Πλήρης οδηγός βήμα βήμα για την γενική καθαριότητα του σπιτιού πριν στρώσεις τα χαλιά. Η γενική καθαριότητα σπιτιού είναι κάτι κουραστικό και χρονοβόρο και φυσικά δεν τελειώνει σε μία μόνο μέρα. Εμείς σας προτείνουμε έναν πλήρη οδηγό για την γενική καθαριότητα του σπιτιού από άκρη σε άκρη πριν στρώσεις τα χαλιά.
Τα χαλιά παραδοσιακά στρώνονται στα τέλη Οκτωβρίου. Όπως λένε και οι γιαγιάδες «Στρώνουμε του Αγίου Δημητρίου και ξεστρώνουμε του Αγίου Κωνσταντίνου». Ωστόσο στα σύγχρονα σπίτια αυτή η παράδοση τείνει να ξεπεραστεί καθώς το στρώσιμο των χαλιών εξαρτάται κυρίως από τον καιρό. Με τον χειμώνα να αργεί να καταφτάσει, μας δίνεται ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να τελειώσουμε τις απαραίτητες δουλειές με την ησυχία μας και σιγά σιγά μέσα στον Νοέμβριο να στρώσουμε το σπίτι μας.
Δείτε ακόμα: Άλατα λάδια και δύσκολοι λεκέδες από σάλτσες στον μαρμάρινο πάγκο της κουζίνας: Πως θα τον καθαρίσεις χωρίς να τον καταστρέψεις
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΠΙΤΙΟΥ
Τα τελευταία χρόνια επιλέγω μόνο φυσικά οικολογικά καθαριστικά προϊόντα για πεντακάθαρο σπίτι, όπως ξίδι, λεμόνι και μαγειρική σόδα.
Εάν υπάρχουν λεκέδες που επιμένουν, προτιμώ καθαριστικά του εμπορίου, που η σύνθεσή τους όμως είναι όσο το δυνατόν πιο φυσική, χωρίς χλώριο κι άλλες βλαβερές χημικές ουσίες. Έτσι προστατεύω την υγεία της οικογένειάς μου αλλά και το περιβάλλον.
Απορροφητική σφουγγαρίστρα με μικροΐνες.
Ξίδι, λεμόνι, πράσινο σαπούνι, διττανθρακική αμμωνία.
Πανάκια με μικροΐνες για τζάμια, καθρέφτες, έπιπλα και inox επιφάνειες.
Ατμοκαθαριστή (δεν είναι απαραίτητο, αλλά εγώ έχω έναν).
Οικολογικά καθαριστικά προϊόντα, όπως αυτά που χρησιμοποιώ εγώ στο νοικοκυριό μου.
Ηλεκτρική σκούπα.
Ξεκινάμε από έξω
Ξεκινάς πάντα την καθαριότητα του σπιτιού από έξω προς τα μέσα, δηλαδή από τα μπαλκόνια και μετά συνεχίζεις στους υπόλοιπους χώρους. Έτσι, κάθε φορά που βγαίνεις έξω, δεν μεταφέρεις επιπλέον σκόνη στο εσωτερικό του σπιτιού.
Καθαρίζεις πρώτα τα έπιπλα που έχεις στο μπαλκόνι, τα διακοσμητικά και τους αποθηκευτικούς χώρους κι έπειτα ασχολείσαι με τις γλάστρες και τα φυτά.
Στο τέλος, πλένεις τα παντζούρια, τις σήτες, τα τζάμια κι όλο το μπαλκόνι.
Είναι γνωστό πως αν η αυλή και τα μπαλκόνια είναι βρώμικα, αργά ή γρήγορα με τον αέρα και τις πατημασιές μέρος της βρωμιάς θα μεταφερθεί στο σπίτι. Για αυτό και ξεκινάμε τις εργασίες από έξω. Καθαρίζουμε, καλύπτουμε και μαζεύουμε τα έπιπλα κήπου και προχωράμε σε ένα καλό καθάρισμα της βεράντας.
Ένα πλυστικό μηχάνημα θα βοηθούσε πολύ εδώ γιατί με μια κίνηση θα αφαιρούσε ακόμα και την κολλημένη βρωμιά από λάσπες καθώς και τα σημάδια από τις γλάστρες. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τα κάγκελα και τους φράχτες. Τέλος, πλένουμε τα παντζούρια, τα περβάζια και τα τζάμια από την εξωτερική πλευρά.
Ταβάνια, τοίχοι, πόρτες και φωτιστικά
Πολλές φορές αφήνουμε αυτές τις απαιτητικές ομολογουμένως εργασίες για αργότερα, κοντά στα Χριστούγεννα. Είναι όμως προτιμότερο να τις κάνουμε τώρα για να έχουμε μετά να ασχοληθούμε με άλλα πιο ευχάριστα και εορταστικά πράγματα. Ξεκινάμε λοιπόν με το ταβάνι. Αφού τοποθετήσουμε στη σκούπα το ειδικό ακροφύσιο την περνάμε γύρω γύρω στα σημεία που ενώνεται το ταβάνι με τον τοίχο, προκειμένου να απορροφηθούν σκόνες, ιστοί κ.λπ..
Δείτε ακόμα: Άλατα λάδια μούχλα και ξεροί λεκέδες από σάλτσες σε αρμούς και πλακάκια κουζίνας: Καθαρίστε τα εύκολα
Στη συνέχεια, βρέχουμε με νερό ένα απορροφητικό πανί από μικροΐνες και καθαρίζουμε στους τοίχους τα βρώμικα σημεία. Αν η βρωμιά επιμένει μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό και λίγο υγρό απορρυπαντικό για κάθε χρήση, ρισκάροντας ωστόσο να αφήσουμε σημάδι στον τοίχο και να πρέπει μετά να τον πλύνουμε ολόκληρο.
Ίσως αυτό αποφευχθεί αν το μίγμα νερού /απορρυπαντικού είναι αραιό και το ξεπλύνουμε πολύ καλά. Με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με το zoumeoraia.okmarkets.gr καθαρίζουμε τις πόρτες και τα κουφώματα. Τέλος, κατεβάζουμε με προσοχή τα φωτιστικά, πάντα με κατεβασμένο τον γενικό του ρεύματος, τα καθαρίζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τα κρεμάμε ξανά με την ίδια προσοχή.
Ράφια, ντουλάπια, σκληρές επιφάνειες
Ξεκινάμε κάνοντας κάθε δωμάτιο χωριστά. Αρχίζουμε με τα πιο ψηλά ράφια, όπως βιβλιοθήκες και το πάνω μέρος των ντουλαπιών και καταλήγουμε στα τραπέζια στα χαμηλά ράφια κ.λπ.. Πρώτα ξεσκονίζουμε, έπειτα περνάμε με ένα νοτισμένο πανί από μικροΐνες και μετά στεγνώνουμε με ένα στεγνό μαλακό πανί. Εννοείται πως με τον ίδιο τρόπο καθαρίζουμε και ό,τι έχουν πάνω τα ράφια, όπως κορνίζες και διακοσμητικά. Τέλος, καθαρίζουμε εξωτερικά τα ντουλάπια με μαλακό νοτισμένο πανί ή σύμφωνα με τις οδηγίες του επιπλοποιού.
Καναπέδες, πολυθρόνες και στρώματα
Αφού τελειώσουμε με τις σκληρές επιφάνειες, σειρά έχουν τα υφασμάτινα μέρη των επίπλων μας. Αφαιρούμε τα μαξιλάρια από τους καναπέδες και τις πολυθρόνες και με το ειδικό ακροφύσιο της ηλεκτρικής μας σκούπας περνάμε όλες τις επιφάνειες, μπρος πίσω και από κάτω. Στη συνέχεια ξεστρώνουμε το κρεβάτι και περνάμε το στρώμα με την ηλεκτρική σκούπα και από τις δύο πλευρές.
Δείτε ακόμα: Κιτρινίλες σκόνη και νικοτίνη σε στόρια, περσίδες, ρομάν, και κουρτίνες: Δείτε πως να τα καθαρίσετε χωρίς να τα καταστρέψετε
Κουρτίνες, τζάμια και πατώματα
Σειρά έχουν οι κουρτίνες που για το εύκολο πλύσιμό τους έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο. Μέχρι να πλυθούν και να στεγνώσουν οι κουρτίνες μπορούμε να ασχοληθούμε με την καθαριότητα των τζαμιών από την εσωτερική τους πλευρά. Με ένα νοτισμένο πανί από μικροΐνες περνάμε το τζάμι μέχρι να φύγει η βρωμιά και αφού καθαρίσει καλά το περνάμε και με υγρό για τζάμια. Πριν κρεμάσουμε τις κουρτίνες μας, σκουπίζουμε και σφουγγαρίζουμε πολύ καλά το πάτωμα. Μετά και το κρέμασμα των κουρτινών όλα είναι έτοιμα για να στρώσουμε τα χαλιά μας.
Κουζίνα
Η κουζίνα είναι ο χώρος του σπιτιού που χρησιμοποιείται από όλους καθημερινά και λερώνεται πολύ, ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδάκια.
Μία εβδομάδα πριν τη γενική καθαριότητα, ξεκαθαρίζεις τα ντουλάπια και το ψυγείο από ληγμένα, χαλασμένα τρόφιμα ή άχρηστα αντικείμενα.
Ξεκινάς την εξωτερική καθαριότητα των ντουλαπιών, από πάνω προς τα κάτω.
Χρησιμοποιείς την ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσεις τις επιφάνειες πάνω από τα ψηλά ντουλάπια, αλλά και τις γωνίες στο ταβάνι που ίσως έχουν μαζευτεί αράχνες!
Καθαρίζεις κι απολυμαίνεις τα πλακάκια και τον πάγκο της κουζίνας, καθώς και τον νεροχύτη.
Εγώ πάντα καθαρίζω και τον τοίχο της κουζίνας, γιατί όλο και κάποιες πιτσιλιές από φαγητό θα έχει ή δαχτυλιές από μικρά παιδικά χεράκια. Μην ξεχάσεις, να περάσεις με βρεγμένο πανάκι και τα σοβατεπί.
Ιδιαίτερη προσοχή θέλει ο χώρος κάτω από τον νεροχύτη όπου συνήθως βρίσκεται και ο κάδος σκουπιδιών.
Τέλος, καθαρίζεις όλες τις μικροσυσκευές ή τα διακοσμητικά που έχεις πάνω στον πάγκο.
Δείτε ακόμα: Φθινόπωρο: Σκόνη υγρασία και μυρωδιά κλεισούρας στη ντουλάπα Καθάρισε την σε βάθος πριν κατεβάσεις τα χειμωνιάτικα
Μπάνιο
ο μπάνιο είναι το δωμάτιο με τη μεγαλύτερη χρήση από όλα τα μέρη της οικογένειας κι αν και είμαι σίγουρη ότι το καθαρίζεις καθημερινά, κάποια σημεία του θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα.
Ξεκινάς την καθαριότητα από τα πλακάκια του μπάνιου που πιάνουν και τη μεγαλύτερη επιφάνεια. Αφού τα καθαρίσεις με ειδικό καθαριστικό για τα άλατα (υπάρχει και οικολογικό), μπορείς να περάσεις τους αρμούς, ειδικά αυτούς που βρίσκονται πάνω από τη μπανιέρα/ντουζιέρα και βρέχονται συχνά, με ένα ειδικό προϊόν ή με ατμοκαθαριστή, όπως κάνω εγώ.
Συνεχίζεις με τη μπανιέρα/ντουζιέρα με ειδικά καθαριστικά για τα άλατα και μαλακά σφουγγάρια που δεν χαράζουν.
Έπειτα, καθαρίζεις με μεγάλη προσοχή τη λεκάνη, χωρίς να ξεχάσεις την περιοχή ακριβώς από πίσω. Η αλήθεια είναι ότι η λεκάνη είναι το μοναδικό σημείο του σπιτιού που χρησιμοποιώ χλωρίνη.
Προχωράς στον νιπτήρα και τα ντουλάπια που συνήθως είναι από κάτω, αλλά κι οποιαδήποτε άλλα ντουλάπια, αποθηκευτικούς χώρους ή στήλες μπάνιου που πιθανότατα έχεις.
Τέλος, καθαρίζεις τον καθρέφτη με τα ειδικά πανάκια με μικροΐνες και νερό, σφουγγαρίζεις και τελείωσες!
Συνήθως, αφού τελειώσω με την καθαριότητα όλου του μπάνιου, βάζω σε λειτουργία τον ατμοκαθαριστή και περνάω πάλι όλες τις επιφάνειες.
Σαλόνι
Και στο σαλόνι, όπως και στο υπόλοιπο σπίτι, ξεκινάς τη γενική καθαριότητα από πάνω προς τα κάτω.
Με την ηλεκτρική σκούπα ρουφάς από τις γωνίες στο ταβάνι σκόνη κι αράχνες.
Με το ειδικό βουρτσάκι της σκούπας περνάς όλο τον καναπέ, δίνοντας έμφαση στις γωνίες και κάτω από τα μαξιλάρια, αλλά και πίσω και κάτω από τον καναπέ.
Συνεχίζεις με το πάτωμα σε όλο το δωμάτιο.
Με νωπό πανάκι αφαιρείς τη σκόνη από τα κουρτινόξυλα, πάνω από τα κάδρα, τα φωτιστικά και πίσω από την τηλεόραση.
Καθαρίζεις όλες τις μεγάλες επιφάνειες, όπως το τραπεζάκι σαλονιού, τον μπουφέ, το έπιπλο της τηλεόρασης, τα ράφια και το τραπέζι, και φυσικά όλα τα μικροαντικείμενα και τα διακοσμητικά.
Σφουγγαρίζεις το πάτωμα και στρώνεις καθαρά ριχτάρια.
Αν θέλεις μία extra πινελιά φρεσκάδας, βάζεις φρέσκα λουλούδια σε ένα βάζο, σε τέτοιο σημείο, ώστε να τα βλέπεις συνέχεια και να σου φτιάχνει η διάθεση!
Image by vanitjan on Freepik
Παιδικό δωμάτιο
Η καθαριότητα στο παιδικό δωμάτιο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αφού τα μικρά χεράκια ακουμπούν παντού κι αφήνουν δαχτυλιές.
Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκαθαρίζεις παιδικά ρούχα, παιχνίδια και βιβλία, και τακτοποιείς την βιβλιοθήκη και το γραφείο ή άλλους αποθηκευτικούς χώρους που πιθανόν έχεις στο δωμάτιο.
Ξεκινάς με την ηλεκτρική σκούπα από τις γωνίες στο ταβάνι και μετά κάτω από το κρεβάτι, σε όλο το πάτωμα και το σοβατεπί.
Δείτε ακόμα: Πώς να καθαρίσεις από μούχλα σκόνη και επιμονή βρωμιά αλλά και να προστατέψεις τα έπιπλα εξωτερικού χώρου τον χειμώνα
Καθαρίζεις τους τοίχους ή κάποια σημεία που είναι ιδιαίτερα βρώμικα με το μαγικό σφουγγάρι-γόμα.
Με νωπό πανάκι περνάς τα κουρτινόξυλα, τα διακοσμητικά και τα φωτιστικά.
Σφουγγαρίζεις το πάτωμα κι αλλάζεις σεντόνια.
Υπνοδωμάτιο
Το υπνοδωμάτιο είναι το αγαπημένο μου δωμάτιο για καθάρισμα γιατί λατρεύω την αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας που υπάρχει μετά.
Από την προηγούμενη εβδομάδα φωνάζεις το ειδικό συνεργείο για οικολογικό καθαρισμό σε βάθος στα στρώματα και πλένεις τα υποστρώματα, τα μαξιλάρια και τις κουρτίνες.
Με την ηλεκτρική σκούπα ρουφάς όλη την σκόνη και τις αράχνες από τις γωνίες του ταβανιού και το πάτωμα και φυσικά τα σοβατεπί. Δίνεις ιδιαίτερη έμφαση κάτω από το κρεβάτι και πίσω από τα κομοδίνα.
Με νωπό πανάκι ξεσκονίζεις τις μεγάλες επιφάνειες όπως κομοδίνα, τουαλέτα ή συρταριέρα αλλά και τα κουρτινόξυλα, τα κάδρα, τα φωτιστικά και τα διακοσμητικά.
Σφουγγαρίζεις όλον τον χώρο και στο τέλος στρώνεις καθαρά σεντόνια.
Για exta ρομαντική διάθεση, σύμφωνα με το margaritaloli.gr ψέκασε το κρεβάτι και όλο το υπνοδωμάτιο με ένα σπρέι φρεσκαρίσματος υφασμάτων με φυσικά συστατικά.
Διαβάστε όλα τα clean tips στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια