Τώρα που η θερμοκρασία πέφτει θα βγάλουμε από το πατάρι τις κουβέρτες και τα παπλώματά μας. Πώς μπορούμε όμως να τα πλύνουμε και να τα μοσχοβολήσουμε; Δείτε όλα τα μυστικά για το πλύσιμο τους!
Η περίοδος που θα σκεπαζόμαστε και πάλι με κουβέρτες και παπλώματα κοντοζυγώνει και δεν ξέρουμε για εσάς αλλά εμείς ανυπομονούμε γι’ αυτό! Όμως οι κουβέρτες και τα παπλώματα, έχουν ένα δικό τους τρόπο για να πλυθούν χωρίς να χαλάσουμε την ποιότητα και το ύφασμά τους.
Είτε θέλουμε να τις φρεσκάρουμε επειδή τις έχουμε πολύ καιρό στο πατάρι, είτε θέλουμε να ξέρουμε πως μπορούμε να τις πλένουμε όλο τον Χειμώνα, αυτό το άρθρο θα μας βοηθήσει πολύ. Θα δούμε τρόπους να πλύνουμε και να μοσχοβολήσουμε τις κουβέρτες μας. Διαβάστε παρακάτω:
Μπορούμε να πλύνουμε τις κουβέρτες μας με στεγνό καθάρισμα
Συνήθως με στεγνό καθάρισμα πλένουμε τις κουβέρτες που είναι φτιαγμένες από κάποιο ευαίσθητο υλικό. Ο στεγνός καθαρισμός βέβαια γίνεται στα καθαριστήρια και οι κουβέρτες φυσικά καθαρίζονται πιο αποτελεσματικά.
Μπορούμε να πλύνουμε τις κουβέρτες μας μόνοι μας στο σπίτι
Εναλλακτικά μπορούμε να πλύνουμε τις κουβέρτες μας στο πλυντήριο. Θα πρέπει βέβαια να βεβαιωθούμε ότι χωρούν στο πλυντήριό μας και στην συνέχεια να ρυθμίσουμε ένα πρόγραμμα στους 30 βαθμούς Κελσίου, που είναι και η ιδανική θερμοκρασία για την κουβέρτα.
Αν πλύνετε τις κουβέρτες σε υψηλότερες θερμοκρασίες τότε μπορεί να δείτε την κουβέρτα της να ξεφτίζει ή να γίνει λιγότερο μαλακή και απαλή. Για απορρυπαντικό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα υγρό.
Επίσης βάζοντας περισσότερο μαλακτικό από ότι πρέπει η κουβέρτα γίνεται άκαμπτη. Οι στροφές του πλυντηρίου θα είναι πρέπει να είναι 500-600 περίπου.
Μπορούμε να πλύνουμε την κουβέρτα στο χέρι
Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε και το πλύσιμο στο χέρι. Σε μερικές περιπτώσεις που το πλυντήριο είναι μικρό, τότε τα χέρια σας μπορούν να κάνουν θαύματα. Ρίχνουμε νερό στην μπανιέρα, προσθέτουμε τα καθαριστικά και μουλιάζουμε την κουβέρτα για 2 ώρα.
Στην συνέχεια αδειάζουμε την μπανιέρα καλά και ξεπλένουμε την κουβέρτα. Έπειτα βυθίζουμε και πάλι την κουβέρτα σε σκέτο νερό για άλλες 1-2 ώρες μέχρι το νερό να είναι διαυγές. Στο τέλος στραγγίζουμε καλά την κουβέρτα.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι καλύτερο μία κουβέρτα να τοποθετηθεί σε μία μεγάλη μπανιέρα με ζεστό νερό και συγκεκριμένα γύρω στους 30-40 βαθμούς Κελσίου, μέχρι πάνω. Βάζουμε λίγο απορρυπαντικό ή λευκό σαπούνι για 10 λεπτά και ξεπλένουμε 2-3 φορές με τρεχούμενο νερό.
Δείτε ακόμα Δείτε τον σωστό τρόπο που πρέπει να πλένουμε τις κουβέρτες μας
Την κρεμάμε από δύο πλευρές και την αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Κι αν θέλετε να απολυμάνετε περισσότερο την κουβέρτα μπορείτε να ρίξετε στην μπανιέρα με το νερό λίγη αμμωνία ή λευκό ξύδι. Το λευκό ξύδι αφαιρεί αποτελεσματικά και τους δύσκολους λεκέδες από τις κουβέρτες.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να στεγνώσουμε την κουβέρτα;
Φυσικά το καλύτερο στέγνωμα είναι να κρεμάμε την κουβέρτα στο σκοινί, στον καθαρό αέρα και στον ήλιο. Την περιστρέφουμε κάθε 2-3 ώρες έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα στεγνώσει από όλες τις πλευρές. Αν δεν μπορείτε να την βάλετε σε σκοινί τότε μπορείτε να την βάλετε σε μία επίπεδη επιφάνεια.
Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε την κουβέρτα μας;
Οι κουβέρτες που δεν έχουν λεκέδες πρέπει να πλένονται 2-3 φορές κατά την διάρκεια του Χειμώνα, εφόσον τις χρησιμοποιείται. Επίσης οι κουβέρτες που είναι εποχιακές θα πρέπει να αφαιρούνται προτού περάσει η σεζόν.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλένουμε τα παπλώματά μας;
Επειδή τα παπλώματα είναι πιο ευαίσθητα από τις κουβέρτες, το ιδανικό θα ήταν να τα πλένετε πάντα στο καθαριστήριο. Στο πλυντήριο πλένουμε τα παπλώματα που είτε είναι μικρά είτε εμείς έχουμε μεγάλο πλυντήριο. Σε διαφορετικές περιπτώσεις μπορεί να τα καταστρέψουμε.
Αν λοιπόν μπορούμε να τα πλύνουμε στο πλυντήριο τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό και χαμηλές στροφές ενώ είναι σημαντικό προτού το πλύνετε να κοιτάξετε τις σαφείς οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του παπλώματα. Επίσης για να κρατήσετε το πάπλωμά σας πιο αφράτο κατά την διάρκεια του πλυσίματος βάλτε μέσα στον κάδο πλυντηρίου 2-3 μπάλες του τένις.
Δείξτε προσοχή στο υλικό που είναι φτιαγμένο το πάπλωμά σας
Για να πλύνουμε σωστά ένα πάπλωμα θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στο υλικό που κατασκευάστηκε. Αν το πάπλωμά σας είναι από πούπουλα τότε δεν πρέπει να το πλύνετε μόνοι διότι τα πούπουλα είναι ζωντανοί οργανισμοί και δεν πρέπει να πλυθούν.
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε ένα πουπουλένιο πάπλωμα είναι να το βάλετε μέσα στην παπλωματοθήκη έτσι ώστε αν χρειαστεί να πλένετε εκείνη και όχι… το πάπλωμα.
Αν πάλι το πάπλωμά σας έχει γέμιση βάτας, δηλαδή είναι πιο οικονομικό και ανθεκτικό τότε μπορείτε να το πλύνετε κανονικά στο πλυντήριο και συγκεκριμένα στους 40-60 βαθμούς Κελσίου.
Δείτε ακόμα 6 αποτελεσματικοί μέθοδοι για να καθαρίσετε το σπίτι
Τέλος αν το πάπλωμά σας είναι μάλλινο τότε θα πρέπει να το πλύνετε σε καυτό νερό προτού μπει στο πλυντήριο. Στο πλυντήριο θα το πλύνετε με κρύο προς χλιαρό νερό. Μπορείτε βέβαια να το πάτε και στο καθαριστήριο για σιγουριά.
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα του 2025
- Άσχημες μυρωδιές στον φούρνο : Κάντε τον να μοσχομυρίζει με 2+1 φυσικά καθαριστικά
- Θάνατός 5 χρονης στο Ρίο: Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση- Το παιδί είχε άθλια εικόνα
- Πως θα καταφέρετε να δώσετε στο παιδί το φάρμακο χωρίς να το φτύσει και χωρίς να κάνει εμετό
- Ανακαλείται σοκολάτα – Εντοπίστηκε καρκινογόνα ουσία