Δείτε όλους τους τρόπους για να ξεβουλώσετε τα σιφόνια στην αυλή από φύλλα και βρωμιές στο μπαλκόνι ή στην βεράντα σας. Τώρα που ξεκίνησαν τα πρωτοβρόχια ένα βουλωμένο σιφόνι στην αυλή ή στην βεράντα σας, μπορεί να αποτελέσει αιτία για πλημμύρα.
Όταν ακόμη ήμουν πολύ μικρή, στην αυλή μας δεν είχαμε πλακάκια, αλλά τσιμέντο. Το τσιμέντο ήταν αρκετά φθαρμένο και μερικά χρόνια αργότερα, είπαμε να βάλουμε πλακάκια. Όμως τα σιφόνια στην αυλή, έγιναν αρκετά στενά με αποτέλεσμα να βουλώνουν πανεύκολα.
Επειδή ζω στην Χαλκίδα, στην αυλή έχουμε δύο λεμονιές εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια. Συχνά λοιπόν τα φύλλα από τις λεμονιές, μπαίνουν μέσα στα σιφόνια, κι αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αφαιρώντας φύλλα ή ξεβουλώνοντας τα σιφόνια κάθε τρεις και λίγο, έχουμε πλημμύρες.
Το κόλπο που θα ξεβουλώσει τα σιφόνια του μπάνιου από τις τρίχες και θα σε γλιτώσει από τα έξοδα του υδραυλικού
Με αυτήν την σκέψη λοιπόν, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές ιδέες και τρόπους για να ξεβουλώσετε τα σιφόνια της αυλής, του μπαλκονιού και της βεράντας σας. Φυσικά αν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, θα χρειαστεί να μιλήσετε με κάποιον ειδικό. Διαβάστε παρακάτω:
Υπάρχουν διάφορες αιτίες που βουλώνει το σιφώνι μας. Μια αιτία είναι η παλαιότητα καθώς με τον χρόνο και την καθημερινή χρήση η αποχέτευση μας αναπτύσσει σοβαρές παθογένειες. Ένα αντίκτυπο σε αυτό είναι και η κακή λειτουργία (αποστράγγιση) του σιφωνιού. Σημαντικό ρόλο στη φθορά του παίζει και το υλικό κατασκευής, άλλα σιφώνια είναι inox, άλλα από συνθετικό πλαστικό και τα πολύ παλαιά μπορεί να είναι από μόλυβδο.
Τα παλαιότερα σιφόνια που είναι από μόλυβδο, με τη πάροδο των ετών, λόγω της κακής ποιότητας αλλά και με την συχνή αλλαγή θερμοκρασίας του νερού (ζεστό-κρύο) παραμορφώνονται. Αυτό έχει ως συνέπεια το βούλωμα και κάποιες φορές και διαρροή τους.
Πώς καταλαβαίνουμε ότι το σιφόνι μας είναι βουλωμένο…προτού να είναι πολύ αργά;
Το σιφώνι της αυλής και του μπαλκονιού μπορεί να βουλώσει από τη σκόνη, φύλλα, περιττώματα πουλιών και σκουπιδάκια.
Σε όλα τα πιθανά προβλήματα μπορεί να συνεισφέρει και η χρήση χημικών που φθείρει το σιφώνι καθώς και τα λάθη σε προσπάθεια απόφραξης στο παρελθόν.
Τα σιφόνια στην αυλή – όπως και σε κάθε άλλο μέρος του σπιτιού – τις περισσότερες φορές προτού βουλώσουν έχουν κάποιες ενδείξεις, που σου δείχνουν ότι πρέπει σύντομα να τα ξεβουλώσεις και να τα καθαρίσεις. Η πρώτη ένδειξη είναι ότι το νερό δεν απορροφάται τόσο εύκολα και γρήγορα από τα σιφόνια.
Ειδικά όταν το νερό τρέχει με πίεση και παρατηρήσετε ότι δεν προλαβαίνει το σιφόνι σας να το απορροφήσει όλο, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μικρές λιμνούλες, τότε άμεσα θέλει ξεβούλωμα και καθάρισμα.
Μία δεύτερη ένδειξη είναι οι περίεργοι ήχοι που μπορεί να ακούσετε καθώς το νερό απορροφάται από το σιφόνι. Σαν να δυσκολεύεται το σιφόνι να απορροφήσει το νερό και κάτι να το εμποδίζει. Να είστε λοιπόν προσεκτικοί με αυτό.
Τέλος, αν τα σιφόνια της αυλής σας βγάζουν μία περίεργη και άσχημη μυρωδιά, τότε σημαίνει ότι σάπια φύλλα, κόκαλα ή τρόφιμα (ειδικά αν έχετε και κατοικίδια) μπορεί να έχουν κολλήσει στο σιφόνι.
Τί μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε το βούλωμα του σιφονιού;
Λοιπόν για αρχή θα σας λέγαμε να προμηθευτείτε ειδικά καλύμματα για τα σιφόνια, σε περίπτωση που έχετε χάσει αυτά που είχατε ή με τα χρόνια έχουν χαλάσει. Αυτά τα προστατευτικά, θα κρατήσεις μακριά τα κόκαλα, τα χοντρά κομμάτια φαγητού και τα μεγάλα φύλλα. Όπως επίσης και τις περισσότερες τρίχες.
Παρόλα αυτά, αν ανήκετε σε αυτήν την ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, που για κάποιο λόγο, τα ειδικά προστατευτικά στα σιφόνια της αυλής, επιδεινώνουν αντί να καλυτερεύουν την κατάσταση (ναι, αυτά τραβάμε κάθε χρόνο, ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί), τότε η καθαριότητα της αυλής ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ.
Κάθε μέρα θα πρέπει να την σκουπίζετε από φύλλα, λουλούδια, σκόνη και τρίχες. Τα αποφάγια θα πρέπει να μαζεύονται εξίσου. Επίσης θα πρέπει να χώνετε που και που και το χεράκι μέσα στα σιφόνια για να τραβήξετε τυχόν φύλλα ή άλλες βρωμιές μπορεί να έχουν χωθεί μέσα.
Δείτε ακόμα Το κόλπο που θα ξεβουλώσει τα σιφόνια του μπάνιου από τις τρίχες και θα σε γλιτώσει από τα έξοδα του υδραυλικού
Τέλος, κάθε φορά που ο καιρός το…πάει για βροχή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ένα γρήγορο σκούπισμα της αυλής και έναν έλεγχο αν τα σιφόνια σας είναι πεντακάθαρα. Την τελευταία φορά που εμείς το ξεχάσαμε, ο γείτονας ήρθε να μας βοηθήσει να μαζέψουμε τα νερά, που είχαν φτάσει 2 πόντους, μέχρι να το αντιληφθούμε! (ΔΡΑΜΑΑΑ).
Ξεβουλώστε το σιφόνι σας με σόδα και ξύδι
Καταρχάς να πούμε ότι τα κόλπα που θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας δεν αφορούν μόνο τα σιφόνια της αυλής, του μπαλκονιού ή της βεράντας, αλλά όλα τα σιφόνια του σπιτιού. Ένας παραδοσιακός και πιο διαδεδομένος τρόπος για να ξεβουλώσετε τα σιφόνια σας είναι αυτός με την σόδα και το ξύδι.
Ρίχνουμε αρχικά ένα φλιτζάνι σόδα στο στόμα. Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ξύδι και καλύπτουμε το σιφόνι με ένα βρεγμένο πανί.
Περιμένουμε για 10 λεπτά έτσι ώστε το μείγμα να αφρίσει και να δημιουργηθούν ήπιες διαβρωτικές ιδιότητες. Αφαιρούμε το πανάκι, αδειάζουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και ό,τι υπόλειμμα έχει μείνει έχει μαλακώσει.
Χρησιμοποιήστε σύρμα, κρεμάστρα ή ατσαλίνα
Δείτε ακόμη Καθάρισμα αυλής : Πλήρης οδηγός για να καθαρίσετε την αυλή
Λοιπόν, η ατσαλίνα είναι ένα εργαλείο μακρύ, που το βάζεις μέσα στα σιφόνια και καθώς το τραβάς παρασύρει μαζί της, φύλλα βρωμιές και τρίχες. Είναι ιδανική για κάθε σιφόνι του σπιτιού και τώρα που τα σύγχρονα σιφόνια έχουν γίνει τόσο στενά, η ατσαλίνα σώζει ζωές.
Αν δεν έχετε ατσαλίνα τότε μία κρεμάστρα μπορεί να κάνει δουλειά, αρκεί οι βρωμιές να μην έχουν εισχωρήσει πολύ βαθιά. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρεμάστρα, θα πρέπει να είναι συρμάτινη έτσι ώστε να μπορεί να σπάσει και να γίνει ίσια.
Λυγίζετε την άκρη της για να δημιουργήσετε ένα γάντζο και βάζετε την κρεμάστρα μέσα στο σιφόνι με προσοχή. Ό,τι θα κάνατε δηλαδή και με την ατσαλίνα, μόνο που η ατσαλίνα δεν χρειάζεται επιπλέον κόπο για να την φτιάξετε. Είναι έτοιμη και πάμφθηνη. Εμείς την είχαμε πάρει 3 ευρώ.
Χρησιμοποιήστε αλάτι και ξύδι
Αδειάζουμε 1/2 φλιτζάνι αλάτι στο σιφόνι μας και μετά από 10 λεπτά 1/2 φλιτζάνι ξύδι. Η ποσότητα του αλατιού μπορεί να είναι και περισσότερή η μικρότερη, ανάλογα με το πόσο βουλωμένο είναι το σιφόνι σας. Στην συνέχεια, μετά από 20 λεπτά αδειάζουμε 2-3 λίτρα ζεστό νερό και τα υπολείμματα έχουν μαλακώσει.
.
Ξεβουλώστε το σιφώνι της αυλής με οξυζενέ και σόδα
Ένα πολύ καλό μείγμα καθαρισμού που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας είναι με οξυζενέ και σόδα. Αδειάστε σε ένα φλιτζάνι μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και το υπόλοιπο γεμίστε το με οξυζενέ. Αδειάστε το στο στόμιο του σιφωνιού και περιμένετε για 10 με 15 λεπτά. Θα δείτε πως το μείγμα να αρχίζει να αφρίζει. Μετά αδειάστε ζεστό νερό και είσαστε έτοιμοι.
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.