Το μούλιασμα των πιάτων όσο αθώα διαδικασία κι αν μας φαίνεται, είναι πολύ πιο επικίνδυνη από όσο νομίζουμε, αφού είναι ικανή μέχρι και να βλάψει την υγεία μας.
Το πλύσιμο των πιάτων αποτελεί μία καθημερινή ασχολία σε κάθε σπίτι., Ωστόσο αρκετές φορές, προκειμένου να ξεμπερδεύουμε γρήγορα από αυτή την αγγαρεία, υποπίπτουμε σε λάθη που μετέπειτα μπορούν να αποδειχθούν μοιραία.
Το να μουλιάζουμε τα πιάτα είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, αφού μέσω αυτού του τρόπου, διευκολύνεται ιδιαίτερα το καθάρισμα τους, ενώ τα αποτελέσματα, θα έλεγε κανείς, πως είναι εντυπωσιακά.
Το σπιτικό καθαριστικό με οδοντόκρεμα κρασί που θα διαλύσει την επίμονη βρωμιά
Μπορεί τα καμένα λίπη και οποιοσδήποτε άλλος λεκές να υποχωρούν εύκολα μετά από μούλιασμα σε ζεστό νερό, ωστόσο αυτή η διαδικασία εγκυμονεί κινδύνους που ελάχιστοι γνωρίζουν.
Οι κίνδυνοι από το μούλιασμα των πιάτων
Ένας νεροχύτης γεμάτος ζεστό νερό, όσο αθώος κι αν σας φαίνεται, είναι το πλέον κατάλληλο μέρος για την ανάπτυξη και αναπαραγωγή χιλιάδων βακτηρίων. Όσο εσείς θεωρείτε βρομιά τα λερωμένα πιάτα και τα υπολείμματα φαγητού, ο κίνδυνος ελλοχεύει στον νεροχύτη και τη αποχέτευση της κουζίνας.
Στα δύο αυτά σημεία έχει την τάση να αναπτύσσεται πλήθος μικροβίων. Η προσθήκη νερού σε ένα τόσο μολυσμένο περιβάλλον, θα χαρακτηριζόταν, πραγματικά, αυτοκτονία, αφού, όχι μόνο δεν τα εξοντώνετε, αλλά πολύ περισσότερο, τα βοηθάτε να αναπαραχθούν και ως εκ τούτου να απλωθούν παντού.
Καμένα λίπη στον φούρνο ή το Air Fryer :Φτιάξε το σπιτικό καθαριστικό που θα τα εξαφανίσει
Photo via: tospitakimou.gr
Ο σωστός τρόπος να μουλιάζετε τα πιάτα
Ακόμη κι αν έτσι έχουν τα πράγματα, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε, αφού υπάρχει τρόπος να μουλιάσετε τα μαγειρικά σας σκεύη, χωρίς να διατρέξετε κανένα κίνδυνο. Το μόνο που απαιτείται είναι να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
Για αρχή, αποφύγετε να μουλιάζετε τα πιάτα στον νεροχύτη. Αντί αυτού, δοκιμάστε μία καθαρή λεκάνη και τοποθετήστε μέσα της τα λερωμένα σας σκεύη. Εν συνεχεία, χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριδιακό υγρό πιάτων, ικανό να σας απαλλάξει από τυχόν μικρόβια, αλλά και να σας χαρίσει οσμή φρεσκάδας και καθαριότητας.
Αφού, λοιπόν, έχετε εξασφαλίσει την καθαρή λεκάνη και το υγρό πιάτων, φροντίστε να μουλιάσετε τα πιάτα και αμέσως μετά να πετάξετε το βρόμικο νερό. Έπειτα, γεμίστε ξανά την λεκάνη με καθαρό νερό και ακόμη περισσότερο υγρό πιάτων. Από εκεί και ύστερα, η διαδικασία είναι απλή και συνηθισμένη. Παίρνετε ένα σφουγγάρι, τα πλένετε επαρκώς και στην συνέχεια τα ξεβγάζετε με άφθονο νερό. Αφού έχετε ολοκληρώσει την διαδικασία, τα στεγνώνετε όλα με μία πετσέτα μικροϊνών και τα πιάτα σας θα μοιάζουν πιο καθαρά και ευωδιαστά από ποτέ.
Το κόλπο με τα παγάκια στην λεκάνη για γρήγορο καθάρισμα χωρίς δυσάρεστες οσμές
4 είδη κουζίνας που δεν πρέπει να μουλιάζετε
Πιατικά από πορσελάνη: Η πορσελάνη αποτελεί ένα υλικό το οποίο δεν έχει καθόλου ανοχή στο ζεστό ή και χλιαρό νερό, καθώς, όταν έρχεται σε επαφή μαζί του, τείνει να σπάζει και να κομματιάζεται. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ πιο ασφαλές να το πλένετε στο χέρι, ιδανικά αμέσως μετά τη χρήση του.
Ξύλινες σανίδες κοπής και ξύλινα εργαλεία: Το ξύλο έχει την τάση να απορροφά το νερό. Όπως είναι λογικό, λοιπόν, το μούλιασμα μπορεί να το διαβρώσει και να το καταστήσει πόλο έλξης για εκατοντάδες βακτήρια. Δοκιμάστε, να πλένετε τα ξύλινα σκεύη κουζίνας στο χέρι και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε βούτυρο για να μαλακώσετε το ξύλο και να μην σχιστεί.
Μαγειρικά σκεύη από μαντέμι: Το μούλιασμα του χυτοσιδήρου σε νερό μπορεί να τον διαβρώσει. Αντίθετα, πλύντε τα με ζεστό νερό και ήπιο υγρό πιάτων. Στην περίπτωση που το τρίψιμο είναι αναγκαίο, χρησιμοποιήστε αλάτι.
Μούχλα στον τοίχο: Αναλυτικός οδηγός βήμα βήμα για να τον καθαρίσετε
Πολύ λιπαρά σκευή: Εάν έχει μείνει πολύ λίπος στο σκεύος σας μετά το μαγείρεμα, ρίξτε το σε ένα άδειο κουτί, αφήστε το να κρυώσει και πετάξτε το στα σκουπίδια. Κρατήστε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος μακριά από τον νεροχύτη σας για να αποφύγετε το φράξιμο της αποχέτευσης.