Μετά το ψήσιμο και το γλέντι του Πάσχα η αυλή ή το μπαλκόνι σας γέμισαν με λαδιές, καπνιές λίπη και τα έπιπλα κήπου με δαχτυλιές; Κάντε τα να αστράφτουν και πάλι εύκολα και γρήγορα.
Οι περισσότερες αυλές και τα περισσότερα μπαλκόνια έχουν πλακάκια. Προτού λοιπόν σας δείξουμε πως με φυσικά υλικά μπορούμε να κάνουμε τα πλακάκια στην αυλή και στο μπαλκόνι να λάμψουν, θα σας δείξουμε αναλυτικά την διαδικασία.
Αρχικά θα πρέπει να απομακρύνεται από την αυλή ή το μπαλκόνι γλάστρες, καρέκλες, τραπέζια και γενικά οποιοδήποτε αντικείμενο εμποδίζει. Στην συνέχεια, με μία κλασική σκούπα καθαρίζετε από φύλλα και σκόνη.
Κιτρινίλες, πρασινάδα και μούχλα στους τοίχους της αυλής: Πως θα τους καθαρίσεις
Ο πρώτος τρόπος για να καθαρίσουμε την αυλή μας είναι να βάλουμε σε έναν κουβά με ζεστό νερό, λευκό ξύδι. Η ποσότητα του λευκού ξυδιού αναλογεί περίπου σε μία κούπα. Στη συνέχεια με τη σφουγγαρίστρα, σφουγγαρίζουμε το δάπεδο. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε και χλωρίνη, για να σκοτώσουμε τα μικρόβια της αυλής.
Αν πάλι τα πλακάκια της αυλής σας έχουν πιάσει σκουριά τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σόδα! Όπως ξέρουμε η μαγειρική σόδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος απέναντι στους δύσκολους λεκέδες. Η μαγειρική σόδα είναι ιδιαίτερα φιλική στις περισσότερες επιφάνειες, ακόμη και στο μάρμαρο.
Αν λοιπόν έχεις σκουριά στα πλακάκια της αυλής σου, η μαγειρική σόδα είναι η ιδανικότερη λύση. Αν συνδυάσεις την μαγειρική σόδα με λευκό ξύδι η δράση θα είναι ακόμη πιο σίγουρη. Άπλωσε λοιπόν μία στρώση μαγειρικής σόδας πάνω στα πλακάκια και άσε την μαγειρική σόδα να δράσει για μερικά λεπτά.
Στην συνέχεια φτιάξε ένα μείγμα από χλιαρό νερό και λευκό ξύδι. Βρέξε με αυτό το μείγμα ένα λεπτό σύρμα ή μία βούρτσα και τρίψε τα πλακάκια. Στο τέλος, ξέβγαλε με καθαρό νερό. Αν δεν πετύχει η διαδικασία με την πρώτη φορά, μπορείς να προσπαθήσεις ξανά.
Το μάρμαρο είναι ένα πολύ όμορφο αλλά και ευαίσθητο υλικό και πολλές φορές το χρησιμοποιούμε για τα δάπεδα του μπαλκονιού ή της αυλής. Επειδή ακριβώς είναι ένα ευαίσθητο υλικό θα σας δείξουμε δύο τρόπους με μαγειρική σόδα αλλά και οξυζενέ για να καθαρίσετε αυτό το υλικό χωρίς να το βλάψετε.
Σκόνη, λάσπες και βρωμιά στο μπαλκόνι και τα παντζούρια: Καθαρίστε τα με το σωστό τρόπο
Μάλιστα θα μοιραστούμε δύο τρόπους με μαγειρική σόδα για να καθαρίσουμε τις μαρμάρινες επιφάνειες στην αυλή μας. Ο πρώτος τρόπος είναι να πασπαλίσουμε με μαγειρική σόδα την επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε. Αφήνουμε για λίγο να δράσει η μαγειρική σόδα και στην συνέχεια με ένα βαμβακερό πανί τρίβουμε ελαφρώς την επιφάνεια.
Στο τέλος σφουγγαρίζουμε με χλιαρό νερό και στεγνώνουμε τρίβοντας με ένα στεγνό πανί. Ο δεύτερος τρόπος από την άλλη προσπερνάει το πασπάλισμα και φτιάχνει με την πρώτη μία πάστα από σόδα και νερό. Διαλύουμε λοιπόν μία ποσότητα σόδας μέσα σε χλιαρό νερό και ανακατεύουμε τα υλικά μας.
Η ποσότητα σόδας και νερού που θα χρησιμοποιήσεις καθορίζονται από το μέγεθος των επιφανειών που πρέπει να καθαρίσεις. Όπως είναι φυσικό, θα φτιάξει μία μεγαλύτερη ποσότητα λοιπόν για το μαρμάρινο πάτωμα της αυλής σου.
Όταν φτιάξεις την πάστα, τρίβεις τα πατώματα με αυτή χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό πανί ή ένα σφουγγάρι. Αφήνουμε το μείγμα να δράσει για λίγο και στην συνέχεια ξεβγάζουμε με νερό.
Ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσεις το μάρμαρο της αυλής σου είναι και το οξυζενέ. Αυτό βέβαια δεν το προτείνουμε για το μαρμάρινο δάπεδο αλλά για μικρές μαρμάρινες επιφάνειες στην αυλή, γιατί το οξυζενέ κοστίζει. Το οξυζενέ χρησιμεύει στους δύσκολους λεκέδες πάνω στα μάρμαρα του σπιτιού.
Αφού ρίξουμε το οξυζενέ στην επιφάνεια, καλύπτουμε τον λεκέ με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης. Το ασφαλίζουμε χρησιμοποιώντας χαρτοταινία περιμετρικά. Η χαρτοταινία είναι απαραίτητη, γιατί θα χρειαστεί η μεμβράνη, να παραμείνει στην ίδια θέση για αρκετές ώρες και κάπως πρέπει να είναι σταθερή.
Φίδι στο σπίτι ή την αυλή την Άνοιξη: Τι να κάνετε σε περίπτωση που σας δαγκώσει και πως να απαλλαγείτε οριστικά
Αφήνουμε το οξυζενέ να δράσει για μία ημέρα και στην συνέχεια ξεσκέπασε το σημείο. Τρίβουμε απαλά με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί και ο λεκές θα εξαφανιστεί. Στο τέλος ξεπλένουμε με λίγο χλιαρό νερό και σκουπίζουμε με στεγνό πανί για να στεγνώσει η περιοχή.
Πως να καθαρίσουμε τα ξύλινα έπιπλα εξωτερικού χώρου
Φυσικά τα έπιπλα εσωτερικού χώρου πρέπει να είναι πεντακάθαρα και αστραφτερά το Πάσχα 2023 αφού αν ο καιρός μας ευνοήσει, εκεί θα κάτσουμε για να γιορτάσουμε το Πάσχα. Πάμε να δούμε φυσικούς τρόπους με σπιτικά απορρυπαντικά.
Τακτικό καθάρισμα για να φύγουν σκόνες και εύκολοι λεκέδες με ένα βετέξ και ένα διάλυμα υγρού σαπουνιού μέσα σε ζεστό νερό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πιο απαιτητικούς λεκέδες μπορεί να αναμείξουμε 1/4 φλιτζάνι αμμωνία και 2 κ.σ. λευκό ξίδι σε 1 λίτρο ζεστό νερό.
Επίσης προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό – είτε diy, είτε του εμπορίου – θα πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες, γιατί τα ξύλινα έπιπλα είναι ευαίσθητα και μπορεί να τα φθείρει.
Βούλωσαν τα λούκια μετά τη βροχή από φύλλα λάσπες και χώμα: Πως να τα καθαρίσετε
Όσων αφορά τα ξύλα που δεν έχουν επεξεργασία αδιαβροχοποίησης, θα πρέπει να φροντίζετε μία φορά τον χρόνο να τα τρίβετε και να τα περνάτε με βερνίκι. Συνήθως αυτή την διαδικασία την ακολουθούμε στις αρχές της Άνοιξης. Φυσικά, θα πρέπει να ξεσκονίζετε συχνά από φύλλα, σκόνη κλπ.
Πως να καθαρίσουμε τα μεταλλικά έπιπλα εξωτερικού χώρου
Η οξείδωση, δηλαδή η σκουριά, είναι το πιο κοινό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα έπιπλα. Προτού κάνετε οτιδήποτε, χρησιμοποιήστε μια γυαλιστική κρέμα για να αφαιρέσετε όση ζημιά είναι εφικτό να αφαιρεθεί.
Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα με λευκό ξύδι και νερό και να περάσετε τις επιφάνειες των επίπλων σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα χημικά υγρά, την αμμωνία και το φωσφορικό τρινάτριο. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται τα αλκαλικά υλικά τα οποία ενισχύουν την οξείδωση.
Επίσης θα πρέπει να πλένουμε συχνά τα έπιπλα από αλουμίνιο για να διατηρήσουμε την λάμψη τους. Αφαιρούμε τα σημάδια φθοράς με ένα μαλακό πανί κι ένα υλικό τύπου scrub. Και το υλικό τύπου scrub θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό και να το ζητήσετε από μαγαζί με υλικά εξωτερικού χώρου.
Λάσπη μούχλα και δύσκολη βρωμιά στα πλακάκια του μπαλκονιού: Καθαρίστε τα εύκολα με δυο απλά υλικά
Αν το χρώμα των επίπλων σας έχει υποστεί φθορές μπορείτε να τις αφαιρέσετε με νέφτι και να τις βάψετε με ένα αντισκωριακό βερνίκι. Στην συνέχεια περάστε τα με μπογιά ανθεκτική στην σκουριά. Για να διαρκεί περισσότερο χρόνο το καθάρισμα, περάστε τα με μια προστατευτική κρέμα από κερί.
Πως μπορούμε να καθαρίσουμε τις γυάλινες επιφάνειες στην αυλή ή στο μπαλκόνι
Οι γυάλινες επιφάνειες στην αυλή σας μπορούν να καθαριστούν με ένα απλό καθαριστικό το οποίο δεν θα τα γδάρει. Στα καταστήματα υπάρχουν ειδικές βούρτσες για γυάλινες επιφάνειες. Μετά το καθάρισμα θα πρέπει να ψεκάσετε την γυάλινη επιφάνεια με λευκό ξύδι για περισσότερη λάμψη.
Στην συνέχεια σκουπίζετε την επιφάνεια με ένα πανί με μικροΐνες ή χαρτί κουζίνας. Επίσης δεν πρέπει να παραμελείτε το γυάλινο τραπέζι σας. Καθαρίζουμε το γυάλινο τραπέζι μία φορά τον μήνα για να προλάβετε τις φθορές.
Σίτες στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες: Τα καλύτερα κόλπα καθαρισμού
Επιδιορθώνουμε τα μικρά γδαρσίματα με ειδικά προϊόντα που μπορείτε να τα αγοράσετε από καταστήματα με είδη αυτοκινήτου. Επίσης, φροντίζουμε τα πλαίσια που συγκρατούν το γυαλί, ανάλογα με το υλικό τους.
Διαβάστε όλα τα clean tips στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή