Τ α διακοσμητικά μαξιλάρια σε καναπέδες, κρεβάτια, πολυθρόνες αλλά και στα πάτωμα είναι από τις πιο εύκολες διακοσμητικές παρεμβάσεις και αλλαγές που μπορούν ανάλογα με τα σχέδια -χρώματα των υφασμάτων που θα χρησιμοποιήσετε και τον τρόπο που αυτά θα ταιριάξουν με όλα τα ήδη υπάρχοντα υφασμάτινα στοιχεία σε έναν χώρο, να ανανεώσουν πραγματικά εντυπωσιακά την εικόνα του και να “ζεστάνουν” την ατμόσφαιρα ειδικά κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Η διαδικασία κατασκευής κάθε σχήματος και σχεδίου διακοσμητικού μαξιλαριού δεν είναι καθόλου δύσκολη ακόμη και για τους πιο αρχάριους στην ραπτική, για όσους δε έστω στοιχειωδώς έχουν την δυνατότητα να κάνουν 2-3 ραφές στην ραπτομηχανή έστω και με την βοήθεια …της μαμάς ή μια φίλης είναι …παιχνίδι.
Στα χειμωνιάτικα μαξιλάρια, τα πράγματα γίνονται ακόμη απλούστερα αφού αξιοποιώντας μια κατηγορία “υφασμάτων” που είτε ήδη διαθέτετε είτε με πολύ μικρό κόστος θα προμηθευτείτε, μπορείτε να κατασκευάσετε πολύ όμορφα και ζεστά μαξιλάρια για κάθε χώρο του σπιτιού, ακόμη και …χωρίς ραπτομηχανή.
Κάθε είδους πλεχτό, από παλιά πουλόβερ, ζακέτες κλπ. ή και παλιές πλεχτές κουβέρτες ή ριχτάρια μπορείτε εύκολα να τα μετατρέψετε σε καλύμματα μαξιλαριών.
Όταν πρόκειται για ρούχο, θα χρειαστεί μόνο να “μελετήσετε” το σχήμα του μαξιλαριού που περισσότερο σας εξυπηρετεί να φτιάξετε, ώστε να εκμεταλλευτείτε όσο γίνεται την ήδη υπάρχουσα μορφή του υφάσματος με όσο το δυνατόν λιγότερο επιπλέον κόπο.
Π.χ από μια παλιά πλεχτή ζακέτα, μην χρησιμοποιήσετε το κομμάτι της πλάτης για μπροστινή όψη του μαξιλαριού αλλά το εμπρός μέρος της, χωρίς μάλιστα καν να αφαιρέσετε τα κουμπιά που θα αποτελέσουν και αυτά ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σχέδιο για το μαξιλάρι σας.
Με την ίδια …φιλοσοφία αν ξηλώσετε ένα μανίκι από ένα φαρδύ παλιό πλεκτό θα έχετε όσο ύφασμα σας είναι απαραίτητο για να φτιάξετε ένα κυλινδρικό μαξιλαράκι – καραμέλα κλπ.
Στα πλεχτά αυτά μαξιλάρια, αν γυρίσετε-τσακίσετε σωστά τις άκρες (στρίφωμα) των κομματιών όπου χρειάζεται να ενωθούν-γαζωθούν τα υφάσματα (αν χρειάζεται αφού βάλετε τις καρφίτσες στο σωστό σημείο σιδερώνετε την άκρη για να “σταθεί” καλύτερα) μπορείτε να κάνετε με το χέρι την ραφή αντί για ραπτομηχανή, ειδικά στα χοντρά πλεχτά υφάσματα δεν είναι ορατή η διαφορά. Απλώς θα πρέπει να ράψετε με κλωστή του ίδιου ακριβώς χρώματος με το ύφασμα και αρκετά σφιχτά (κοντινές όσο γίνεται μεταξύ τους οι βελονιές) ώστε το αποτέλεσμα να είναι απολύτως στέρεο.
Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει και να σας εξοικονομήσει ύφασμα σε τέτοιου είδους κατασκευές, είτε δουλεύετε “ανακυκλώνοντας” παλιά ρούχα είτε με έτοιμα αγορασμένα υφάσματα, είναι για την πίσω όψη των μαξιλαριών να χρησιμοποιήσετε όχι το ίδιο αλλά ένα οποιοδήποτε μονόχρωμο κομμάτι υφάσματος σας βρίσκεται διαθέσιμο, αρκεί βεβαίως να ταιριάζει έστω στοιχειωδώς η υφή των υφασμάτων, να μην είναι δηλαδή το πίσω μέρος από ένα ιδιαίτερα λεπτό ύφασμα.
“Σκαλίζοντας” τους πάγκους των λαϊκών αγορών με τα “ό,τι πάρεις 2-3 ευρώ” μεταχειρισμένα ή όπου αλλού πωλούνται τέτοια ρούχα, θα έχετε σίγουρα δει-βρει ένα σωρό πλεχτά ή μάλλινα παλαιάς μόδας, ελαφρά φθαρμένα κλπ. που μπορεί να μην επιλέγατε ποτέ για να τα φορέσετε, όμως όλα αυτά τα κομμάτια μπορούν θαυμάσια να αποτελέσουν …υφάσματα για να φτιάξετε κάθε είδους μαξιλάρια.
Το ίδιο ακριβώς και όλες οι κουβέρτες τύπου φλις που θα βρείτε ακόμη και σε μεγάλα super market σε πολύ φτηνές τιμές, με τις οποίες επίσης μπορείτε να φτιάξετε μαξιλάρια χωρίς ραπτομηχανή είτε με τον ίδιο τρόπο (κόβοντας και ενώνοντας δυο κομμάτια υφάσματος με βελόνα και κλωστή) είτε τυλίγοντας το κομμάτι μιας τέτοιας κουβέρτας γύρω από ένα γέμισμα μαξιλαριού ή και παλιό μαξιλάρι, με τρόπο που να μπορείτε στο πίσω μέρος να το πιάσετε γερά σε ένα ή περισσότερα σημεία με μια παραμάνα ή προσθέτοντας ένα “διακοσμητικό” κορδόνι από το ίδιο ή και άλλο ύφασμα γύρω γύρω από το μαξιλάρι που θα κρατά το κάλυμμα στην θέση του.
Η τσόχα είναι επίσης ένα ύφασμα στην κυριολεξία αλλά και μεταφορικά “ζεστό” και κατάλληλο για χειμωνιάτικες διακοσμήσεις. Με τσόχα, εκτός από το να φτιάξετε εξ΄αρχής νέα καλύμματα για μαξιλάρια, μπορείτε και να μετατρέψετε κάποια που ήδη έχετε, απλώς προσθέτοντας-ράβοντας πάνω τους κάθε μορφής-σχήματος σχέδια από τσόχα.
Είναι ύφασμα που δεν ξεφτίζει στις άκρες και έτσι επίσης κατάλληλο για ράψιμο στο χέρι ενώ η καλύτερη αισθητικά βελονιά για τσόχα είναι η ελαφρά αραιή αλλά από χοντρή κλωστή, ανάλογα βεβαίως και από το μέγεθος του μοτίβου που πρόκειται να ράψετε.
Για τέτοιες περιπτώσεις που σας χρειάζονται μικρά κομμάτια τσόχας από διαφορετικά χρώματα είναι προτιμότερο να την αναζητήσετε σε καταστήματα με είδη για χόμπυ – κατασκευές, παρά σε αυτά που πουλούν υφάσματα, εκεί θα την βρείτε σε “φύλλα” διαφόρων αποχρώσεων και διάφορες διαστάσεις και αυτή είναι η οικονομικότερη επιλογή.
Φυσικά και σε αυτού του τύπου τα χειμωνιάτικα μαξιλάρια από πλεχτά, τσόχα, κουβέρτες φλις κλπ. μπορείτε φυσικά να προσθέσετε ταιριαστά διακοσμητικά στοιχεία όπως κουμπιά, κορδέλες, πρόσθετα μοτίβα από άλλο ύφασμα, τρέσες κλπ. δημιουργώντας εύκολα και οικονομικά πραγματικά πολύ όμορφα κομμάτια για όλους τους χώρους τους σπιτιού.
Δείτε και εδω super κολπάκια για τα μαξιλάρια σας
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια