Πως να καθαρίσετε τις σίτες στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες. Τις απλές και τις σίτες τις πλισέ και τις σίτες με πιέτες. Και ένα σπιτικό καθαριστικό που κάνει θαύματα
Οι σίτες στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες θέλουν κι εκείνες καθάρισμα. Στο σημερινό άρθρο θα σας δείξουμε τα καλύτερα κόλπα καθαρισμού που θα σας λύσουν τα χέρια!
Τον τελευταίο καιρό προσπαθούμε να μοιραστούμε μαζί σας όσο το δυνατόν περισσότερα έξυπνα κόλπα καθαριότητας. Στο σημερινό μας άρθρο θα επικεντρωθούμε στην καθαριότητα της σίτας στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες.
Είναι πολύ σημαντικό οι σίτες στις μπαλκονόπορτες και στα παράθυρα να είναι καθαρές. Αυτό διότι, οι βρώμικες σίτες επηρεάζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού και φυσικά επηρεάζουν και την εμφάνιση του σπιτιού. Διαβάστε παρακάτω όλα τα έξυπνα κόλπα:
Οι λόγοι που πρέπει να καθαρίζουμε τις σίτες στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες
Όταν καθαρίζουμε τις σίτες τακτικές στα παρ΄θυρα, διατηρούμε μία καλή ποιότητα αέρα μέσα στο σπίτι μας. Όταν ανοίγουμε τα παράθυρά μας, μπορεί να υπάρχουν αρκετά σωματίδια που ρέουν στο σπίτι σας εκτός από καθαρό αέρα.
Τον Χειμώνα ειδικά, η υγρασία και τα βακτήρια συγκεντρώνονται στις σίτες των παραθύρων και δημιουργούν ανθυγιεινά σωματίδια ακόμη και μούχλα. Η μαύρη μούχλα μπορεί να βρεθεί ακόμη και στα περβάζια των παραθύρων και στις σίτες αν δεν τα καθαρίζουμε συχνά.
Η μαύρη μούχλα περνά συνήθως απαρατήρητη αλλά μπορεί να προκαλέσει ή να ερεθίσει λοιμώξεις, αλλεργίες, το άσθσμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες, μόλις μπει στο σπίτι μας.
Δείτε ακόμα Ξεραμένα λίπη στον φούρνο: Το εύκολο καθαριστικό που θα σε σώσει
Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να αρρωστήσουν λόγω σωματιδίων μούχλας στον αέρα. Τέλος η μούχλα δημιουργεί μυρωδιές και αφήνει λεκέδες σε τοίχους και έπιπλα.
Με λίγα λόγια το να καθαρίζουμε τις σίτες και τα παράθυρα σημαίνει ότι εξοντώνουμε τυχόν ανεπιθύμητα βακτήρια και εξαλείφουμε τα σωματίδια σκόνης που διαφορετικά θα έμπαιναν στο σπίτι μας και θα μόλυναν τον άερα μας.
Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε τις σίτες μας;
Εκτός από τα έξυπνα κόλπα καθαριότητας που θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε και σχετικά με την συχνότητα, που πρέπει να καθαρίζουμε τις σίτες μας. Άλλωστε, όσο καλά κι αν καθαρίζουμε τις σίτες μας, αν δεν ξέρουμε την συχνότητα που πρέπει να το κάνουμε ο κόπος μας, πάει χαμένος.
Η συχνότητα λοιπόν που καθαρίζουμε τις σίτες εξαρτάται από την τοποθεσία που είναι χτισμένο το σπίτι και το κλίμα της περιοχής. Αν ζείτε σε περιβάλλον με αέρα, όπου τα σκουπίδια και η σκόνη είναι πιο επιρρεπή στο να φυσούν στα παράθυρά σας, θα πρέπει να καθαρίζετε τις σίτες σας πιο τακτικά. Περίπου δηλαδή κάθε 2-3 μήνες.
Αν πάλι ζείτε σε μία πιο ξηρή τοποθεσία, με λιγότερο αέρα τότε ο καθαρισμό της σίτας πρέπει να γίνεται μία φορά τον μήνα. Θα πρέπει να καθαρίζετε σε βάθος τις σίτες σας όταν ανοίγετε για πρώτη φορά τα παράθυρά σας μετά την χειμερινή περίοδο για να απαλλαγείτε από μούχλα και βρωμιά.
Δείτε ακόμα Καμένα λίπη στο τηγάνι; Ο εύκολος τρόπος για να τα εξαφανίσετε στο πι και φι
Την Άνοιξη θα πρέπει να καθαρίζετε τις σίτες σας πιο συχνά αφού οι αλλεργίες επιδεινώνονται, η γύρη είναι έντονη και τα βακτήρια περισσότερα. Τέλος ένας γενικός κανόνας είναι ότι αν δεν ξέρετε κάθε πότε να καθαρίζετε τις σίτες σας μπορείτε να το κάνετε κάθε φορά που καθαρίζετε τα παράθυρά σας.
Τα βασικά βήματα για να καθαρίσετε τις σίτες σας
Βήμα πρώτο: Αφαιρούμε την σίτα του παραθύρου από το πλαίσιο
Αν καθαρίζουμε τις σίτες των παραθύρων για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό θα πρέπει να τις αφαιρέσουμε από το πλαίσιο για να τις καθαρίσουμε και να τις απολυμάνουμε σωστά. Αυτό σας επιτρέπει να καθαρίσετε την σίτα, το πλαίσιο και το περβάζι του παραθύρου από όλη την βρωμιά αλλά και την μούχλα που μπορεί να αναπτύσσεται.
Βήμα δεύτερο: Το σπιτικό διάλυμα καθαρισμού
Φυσικά υπάρχουν πολλά προϊόντα καθαρισμού για σίτες στην αγορά. Αν θέλετε να καθαρίσετε μόνοι τις σίτες τότε μπορείτε να ανακατέψετε 1/4 του φλιτζανιού σαπούνι πιάτων για όλες τις χρήσεις με 2 λίτρα νερό και είναι ένα τέλειο καθαριστικό.
Βήμα τρίτο: Τρίβουμε την σίτα με μία βούρτσα και το σπιτικό καθαριστικό
Στις σίτες συνιστάται μία βούρτσα με μαλακές τρίχες. Αυτή η βούρτα τρίβει όλη την βρωμιά και δεν φθείρει το υλικό της σίτας. Βουτάτε λοιπόν την βούρτσα μέσα στο μείγμα και τρίβετε τις σίτες σας προσεκτικά.
Βήμα τέταρτο: Ξεπλένουμε την σίτα με ζεστό νερό
Τοποθετούμε την σίτα σε μία επίπεδη επιφάνεια και ξεπλένουμε με ζεστό νερό τον αφρό και την βρωμιά. Θέλουμε η πίεση του νερού να μην είναι πολύ υψηλή για να μην καταστρέψετε την σίτα.
Βήμα πέμπτο: Αφήνουμε την σίτα να στεγνώσει και την τοποθετούμε και πάλι στο παράθυρο
Αφού λοιπόν καθαρίσουμε την σίτα την αφήνουμε να στεγνώσει πλήρως. Την τοποθετούμε και πάλι στο πλαίσιο του παραθύρου και είμαστε έτοιμοι!
Μπορούμε να καθαρίσουμε τις σίτες χωρίς να τις αφαιρέσουμε
Αν θέλετε να γλιτώσετε όλη την παραπάνω διαδικασία υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μαλακή ηλεκτρική σκούπα, ρολό με χνούδια, μαγική γόμα ή οδοντόβουρτσα.
Επίσης μπορείτε να πλύνετε τις σίτες σας με πίεση, να τις ψεκάσετε με λευκό ξύδι ή να τις ψεκάσετε με ένα διάλυμα καθαρισμού. Απλώς θα πρέπει να φροντίσετε να στοχεύσετε έξω ή κρατήστε το παράθυρό σας κλειστό για να προστατεύσετε το εσωτερικό του σπιτιού σας.
Χρησιμοποιήστε κύλινδρο για τα χνούδια
Αν οι σίτες είναι πολύ βρώμικες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν κύλινδρο για τα χνούδια Μπορείτε να μαζέψετε την βρωμιά σε σκόνη, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσετε την σίτα. Δοκιμάστε λοιπόν έναν μικρότερο κύλινδρο με χνούδι για πιο εύκολη πρόσβαση στα δύσκολα σημεία.
Χρησιμοποιήστε μαγική γόμα
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την μαγική γόμα. Βρέχετε την μαγική γόβα με αφρό και αρχίστε να τρίβετε την σίτα αρκετά ελαφρώς έτσι ώστε να μην τεντώσετε ή να μην την καταστρέψετε. Συνιστούμε την γόμα εξαιρετικής αντοχής, καθώς θα αντέξει το παρατεταμένο τρίψιμο σε πιο τραχιά επιφάνεια.
Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα η ηλεκτρικο σκουπάκι
Από την άλλη ο πιο εύκολος τρόπος είναι η ηλεκτρική σκούπρα. Χρησιμοποιούμε το εξάρτημα με τις μαλακές τρίχες για να μην καταστρέψουμε την σίτα και είναι έτοιμη.
Χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσα
Τέλος για έντονη βρωμιά μπορούμε να πλύνουμε τις σίτες με σαπούνι και με μία οδοντόβουρτσα τρίβουμε τα σημεία που δεν καθαρίζουν εύκολα. Προσπαθούμε να μην πιέζουμε πολύ την σίτα γιατί θα δημιουργήσουμε πρόβλημα.
Πως να καθαρίσουμε τις Πλισέ σίτες η τίς σίτες με πιέτες
Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποίησε ένα μαλακό πανί ή ένα ξεσκονόπανο για να απομακρύνεις τη σκόνη από τη σίτα σου. Για τα σημεία όπου δε μπορείς να φτάσεις, τύλιξε σε ένα σκουπόξυλο το μαλακό πανάκι σου ή χρησιμοποίησε τα ειδικά κοντάρια καθαρισμού με πανί. Είναι πολύ πιθανό στη συνέχεια να χρειαστείς την ηλεκτρική σου σκούπα! Φρόντισε να τοποθετήσεις το μαλακό εξάρτημα βούρτσας που διαθέτει και σκούπισε με απαλές κινήσεις τη σίτα σου.
Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να μη σκιστεί η σίτα, αλλά ταυτόχρονα να απορροφηθεί εις βάθος η σκόνη.
Όσο πιο πολύ επιμείνεις στη λεπτομέρεια, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι και ο καθαρισμός σίτας! Για βαθύτερο καθαρισμό, δημιούργησε το δικό σου υγρό με βάση το νερό και το σαπούνι για τα πιάτα που έχεις στην κουζίνα σου. Θα χρειαστείς έναν κουβά, τέσσερα λίτρα νερό, μία κουταλιά της σούπας από το υγρό πιάτων και, έτοιμο! Ψέκασε το μείγμα σου σε ολόκληρη την επιφάνεια της σίτας σου.
Φρόντισε πρώτα να στρώσεις κάτι γύρω από το σημείο στο οποίο είναι τοποθετημένη, για να μη λερώσεις ή βρέξεις ό,τι βρίσκεται τριγύρω. Ένα παλιό σεντόνι ή περασμένων ημερών εφημερίδες που δε χρειάζεσαι, είναι μια καλή ιδέα. Συνέχισε τώρα, σκουπίζοντας προσεκτικά τη σίτα σου με ένα στεγνό πανί. Αφαίρεσε κατ΄αυτόν τον τρόπο το μείγμα μαζί με κάθε ανεπιθύμητη βρωμιά που τη στοιχειώνει. Μπορείς για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα να ξεκινήσεις από την εξωτερική και να καταλήξεις στην εσωτερική και πιο καθαρή πλευρά της.
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Ο Στάθης εθίζεται άσχημα και τα χάνει όλα μαζί και την Ιουλία
- Καιρός : Πότε έρχεται Αρμαγεδδών ψύχους στην Ελλάδα
- Grand Hotel : Η Κυβέλη παραδέχεται ότι σκότωσε το Γαζή σε Πέτρο και Αλίκη