Close

Υγρασία θόλωμα και ίδρωμα στα τζάμια από το κρύο: Πως να τα αποφύγετε και να γλυτώσετε από την μούχλα

Υγρασία θόλωμα και ίδρωμα στα τζάμια από το κρύο: Πως να τα αποφύγετε και να γλυτώσετε από την μούχλα

Δημιουργείτε υγρασία, θόλωμα και ίδρωμα στα τζάμια του σπιτιού σας από το κρύο; Δείτε πως να αποφύγετε την εμφάνιση συμπύκνωσης και να γλυτώσετε από την μούχλα.

Υγρασία θόλωμα και ίδρωμα στα τζάμια από το κρύο: Πως να τα αποφύγετε και να γλυτώσετε από την μούχλα

Μάθε πως να προλάβεις την εμφάνιση συμπύκνωσης στα παράθυρα του σπιτιού σου.

Υγρασία και μούχλα στο ταβάνι ή τοίχους: Πώς να κάνεις στεγανοποίηση και μόνωση στην ταράτσα μόνος σου

Η πτώση της θερμοκρασίας φέρνει μαζί της έναν νέο τρόπο ζωής, που χαρακτηρίζεται από διάφορες ανάγκες και προβλήματα. Μεταξύ αυτών είναι και το πρόβλημα της συμπύκνωσης στα τζάμια και τα παράθυρα. Ωστόσο γνωρίζεις τι είναι στ’ αλήθεια η συμπύκνωση, καθώς και πώς μπορούν να αποφευχθούν οι ζημιές που προκαλούνται από την υγρασία; Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να αποφύγεις το θόλωμα των τζαμιών στο σπίτι.

Γιατί θολώνουν τα παράθυρα στο κρύο;

Η συμπύκνωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ορατή εκδήλωση της διαδικασίας συμπύκνωσης, ένα φυσικό φαινόμενο που οφείλεται στην εξάτμιση του νερού στον αέρα. Συγκεκριμένα, όταν ο ζεστός αέρας που είναι «φορτωμένος» με υγρασία έρχεται σε επαφή με μια ψυχρότερη επιφάνεια, όπως ένα τζάμι παραθύρου, αποβάλλει υδρατμούς, οι οποίοι μετατρέπονται σε συμπύκνωση. Αυτά τα μικρά σταγονίδια εμφανίζονται πιο εύκολα στο γυαλί από ό,τι σε άλλα υλικά, επειδή αυτά έχουν συχνά χαμηλότερη θερμοκρασία από τους υπόλοιπους τοίχους ή τα δωμάτια του σπιτιού.

Μαυρίλες και άσχημη μυρωδιά στην ντουλάπα: Δείτε πως να εξαφανίσετε την υγρασία και την μούχλα

Γιατί πρέπει να αποφεύγεται η συμπύκνωση / υγρασία στα τζάμια;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι υαλοπίνακες/τζάμια προσφέρουν μεγαλύτερη ορατότητα του φαινομένου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες επιφάνειες ή υλικά δεν υφίστανται την ίδια διαδικασία. Θα πρέπει να λοιπόν να παρακολουθείς ολόκληρο το σπίτι, αλλά μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεις σε περιοχές που γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι είναι πιο ψυχρές, όπως τα σημεία πίσω από τα έπιπλα ή οι περιοχές με βόρειο προσανατολισμό.

Από το συμπύκνωση / υγρασία στα τζάμια είναι πιθανό να προκύψει:

σχηματισμό μούχλας στους τοίχους, τα έπιπλα και τα υφάσματα,
άσχημη οσμή,
σήψη ή διόγκωση του ξύλου και οξείδωση και
φθορά σε έπιπλα, φωτιστικά, συσκευές, ταπετσαρίες και τοίχους.

Υγρασία και μούχλα στο ταβάνι και τους τοίχους: Πώς να κάνεις στεγανοποίηση και μόνωση στην ταράτσα μόνος σου

Πως να προλάβεις τη συμπύκνωση στους υαλοπίνακες;

Με την επιφύλαξη σοβαρών καταστάσεων υγρασίας, που προκαλούνται από τεχνικά προβλήματα, όπως η ανερχόμενη υγρασία στο εσωτερικό των τοίχων, οι διαρροές από σωλήνες και στέγες ή τα απαρχαιωμένα παράθυρα και πόρτες, για τις οποίες είναι απαραίτητο να ζητηθεί η παρέμβαση ειδικών, είναι δυνατόν να περιοριστεί και να καταπολεμηθεί ο σχηματισμός της συμπύκνωσης με μερικές μικρές καθημερινές προφυλάξεις.

Εύκολο στέγνωμα ρούχων τον χειμώνα: Πως να στεγνώσετε τα ρούχα σας έξω ακόμα και με βροχή και υγρασία

Ειδικότερα:

Φρόντισε να μην κρεμάς βρεγμένα ρούχα σε εσωτερικούς χώρους, εκτός αν δεν έχεις άλλη επιλογή.
Απόφευγε να στεγνώνεις τα ρούχα σου πάνω σε θερμαντικά σώματα και παρόμοιες θερμάστρες.
Μετά την εκτέλεση δραστηριοτήτων που προκαλούν άνοδο της θερμοκρασίας, όπως ένα πολύ ζεστό ντουζ ή το μαγείρεμα, να θυμάσαι να αερίζεις καλά τους σχετικούς χώρους.

Περιόρισε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση της υγρασίας που δημιουργείται, κλείνοντας τις διάφορες εσωτερικές πόρτες.
Φρόντισε να αερίζεις συστηματικά όλο το σπίτι αρκετές φορές την ημέρα για 4 ή 5 λεπτά. Είναι πολύ σημαντικό, δε, να το κάνεις αυτό το πρωί για να εξαλείψεις τους ατμούς που παράγονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Εάν είναι απαραίτητο, εγκατάστησε ανεμιστήρες ή απορροφητήρες στους χώρους που δημιουργούν τη μεγαλύτερη υγρασία (λ.χ. μπάνιο και κουζίνα).

Μούχλα και υγρασία στο σπίτι: Οι τρόποι για να την αποτρέψετε και να την αντιμετωπίσετε μια και καλή

Διατήρησε τη θερμοκρασία του σπιτιού γύρω στους 20 βαθμούς όσο το δυνατόν περισσότερο, σύμφωνα με το www.spitogatos.gr ώστε να μην «κρυώνουν» οι τοίχοι.
Να ελέγχεις πάντα την υγρασία των διαφόρων χώρων με ένα υγρόμετρο.

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr