Τον Ιούνιο του 1982 κυκλοφόρησε στις αίθουσες μια από τις πιο διάσημες ταινίες με θέμα τους εξωγήινους. Ο ΕΤ του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ακόμα και σήμερα που έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια και έχουν γυριστεί αμέτρητες ταινίες με το ίδιο θέμα και πιο εξελιγμένα εφέ, ο ΕΤ παραμένει δημοφιλής. Ίσως γιατί είναι από τους λίγους «καλούς» εξωγήινους, καθώς δεν εμφανίστηκε στην οθόνη με απειλητικές διαθέσεις προς τον άνθρωπο. Ίσως γιατί όσοι μεγάλωσαν στη δεκαετία του ’80, θυμούνται με νοσταλγία τα συναισθήματα που τους δημιουργήθηκαν όταν είδαν για πρώτη φορά την ταινία. Μάλιστα σε έρευνα του Αυγούστου του 2013 που διεξήχθη στη Βρετανία από τη Σάμσουνγκ, ο ΕΤ ψηφίστηκε ως «η αγαπημένη ταινία της παιδικής ηλικίας».
Δειτε ακομα Ταινίες τρόμου βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα
Ο ΕΤ χαρακτηρίστηκε σαν η αγαπημένη ταινία της παιδικής ηλικίας
Ο ΕΤ προέκυψε από ένα φανταστικό φίλο του Σπίλμπεργκ μετά το διαζύγιο των γονιών του Μέχρι να κυκλοφορήσει ο ΕΤ, η εικόνα που είχαν οι θεατές για τους εξωγήινους ήταν τρομακτική. Το 1979 το θρίλερ Άλιελ του Ρίντλει Σκοτ με την διαφημιστική ατάκα «κανείς δεν μπορεί να ακούσει τη φωνή σου στο διάστημα», έπεισε κοινό και κριτικούς ότι οι εξωγήινοι είναι απειλητικά και φοβερά όντα. Αντίθετα, ο ΕΤ όχι μόνο δεν φόβισε τους θεατές, αλλά τους δημιούργησε τρυφερά συναισθήματα. Όλα ξεκίνησαν στο μυαλό του Σπίλμπεργκ όταν ήταν παιδί και οι γονείς του πήραν διαζύγιο. Τότε για να αναπληρώσει το κενό του αδελφού ή τη αδελφής που ποτέ δεν θα αποκτούσε, αλλά και του πατέρα που ένιωθε ότι έχανε, έπλασε ένα φαναταστικό φίλο. Έναν εξωγήινο που του κρατούσε συντροφιά.
Ο Σπίλμπεργκ δίνει οδηγίες στο νεαρό πρωταγωνιστή της ταινίας
Η ανάμνηση θάφτηκε για χρόνια στο μυαλό του σκηνοθέτη, αλλά δεν ξεχάστηκε. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 ο Σπίλμπεργκ ετοιμαζόταν να γυρίσει μια καινούρια ταινία. Αρχικά προτάθηκε το Growing up, που είχε αυτοβιογραφικά στοιχεία από την παιδική του ηλικία, αλλά για λόγους που είχαν να κάνουν με την παραγωγή, η ταινία δεν έγινε. Λίγο αργότερα αποφάσισε να σκηνοθετήσει ένα σενάριο του John Sayles σύμφωνα με το οποίο μια ομάδα εξωγήινων απειλούσε ένα αγρόκτημα, αλλά ούτε αυτή η ταινία γυρίστηκε. Ο Σπίλμπεργκ εγκατέλειψε την ιδέα του θρίλερ και ανέσυρε την ανάμνηση του φανταστικού εξωγήινου φίλου του. Έτσι γεννήθηκε ο ΕΤ το όνομα του οποίου προέρχεται από τις λέξεις Extra Terrestial που σημαίνει… εξωγήινος. Οι νεαροί ηθοποιοί Το σενάριο της ταινίας που γυρίστηκε από το Σεπτέμβριο του 1981 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ανέλαβε η Melisa Mathison. Το θέμα της ταινίας είναι η φιλία ενός νεαρού αγοριού με έναν εξωγήινο, που ξεχάστηκε στη Γη, όταν οι φίλοι του έφυγαν ξαφνικά. Οι πρωταγωνιστές Χένρι Τόμας, Ντρου Μπάριμορ και Ρόμπερτ Μακνούτον είναι μικρά παιδιά που παρόλη την απειρία τους, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις για τις ερμηνείες τους. Ο Χένρι, που ενσαρκώνει το φίλο του ΕΤ επιλέχτηκε μετά από έναν αυτοσχεδιασμό στις οντισιόν κατά τον οποίο έκλαψε τόσο φυσικά, που έκανε τον Σπίλμπεργκ να σηκωθεί όρθιος και να φωνάξει «εντάξει μικρέ την πήρες τη δουλειά».
Ο σκηνοθέτης διευκόλυνε τους νεαρούς πρωταγωνιστές. Εδώ με την 6χονη τότε Ντρου Μπάριμορ
Ο σκηνοθέτης για να διευκολύνει τους νεαρούς πρωταγωνιστές του, εφάρμοσε μια πρωτοτυπία στα γυρίσματα. Σε αντίθεση με άλλες ταινίες, όπου οι σκηνές γυρίζονται με σειρά δυσκολίας, ο Σπίλμπεργκ γύρισε τον ΕΤ με χρονική σειρά για να μην μπερδεύονται τα παιδιά.
Η δημιουργία του ΕΤ.
«ET phone home» μια από τις πιο διάσημες ατάκες της ταινίας.
Λέγεται ότι για να καταλήξει ο σκηνοθέτης στη φιγούρα του ΕΤ, που είναι σχεδιασμένη για να μην προκαλεί φόβο, χρησιμοποίησε στοιχεία από τα πορτρέτα των Αινστάιν, Σαντνμπουργκ και Χεμινγουέι. Για την ομιλία του εξωγήινου συνδυάστηκε η φωνή της ηθοποιού Debra Winger με ήχους ζώων, όπως ρακούν και άλογα. Το κοστούμι του ΕΤ φορούσαν στις περισσότερες σκηνές δύο νάνοι εναλλάξ ενώ σε κάποιες μεμονωμένες, ένα 12χρονο αγόρι που είχε γεννηθεί χωρίς πόδια. Υπάρχουν επίσης και κάποιες σκηνές όπου χρησιμοποιήθηκε μαριονέτα την οποία χειρίζονταν εννέα άνθρωποι.
Η επιτυχία του Σπίλμπεργκ
Η ταινία κυκλοφόρησε στην Αμερική τον Ιούνιο του 1982 και στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα του ίδιου χρόνου και έσπασε τα ταμεία. Είχε προϋπολογισμό 10.500.000 δολάρια και εισπράξεις παγκοσμίως 792,9 εκατορμύρια δολάρια. Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το 1982. Ο ΕΤ έγινε τόσο διάσημος και αγαπήθηκε από τα παιδιά, που κυκλοφόρησε και σαν λούτρινο παιχνίδι. Η επιτυχία του Σπίλμπεργκ μπορεί να έκανε τους ιθύνοντες της εταιρίας Κολούμπια να «χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο», καθώς είχαν απορρίψει την ταινία που τελικά γυρίστηκε από τη Γιουνιβέρσαλ.
Οι άνθρωποι της Κολούμπια θεώρησαν πως ο ΕΤ θα ήταν σαν μια «κλαψιάρικη ταινία της Ντίσνει» και την απέρριψαν. Η ιστορία απέδειξε ότι έκαναν λάθος.
Δειτε ακομα 12 εκπληκτικές ταινίες της Pixar που έχουν ένα βαθύτερο ψυχολογικό νόημα που θα σας κάνουν να εκπλαγείτε!
Με πληροφοριες από mixanitouxronou.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός : Μετά τις καταιγίδες έρχονται τα πρώτα χιόνια – Αναλυτικά οι περιοχές
- Ξεκινάει σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων : Τι είναι το Σαρανταλείτουργο
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη ξεκαθαρίζει στον Αργύρη πως δεν τον θέλει πια
- Άση Μπήλιου : Πανσέληνος Νοεμβρίου 2024 – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024