Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πως μπορούν να καθαρίσουν τους πλαστικούς διακόπτες φωτισμού και να εξαφανίσουν το κίτρινο χρώμα που έχουν, από τον καιρό, πάρει.
Η κιτρινίλα στους πάλαι ποτέ λευκούς διακόπτες φωτισμού οφείλεται στην πολυχρησία και την πολυκαιρία. Δυστυχώς, το πλαστικό, από το οποίο είναι κατασκευασμένα, είναι ένα υλικό που με τον καιρό η εμφάνισή του αλλοιώνεται και χάνει την αρχική του όψη. Όσο κι αν προσπαθείτε να τους επαναφέρετε στο αρχικό τους χρώμα δεν θα τα καταφέρετε και δεν φταίτε εσείς. Η δε χρήση λευκαντικών απορρυπαντικών θα λέγαμε πως χειροτερεύει την κατάσταση γι’ αυτό καλό είναι να τα αποφεύγετε
Αυτό που μπορείτε εύκολα να κάνετε, εάν η αντικατάστασή τους δεν αποτελεί την πρώτη σας επιλογή, είναι να τους αλλάξετε την όψη επεμβαίνοντας διακοσμητικά. Εμείς ετοιμάσαμε και σας προτείνουμε, για την ώρα, δύο + κάτι από τις οικονομικότερες και ευκολότερες επιλογές που υπάρχουν.
Μία από τις πιο οικονομικές επιλογές που έχετε είναι να βάψετε τους διακόπτες με σπρέι χρώματος για πλαστικά (θα βρείτε σε χρωματοπωλεία). Πρώτα απ’ όλα, έχοντας κατεβάσει τον γενικό του ρεύματος, θα αφαιρέσετε με ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι το διακόπτη (ή τους διακόπτες αν πρόκειται για διπλό) και στη συνέχεια θα ξεβιδώσετε το πλαίσιο του από τον τοίχο.
Στο εμπόριο θα βρείτε ποικιλία χρωμάτων αλλά και υφών γι’ αυτό καλό θα είναι να κάνετε μια έρευνα πριν την τελική αγορά.
Στο εμπόριο θα βρείτε ποικιλία χρωμάτων αλλά και υφών γι’ αυτό καλό θα είναι να κάνετε μια έρευνα πριν την τελική αγορά.
Τοποθετήστε κάθε μέλος του διακόπτη πάνω σε ένα παλιό ύφασμα ή ένα φύλλο εφημερίδας (σε εξωτερικό χώρο έτσι ώστε να μην λερώσετε άλλα σημεία του σπιτιού) και ψεκάστε με το σπρέι χρώματος και υφής της επιλογής σας. Για καλύτερη εφαρμογή του χρώματος περάστε τους διακόπτες με ένα μαλακό γυαλόχαρτο σφουγγάρι πριν ξεκινήσετε να τους βάφετε.
Αν θέλετε μπορείτε επίσης να τους διακοσμήσετε με περίτεχνα σχέδια. Ο πιο απλός τρόπος είναι να καλύψετε τα μέλη του διακόπτη φωτισμού με ένα κομμάτι συνθετικής δαντέλας (ή ακόμη και με κάποιο τούλι από παλιά μπομπονιέρα) και κατόπιν να τα βάψετε. Αμέσως μετά τη διαδικασία ψεκασμού απλώς αφαιρείτε το ύφασμα και το σχέδιο αυτού θα έχει αποτυπωθεί πάνω στο σύνολο του διακόπτη.
Μπορείτε να βάψετε τους διακόπτες και απευθείας πάνω στον τοίχο, με μεγάλη προσοχή, αρκεί να σκεπάσετε μια μεγάλη επιφάνεια αυτού γύρω από το διακόπτη φωτισμού με φύλλα εφημερίδας και να τα στερεώσετε με χαρτοταινία.
Μπορείτε να βάψετε τους διακόπτες και απευθείας πάνω στον τοίχο, με μεγάλη προσοχή, αρκεί να σκεπάσετε μια μεγάλη επιφάνεια αυτού γύρω από το διακόπτη φωτισμού με φύλλα εφημερίδας και να τα στερεώσετε με χαρτοταινία.
Όταν στεγνώσουν μπορείτε να τα ξανατοποθετήσετε στη θέση τους βάζοντας πρώτα το πλαίσιο του διακόπτη φωτισμού και έπειτα το διακόπτη.
Μια ακόμη οικονομική και εύκολη επιλογή είναι να ντύσετε τους διακόπτες φωτισμού με διακοσμητικές χάρτινες ταινίες (θα βρείτε σε βιβλιοπωλεία). Μπορείτε να αγοράσετε ταινίες σε διάφορα χρώματα και σχέδια και να τα κολλήσετε πάνω στους διακόπτες φωτισμού με κάθετη, οριζόντια ή διαγώνιο φορά.
Ακολουθώντας πρώτα την ίδια με την παραπάνω διαδικασία αφαίρεσης του διακόπτη φωτισμού ορίστε στη συνέχεια από ποιο σημείο – άκρο θα ξεκινήσετε και παροδικά συνεχίστε με τα διαφορετικά σχέδια και χρώματα διακοσμητικές χάρτινες ταινίες που επιλέξατε. Θα χρειαστεί μονάχα να αφήνετε ένα περιθώριο στις άκρες, τόσο όσο, ώστε να τις τυλίγετε στο εσωτερικό του κάθε μέλους του διακόπτη φωτισμού για να εξασφαλίσετε τη σταθερότητα του αποτελέσματος. Όταν τελειώσετε απλώς συναρμολογείτε ξανά τον διακόπτη στον τοίχο.
πηγη:spirossoulis.com
Tip daddy-cool: Εγώ με μία πάστα που φτιάχνω απο σόδα και νεράκι πηχτή οι διακόπτες γίνονται σα καινούργιοι!