Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα. Αυτά τα clean tips θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε αποτελεσματικά την κουζίνα σας μετά τα Χριστούγεννα.
Τα Χριστούγεννα είναι σίγουρα μία από τις πιο όμορφες γιορτές του χρόνου. Τα Χριστούγεννα λοιπόν ανυπομονούμε να μαζευτούμε όλοι γύρω από το γιορτινό τραπέζι και να απολαύσουμε γιορτινές λιχουδιές.
Ευχάριστες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους, πίνοντας, τρώγοντας, χορεύοντας και γελώντας. Κι ενώ όλα την Παραμονή των Χριστουγέννων δείχνουν βγαλμένα από ταινία η επόμενη μέρα των Χριστουγέννων είναι εξίσου βγαλμένη από ταινία. Θρίλερ.
Δείτε ακόμα Θέλετε το σπίτι σας να λάμπει; 17 τρόποι για καθαρό σπίτι από άκρη σε άκρη
Μπαίνεις στην κουζίνα και βλέπεις στοίβες τα πιάτα στο νεροχύτη, λερωμένο τον φούρνο, αφού χθες από την βιασύνη σου σιγά μην έδωσες σημασία στους λεκέδες, να μυρίζει ο χώρος από τον απορροφητήρα και να σκέφτεσαι παράλληλα τα μικρόβια που μπορεί να έχει το σπίτι από το μπες βγες των καλεσμένων σου.
Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν αποφασίσαμε να σου λύσουμε τα χέρια και να σε βοηθήσουμε να καθαρίσεις την κουζίνα σας, γρήγορα, αποτελεσματικά και με πρόγραμμα. Μην αγχώνεσαι λοιπόν και απόλαυσε το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. Διαβάστε παρακάτω:
Γενικές συμβουλές για την καθαριότητα της κουζίνας μετά τα Χριστούγεννα
Η μητέρα μου, ένα πράγμα μου έχει μάθει σχετικά με την καθαριότητα της κουζίνας, είτε έχουμε Χριστούγεννα, είτε όχι. “Έχε την κουζίνα σου όσο πιο τακτοποιημένη γίνεται”. Με λίγα λόγια, αν θέλεις η επόμενη μέρα των Χριστουγέννων να είναι πιο εύκολη για σένα ξεκίνα από την Παραμονή των Χριστούγεννων να μαζεύεις ό,τι μπορείς.
Για παράδειγμα, πλύνε τα σκεύη που χρησιμοποιήσεις για να μαγειρέψεις και μην τα αφήσεις για αύριο. Πέρνα με ένα υγρό πανί γρήγορα γρήγορα τα μάτια της κουζίνας έτσι ώστε να μην τα έχεις και αυτά την επόμενη μέρα. Βάλε τα τρόφιμα στην θέση τους για να μην ανοίξεις το επόμενο πρωί την κουζίνα και είναι όλα μέσα στη μέση.
Δεν θα αποφύγεις την γενική της κουζίνας μετά τα Χριστούγεννα. Όμως σίγουρα οι 90 δουλειές είναι καλύτερες από τις 190 κι αν θέλεις να είναι πιο εύκολη η γενική μην αφήνεις για αύριο κάτι που μπορείς να κάνεις και σήμερα.
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Καθάρισε τους διακόπτες της κουζίνας
Μπορεί να μην τους προσέχεις όμως οι διακόπτες της κουζίνας είναι πολύ βρώμικοι κι έχουν πολλά μικρόβια, αφού τους αγγίζουν καθημερινά τόσα χέρια. Μιλάμε για τους διακόπτες της κουζίνας στους τοίχους όπου αναβοσβήνουμε τα φώτα ή ακόμη και τους διακόπτες στον φούρνο της κουζίνας όπου ρυθμίζουμε την θερμοκρασία του φαγητού.
Αν λοιπόν θες να κάνεις μία αποτελεσματική γενική δεν πρέπει να ξεχάσεις τους διακόπτες της κουζίνας. Καθάρισε λοιπόν τα συγκεκριμένα σημεία με χλωρίνη, νερό και λίγο απορρυπαντικό για πιο ευχάριστο άρωμα. Χρησιμοποίησε ένα πανί και σιγουρέψου πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα ότι έχεις κατεβάσει τους γενικούς του ρεύματος.
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Καθάρισε την πόρτα
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η πόρτα της κουζίνας που σίγουρα θα ανοιγοκλείσουν αρκετοί άνθρωποι την Παραμονή των Χριστουγέννων. Σε ένα μπολ λοιπόν ανακάτεψε λίγο νερό και λίγο απορρυπαντικό και τρίψε την πόρτα και στο πόμολο και στην επιφάνειά της. Εφάρμοσε και αντισηπτικό για πλήρης απολύμανση.
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Καθάρισε το φίλτρο της καφετιέρας
Τα Χριστούγεννα τρώμε παραδοσιακά το μεσημέρι. Μετά το μεσημεριανό λοιπόν εκτός από ποτό μπορεί κάποιος να θελήσει έναν καφέ, κάτι που είναι πολύ σύνηθες. Έτσι την επόμενη μέρα θα πρέπει σίγουρα να καθαρίσεις το φίλτρο του καφέ σου με τρεχούμενο νερό και απορρυπαντικό για τα πιάτα.
Μία διαδικασία που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα σε περίπτωση που χρησιμοποιείς την καφετιέρα κάθε μέρα και γενικά που πρέπει να κάνεις μετά από κάθε χρήση της καφετιέρας έτσι και αλλιώς.
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Καθάρισε το πλυντήριο πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων κάτι τέτοιες στιγμές χρειάζεται. Δεν γίνεται όλα αυτά τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι να τα καθαρίσεις στον νεροχύτη. Παρόλα αυτά σίγουρα μετά θέλει καθάρισμα. Εμείς θα μοιραστούμε έναν εύκολο τρόπο να το καθαρίσεις μόνος ή μόνη, αλλά αν δεν μπορείς κάλεσε τεχνικό.
Τραβήξτε προς τα έξω κάτω το επάνω ράφι σας και βεβαιωθείτε ότι ο αποχετευτικός σωλήνας του πλυντηρίου δεν έχει βρωμιές και άλλα υπολείμματα, τα οποία ίσως μπλοκάρουν την έξοδο των νερών.
Τοποθετήστε ένα μπολ ή άλλο δοχείο στο επάνω ράφι. Γεμίστε το με λευκό ξύδι. Μην βάλετε τίποτα άλλο μέσα, κλείστε την πόρτα και βάλτε το άδειο πλυντήριο πιάτων να εκτελέσει έναν πλήρη κύκλο πλυσίματος στην ρύθμιση με το πιο καυτό νερό.
Δείτε ακόμα 15 χριστουγεννιάτικα clean tips για να λάμπει το σπίτι σας αυτές τις γιορτές
Αφότου ολοκληρωθεί αυτό, βγάλτε το δοχείο (το οποίο πλέον θα έχει γεμίσει με νερό) και πασπαλίστε μια χούφτα μαγειρική σόδα στον πάτο του πλυντηρίου πιάτων. Κλείστε την πόρτα και ξαναβάλτε να τρέξει το ίδιο πρόγραμμα με πριν.
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Καθάρισε κάτω από τις λευκές συσκευές
Σίγουρα θα πρέπει να επιμεληθείς την καθαριότητα των λευκών σου συσκευών στην κουζίνα. Συγκεκριμένα ο φούρνος, το ψυγείο ή και το πλυντήριο αν βρίσκεται στην κουζίνα πρέπει να καθαριστούν. Μπορούμε να τα καθαρίσουμε με ένα πανί λίγο νερό και λίγο ξύδι με απορρυπαντικό.
Τι γίνεται όμως με το σημείο κάτω από την λευκή συσκευή; Το πιο αποτελεσματικό κόλπο είναι να χρησιμοποιήσεις ένα πανί το οποίο το έχεις βουτήξει σε ξύδι και νερό και με το χέρι σου ή ένα λεπτό κοντάρι να στριμώξεις το πανί κάτω από την συσκευή.
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Δώστε έμφαση στις κουρτίνες
Η αλήθεια είναι πως οι κουρτίνες έχουν την τάση να απορροφούν τις μυρωδιές. Έτσι μετά το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν πρέπει να πλύνετε τις κουρτίνες στο πλυντήριο για να φύγουν οι μυρωδιές των φαγητών και άλλων.
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Πως να καθαρίσετε τον κάδο σκουπιδιών
Βήμα 1ο
Πρώτα απ’ όλα, αφαιρέστε τα σκουπίδια και τα υπολείμματα σκουπιδιών που βρίσκονται στον κάδο σας.
Βήμα 2ο
Χρειάζεστε νερό, ξίδι, μαγειρική σόδα και ένα μπουκάλι με αντλία σπρέι. Βάλτε αρκετό λευκό ξίδι στο μπουκάλι-σπρέι, αραιώστε το με νερό και ψεκάστε γενναιόδωρα τον κάδο. Πασπαλίστε με αρκετή μαγειρική σόδα.
Βήμα 3ο
Γεμίστε μέχρι τη μέση τον κάδο με χλιαρό νερό, κρατήστε τον και με τα δύο χέρια και με κυκλικές κινήσεις αναδεύστε το νερό στον κάδο, για να φτάσει το απολυμαντικό μείγμα παντού.
Βήμα 4ο
Με μια βούρτσα καθαρισμού με μακριά χειρολαβή, τρίψτε καλά το εσωτερικό του κάδου, ώστε να εξαφανίσετε υπολείμματα βρωμιάς και οσμές.
Αναδεύστε ακόμη μία φορά και χύστε το βρώμικο νερό στη λεκάνη της τουαλέτας. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό, γεμίζοντας και αδειάζοντας όσες φορές χρειαστεί και, τέλος, στεγνώστε τον με ένα πανάκι ή μια πετσέτα.
Πώς να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές
Η διαδικασία του προσεκτικού πλυσίματος δεν είναι πάντοτε επιλογή –ο χρόνος μπορεί να είναι περιορισμένος και οι δουλειές πολλές. Έτσι, αν θέλετε να ξεφορτωθείτε τις άσχημες μυρωδιές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο απ’ τα παρακάτω φυσικά υλικά που θα κάνουν τον κάδο σας να μοσχοβολά.
-Με μαγειρική σόδα
Αφού αφαιρέσετε τη σακούλα σκουπιδιών από τον κάδο, πασπαλίστε το εσωτερικό του με μαγειρική σόδα (το απόλυτο φυσικό απολυμαντικό!). Αφήστε τη σόδα να δράσει για ένα βράδυ και ξεπλύνετε τον κάδο το επόμενο πρωί.
Προσοχή: Η μαγειρική σόδα προτείνεται μόνο για πλαστικούς κάδους, αφού ενδέχεται να αλλοιώσει το μέταλλο.
-Με φλούδες εσπεριδοειδών
Οι φλούδες απ’ τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια ή τα λάιμ είναι φυσικά αποσμητικά χώρου. Ρίχνοντας μερικές σε άδειο κάδο σκουπιδιών και αφήνοντας τις για μερικές ώρες, θα λύσετε το πρόβλημα της δυσοσμίας.
Προσοχή: Μην αφήσετε τις φλούδες μέσα στον κάδο για πολύ, γιατί κινδυνεύετε να τις δείτε να αλλοιώνονται, να μουχλιάζουν και να κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε ξηρές φλούδες.
-Με φακελάκια τσαγιού
Αφήστε μερικά χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού σε άδειο κάδο για ένα βράδυ και οι άσχημες οσμές θα αντικατασταθούν από φυσική μυρωδιά φρεσκάδας.
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Καθάρισε τον απορροφητήρα
1. Προετοιμασία για τον καθαρισμό του απορροφητήρα
Πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα του απορροφητήρα, είναι βασικό να τον αποσυνδέσεις από το ρεύμα ή να κλείσεις τον γενικό διακόπτη. Αφού το κάνεις αυτό, έρχεται η σειρά της αποσυναρμολόγησης. Δεν μπορείς να καθαρίσεις τα φίλτρα αν δεν τα αφαιρέσεις, αλλά ούτε και το εσωτερικό του απορροφητήρα.
Βγάλε, λοιπόν, το μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα για να ελευθερώσεις τα φίλτρα. Αφαίρεσε τα και ακούμπησε τα στον νεροχύτη προσωρινά για να μην λερώσεις τις επιφάνειες της κουζίνας.
2. Καθαρισμός εσωτερικού μέρους του απορροφητήρα
Σειρά τώρα έχει το εσωτερικό μέρος του απορροφητήρα, αφού λείπουν τα φίλτρα. Για να αφαιρέσεις τα λίπη και τις βρωμιές, χρησιμοποίησε ένα πανί με απορρυπαντικό ή υγρό πιάτων και τρίψε μαλακά για να τα εξαφανίσεις.
Αφού απομακρύνεις τα υπολείμματα, θα χρειαστεί να απολυμάνεις την επιφάνεια. Λίγο οινόπνευμα και χαρτί κουζίνας αρκούν. Το βήμα αυτό είναι αρκετά σημαντικό για λόγους υγιεινής.
Μην ξεχνάς ότι δεν είναι απίθανο το φαγητό σου να δεχτεί σταγόνες από τους υδρατμούς και σίγουρα δεν θες να περιέχουν μικρόβια και βρομιές. Μετά από αυτό, το εσωτερικό του απορροφητήρα θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα καθαρά σου φίλτρα!
4. Kαθαρισμός των φίλτρων του απορροφητήρα
Τα φίλτρα αποτελούν το πιο βασικό κομμάτι του μηχανισμού του απορροφητήρα και ευθύνονται κατά ένα μέρος για την σωστή λειτουργία του. Ανάλογα με το είδος τους, διαφέρει η συχνότητα και ο τρόπος καθαρισμού τους ή ακόμη και η αντικατάστασή τους.
Όπως και να έχει, η σωστή και συχνή συντήρησή τους θα εγγυηθεί την μακροζωία του απορροφητήρα σου αλλά και την αποτελεσματικότητα στην απόδοσή του. Ο μόνος και πιο εύκολος τρόπος να τα καθαρίσεις είναι να τα αφαιρέσεις και έπειτα να ακολουθήσεις τις ανάλογες οδηγίες σύμφωνα με το είδος τους.
Μεταλλικά φίλτρα απορροφητήρα:
Τα μεταλλικά φίλτρα έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής αφού δεν χρειάζονται αλλαγή. Η χρήση τους δεν είναι προσωρινή και αναλώσιμη. Ωστόσο, για να παραμείνουν λειτουργικά και χρήσιμα, συνίσταται να καθαρίζονται ανά τρεις μήνες. Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμεύσει και σε αυτή την περίπτωση για το καθάρισμα απορροφητήρα.
Τι θα χρειαστείς για τον καθαρισμό των μεταλλικών φίλτρων του απορροφητήρα;
-Καυτό ή ακόμη καλύτερα βραστό νερό -Μαγειρική σόδα -Υγρό απορρυπαντικό πιάτων -Βουρτσάκι πιάτων -Πετσέτα, πανάκι ή χαρτί κουζίνας
Υπάρχουν δύο παραλλαγές στην διαδικασία αυτή. Την βασική δουλειά θα την πετύχει το καυτό νερό με την μαγειρική σόδα. Αυτοί θα απομακρύνουν τις βρωμιές από το μεταλλικό φίλτρο. Ο τρόπος που θα το κάνεις εξαρτάται από εσένα.
Τρόποι καθαρισμού των μεταλλικών φίλτρων:
Αρχικά, σε μία κατσαρόλα που έχει αρχίσει να βράζει το νερό, ξεκίνα να ρίχνεις σιγά σιγά κουταλιές με μαγειρική σόδα. Πρόσεχε μην ξεχειλίσει από τους αφρούς και σου δημιουργήσει λεκέδες στο μάτι της κουζίνας.
Έπειτα, λοιπόν, βυθίζεις το φίλτρο πρώτα από την μία πλευρά και έπειτα από την άλλη μέσα στην κατσαρόλα και αφήνεις την κάθε πλευρά για λίγα λεπτά όσο βράζει το νερό. Γρήγορα θα παρατηρήσεις ότι στην επιφάνεια του νερού θα ανεβαίνουν τα διαλυμένα λίπη.
Αφού τελειώσεις και με τις δύο πλευρές, άφησέ τα να στεγνώσουν και τοποθέτησε τα στη θέση τους. Αν τα φίλτρα σου έχουν επίμονους λεκέδες και τα λίπη έχουν ξεραθεί, μπορείς να επαναλάβεις την διαδικασία.
Μία πιο άμεση διαδικασία με την χρήση των ίδιων υλικών είναι αντί για κατσαρόλα να βυθίσεις τα φίλτρα σου μέσα σε μεγάλη επιφάνεια. Ιδανικό είναι ένα μεγάλο φαρδύ και ρηχό ταψί ή ακόμη και στον νεροχύτη σου αφού κλείσεις την τάπα και τον γεμίσεις με νερό και σόδα.
Δείτε ακόμα Πως να καθαρίσετε την σκουριά με ξύδι
Εκεί θα είναι πιο εύκολο να τρίψεις την ίδια ώρα τα μεταλλικά σου φίλτρα. Αφού έχεις αφήσει το βραστό νερό με την σόδα να δράσουν, πάρε μία βούρτσα και λίγο υγρό απορρυπαντικό και τρίψε τα λίπη.
Αφού σιγουρευτείς ότι απομάκρυνες το μεγαλύτερο μέρος, βύθισε τα λίγη ώρα ακόμη και έπειτα ξέπλυνε με καυτό νερό. Αφού τα σκουπίσεις με ένα πανάκι είναι έτοιμα να επιστρέψουν στην θέση τους στον απορροφητήρα!
Φίλτρα άνθρακα:
Αρκετοί απορροφητήρες χρησιμοποιούν φίλτρα άνθρακα τα οποία είναι αρμόδια να διασπούν τις οσμές. Το καθάρισμα του απορροφητήρα δεν συνίσταται σε αυτή την περίπτωση. Τα φίλτρα αυτά δεν καθαρίζονται, δηλαδή δεν πλένονται παρά μόνο αντικαθίστανται.
Η πιο ενδεδειγμένη συχνότητα είναι συνήθως η αλλαγή ανά τέσσερις μήνες. Θα πρέπει να συμβουλευτείς και να τα αγοράσεις από τον κατασκευαστή τους ή να βρεις τα συμβατά στην αγορά.
Φίλτρα υαλοβάμβακα:
Ούτε και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να καθαρίσεις ή να πλύνεις τα λερωμένα φίλτρα. Προτείνεται να αλλάζονται ανά δύο μήνες ή όποτε παρατηρείται ότι αλλάζουν χρώμα. Σίγουρα θα βρεις οικονομικές λύσεις στην αγορά!
Tip: Ποτέ μην παραλείπεις να διαβάσεις και να συμβουλευτείς τις οδηγίες χρήσης μίας ηλεκτρικής συσκευής. Έτσι και στο καθάρισμα απορροφητήρα, μην αγνοήσεις τις μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που θα σου υποδείξουν οι οδηγίες χρήσης.
Αν τηρήσεις τις σωστές διαδικασίες και δεν παραμελείς τον τακτικό καθαρισμό και συντήρηση, ο απορροφητήρας σου θα παραμείνει ζωντανός για χρόνια!
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Πως θα καθαρίσεις τις εστίες της κουζίνας
Δείτε εδώ πως να τις καθαρίσετε από λίπη και γρατζουνιές
Φούρνος κουζίνας καθάρισμα
εδώ θα δείτε πως θα καθαρίσετε το φούρνο χωρίς τρίψιμο
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Καθάρισε τα ντουλάπια της κουζίνας
Αν θέλεις να κάνεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου να λάμψουν από καθαριότητα και να απαλλαγούν και από τους πιο δύσκολους λεκέδες δεν έχεις παρά να ανακατέψεις ένα μέρος σπορέλαιου με δύο μέρη μαγειρικής σόδας.
Ανακάτεψε μέχρι να έχεις μία πάστα και στην συνέχεια εφάρμοσε την πάστα στους λεκέδες. Άσε λίγη ώρα να δράσει και τρίψε τους λεκέδες με οδοντόβουρτσα ή ένα πανί.
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Καθάρισε το inox ψυγείο
Για να διώξετε δαχτυλιές και άλλους λεκέδες από τα inox ψυγεία φτιάξτε ένα διάλυμα από 1/3 νερό, 2/3 λευκό ξύδι και μερικές σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων.
Βάλτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι με σπρέι, ανακινήστε καλά και ψεκάστε το ψυγείο. Είναι βασικό, για να το σκουπίσετε, να χρησιμοποιήσετε ένα στεγνό πανί με μικροΐνες. Το τέλειο clean tip για το ψυγείο.
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Καθάρισε τον inox νεροχύτη
Για να καθαρίσετε τον inox νεροχύτη ψεκάστε τον ολόκληρο με ξύδι (που έχετε βάλει σε μπουκάλι με σπρέι). Από πάνω ρίξτε μαγειρική σόδα. Αφήστε το έτσι για 10 λεπτά. Παράλληλα βράστε νερό, με το οποίο θα ξεπλύνετε στη συνέχεια τον νεροχύτη.
Ρίξτε λίγο ακόμα ξύδι και τρίψτε τον νεροχύτη με ένα σφουγγάρι. Στη συνέχεια αν θέλετε μπορείτε να ψεκάσετε και με ένα καθαριστικό για νεροχύτες και να τον σκουπίσετε. Στο τέλος, αν θέλετε να του δώσετε την παλιά του λάμψη, μπορείτε να περάσετε τον νεροχύτη με ένα πανάκι «νοτισμένο» με λίγο ελαιόλαδο.
Πως θα καθαρίσεις τη κουζίνα σου μετά τα Χριστούγεννα: Καθάρισε το εσωτερικό μέρος του φούρνου μικροκυμάτων
Βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ ένα μέρος νερό και ένα μέρος ξύδι, τοποθετήστε το στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων και βάλτε τον σε λειτουργία για 5 λεπτά. Ο ατμός θα διαλύσει κάθε λεκέ που έχει κολλήσει στα τοιχώματα! Σκουπίστε, τελειώνοντας, με ένα στεγνό πανί.
Τα στόρια
Αναμείξτε σε ένα μπολ ίσα μέρα από ξύδι και νερό. Βουτήξτε στο διάλυμα μια παλιά κάλτσα και σκουπίστε με αυτήν τα στόρια. Χρήσιμο είναι να έχετε και μία δεύτερη, στεγνή κάλτσα για να σκουπίζετε τα στόρια, αφού τα «περάσετε» με τη βρεγμένη.
Τα μπρούτζινα μέρη της κουζίνας
Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση. Βουτήξτε το μισό λεμόνι, από την υγρή πλευρά, σε αλάτι. «Περάστε» με το λεμόνι και το αλάτι τα μπρούτζινα της κουζίνας και σκουπίστε τα με ένα στεγνό πανί.
Την θήκη ψησίματος για τα μάφιν
Χρησιμοποιήστε το βουρτσάκι καθαρισμού για τα μπιμπερό! Και απορρυπαντικό, φυσικά…
Τα γυάλινα μπουκάλια του νερού
Μετά από λίγο καιρό χρήσης, τα γυάλινα μπουκάλια του νερού μυρίζουν… απαίσια! Ο καλύτερος τρόπος για να τα καθαρίσετε είναι ο εξής: Βάλτε μέσα στο μπουκάλι νερό και μικρή ποσότητα λευκαντικού. Αφήστε το για λίγη ώρα και στη συνέχεια καθαρίστε το καλά με ένα βουρτσάκι για μπουκάλια (όπως αυτό).
Με μία οδοντόβουρτσα μπορείτε να τρίψετε καλά το καπάκι του μπουκαλιού. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά και βάλτε μέσα στο μπουκάλι μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα.
Γεμίστε το με ζεστό νερό και αφήστε το έτσι για ένα βράδυ. Το επόμενο πρωί ξεπλύνετε καλά και πλύνετε το μπουκάλι κανονικά με απορρυπαντικό. Αφήστε το να στεγνώσει πολύ καλά και είναι έτοιμο!
Τo τηγάνι με καμένα λίπη
Καλύψτε τον πάτο του τηγανιού με νερό. Προσθέστε μία κούπα λευκό ξύδι. Βάλτε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και ανάψτε το για να βράσει το νερό. Μόλις βράσει απομακρύνετε και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αφήστε το μερικά λεπτά. Αδειάστε το διάλυμα και πλύνετε κανονικά με σφουγγάρι και απορρυπαντικό.
Τον τρίφτη του τυριού
Αν στον τρίφτη υπάρχουν κιτρινισμένα υπολείμματα από τυρί, τρίψτε με αυτόν μία ωμή πατάτα. Η σκληρότητα της πατάτας μαζί με το οξαλικό οξύ της θα απομακρύνουν τα κολλημένα υπολείμματα τυριού.
Την ψησταριά (που δουλεύει με κάρβουνο)
Πάρτε ένα λευκό κρεμμύδι, ξεφλουδίστε το, κόψτε το στη μέση και καρφώστε ένα πιρούνι στην κορυφή του ενός μισού. Με το πιρούνι ως λαβή τρίψτε καλά το κρεμμύδι πάνω στις σχάρες του γκριλ, όσο είναι ακόμα ζεστές! Το κρεμμύδι θα απομακρύνει τα υπολείμματα από κάρβουνο –και θα δώσει και νοστιμιά στα επόμενα ψητά σας.
Τα θολωμένα ποτήρια
Όταν τα γυάλινα ποτήρια πλυθούν πολλές φορές στο πλυντήριο πιάτων αποκτούν σιγά-σιγά μία αντιαισθητική θολούρα. Για να την εξαφανίσετε πάρτε λίγο ρολό χαρτί κουζίνας και βουτήξτε το στο ξύδι. Στύψτε το, για να μην «τρέχει» το ξύδι, και τρίψτε με αυτό καλά τα ποτήρια. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό και αφήστε τα ποτήρια να στεγνώσουν!
Τους ξύλινους δίσκους κοπής
Είναι πολύ σημαντικό, για λόγους υγιεινής, οι ξύλινοι δίσκοι κοπής να είναι καθαροί από υπολείμματα τροφών που μένουν μέσα στις χαρακιές. Για να τους απολυμάνετε κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε καλά το εσωτερικό του στον δίσκο.
Στη συνέχεια καλύψτε τον δίσκο με χοντρό αλάτι και αφήστε το έτσι για 10-15 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ξανά το λεμόνι για να τρίψετε τώρα το αλάτι πάνω στον δίσκο. Στο τέλος ξεπλύνετε καλά με νερό και αφήστε τον δίσκο να στεγνώσει!
Τα πυρέξ
Αν στα πυρέξ σας υπάρχουν καμένα και κολλημένα υπολείμματα τροφών, κάντε μια μπάλα από αλουμινόχαρτο, ρίξτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων και τρίψτε καλά τα βρώμικα σημεία.
Διαβάστε όλα τα clean tips στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια