχουν καμένα και κολλημένα υπολείμματα τροφών, κάντε μια μπάλα από αλουμινόχαρτο, ρίξτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων και τρίψτε καλά τα βρώμικα σημεία.